Thursday, 2 January, 2025

Ομιλία Τζαμτζή για την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ι. Τζαμτζή για την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Με τις δέουσες τιμές γιορτάσθηκε και εφέτος στην Έδεσσα η επέτειος της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 9 Μαΐου 1945 και η Ημέρα της Ευρώπης, καθώς στις 09/05/1950, τέθηκαν τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης.

Το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τις συνθήκες που ανάγκασαν την ναζιστική Γερμανία δεν δεχθεί την άνευ όρων συνθηκολόγηση. «Οι αδούλωτοι πατεράδες και παππούδες μας αντιστάθηκαν σθεναρά στους βάρβαρους εισβολείς και η ανθρωπότητα υποκλίθηκε με θαυμασμό μπροστά στον αλτρουισμό και τη γενναιότητα των Ελλήνων!

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ήταν 8 Μαΐου του 1945 όταν τα σοβιετικά στρατεύματα ξεχύνονταν στο ερειπωμένο Βερολίνο χωρίς να συναντήσουν ουδεμία αντίσταση. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Απριλίου του 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ, βλέποντας το στρατό του αποδεκατισμένο στα ρωσικά μέτωπα, αυτοκτονεί  αδυνατώντας να αποδεχθεί την ήττα του.

Κάθε αντίσταση των τελευταίων Ναζί που υπερασπίζονταν το Βερολίνο, ήταν πλέον μάταιη.

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Μαΐου 1945 όταν η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της  και παρέδιδε στους συμμάχους όλες τις ένοπλες δυνάμεις της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Για τους λαούς της Ευρώπης τελείωνε οριστικά ο εφιάλτης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια από τις πιο μαύρες περιόδους της ανθρωπότητας πέρασε οριστικά στην ιστορία. Η 9η Μαϊου λοιπόν, αποτελεί ιστορικό ορόσημο, ως ημέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού. Συμβολίζει την συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Είναι η τελευταία ιστορική στιγμή, κατά την οποία τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου,  οι δύο υπερδυνάμεις, κατάφεραν να συνασπιστούν για έναν κοινό σκοπό:

Την στρατιωτική ήττα του φασισμού και του ναζισμού. Δυστυχώς στα χρόνια που ακολούθησαν, οι άλλοτε σύμμαχοι μετατράπηκαν σε ανταγωνιστές για την παγκόσμια επιρροή και ο πλανήτης εισήλθε στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου», με την απειλή του πυρηνικού ολέθρου να επικρέμαται ανά πάσα στιγμή. 78 χρόνια μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου η ανθρωπότητα έζησε πολλούς περιφερειακούς πολέμους και πολλά ήταν τα δεινά που ταλαιπώρησαν τον κόσμο. Και αν πριν από 78 χρόνια,  ο φασισμός ηττήθηκε στρατιωτικά, η πολιτική του ήττα παραμένει στις μέρες μας μια ανοιχτή υπόθεση.

Ο πόλεμος εκείνος στοίχισε εκατόμβες νεκρών και τραυματιών. Διέλυσε χώρες και οικονομίες, αφάνισε  πληθυσμούς  και ολόκληρα χωριά. Οι νεκροί άμαχοι πολίτες υπολογίζονται σε 57 εκατομμύρια και οι νεκροί στρατιώτες σε 23 εκατομμύρια. Περίπου 30.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καταρρακωμένοι από τις θηριωδίες, τους βιασμούς , τις λεηλασίες και τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων! Η χώρα μας έχασε περίπου το 10% του πληθυσμού της εξ’ αιτίας αυτού του πολέμου! Και σαν να μην ήταν αρκετές οι συνέπειες αυτού του παγκόσμιου ολετήρα, άφησε πίσω του μια φρικτή «Καινοτομία», την ατομική βόμβα.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δημιούργησε αντίσταση και ανταρτικές ομάδες κατά της τριπλής κατοχής, Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας, αμέσως μόλις μπήκαν οι κατακτητές. Οι αδούλωτοι πατεράδες και παππούδες μας αντιστάθηκαν σθεναρά στους βάρβαρους εισβολείς και η ανθρωπότητα υποκλίθηκε με θαυμασμό μπροστά στον αλτρουισμό και τη γενναιότητα των Ελλήνων!

Η Εθνική Αντίσταση με τον ενωτικό της χαρακτήρα και την ηρωική αυταπάρνηση των ηρώων μας, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η καθημαγμένη Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει ποτέ ξανά παρόμοια τραγωδία και θέτει τους πρώτους στόχους προς το σκοπό αυτό.

Στις 09.05.1950 ο Ρομπέρ Σουμάν, μέλος της γαλλικής αντίστασης, σε συνεργασία με τον Ζαν Μονέ, δημοσίευσε την περίφημη διακήρυξή του θέτοντας τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης, με στόχο να αποτρέψει περαιτέρω πολέμους. Το 1951 δημιουργείται η ΕΚΑΧ, ακολουθεί το 1958 η ΕΟΚ και τελικά, το 1992, δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι η 9η Μαΐου, εκτός από «ημέρα κατά του φασισμού», εορτάζεται κάθε χρόνο ως «Ημέρα της Ευρώπης». Η θηριωδία του πολέμου επανέφερε την ιδέα δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού που θα ρύθμιζε τις διαφορές μεταξύ των κρατών αποτρέποντας νέες συγκρούσεις. Το 1945, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή πενήντα κρατών. Ο ΟΗΕ, ωστόσο, έγινε από νωρίς πεδίο ανταγωνισμού των ισχυρών, κυρίως των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις πέτυχε τους στόχους του. Δεν ήταν λίγες, όμως, οι φορές που αποδείχθηκε αδύναμος να επιβάλει το διεθνές δίκαιο, όπως το 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σήμερα η ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ασφάλειας των κρατών, το όραμα και η επιτυχία του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια την Ελλάδα μας, αντιμετωπίζεται εν πολλοίς με σκεπτικισμό και συχνά με αμφισβήτηση, καθώς η οικονομική ενοποίηση προτάσσεται της πολιτικής και κοινωνικής ενοποίησης. 

Η ραγδαία άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε συνδυασμό με τη διόγκωση του μεταναστευτικού κύματος, έχει ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση του φασισμού και την ανάδειξη αντίστοιχων πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε, λοιπόν σε εκείνο το κομβικό σημείο της ιστορίας, που πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, με όπλο την ιστορία και τα διδάγματα των προγόνων μας.

Δεν ξεχνάμε  τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ, ο οποίος παραμένει επίκαιρος και στις μέρες μας: Δηλαδή η διασφάλιση της Δημοκρατίας και της Ειρήνης μεταξύ των λαών! Η ανάμνηση γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία των λαών, οι ανεκπλήρωτοι πόθοι και οράματα, αλλά και το υψηλού ήθους φρόνημα των προγόνων μας, αποτελούν αστείρευτη πηγή αυτοκριτικής σκέψης και πολύτιμων διδαγμάτων. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να περάσει το κατώφλι της λήθης, η ιστορία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και κυρίως τα επώδυνα γεγονότα που επακολούθησαν, στη χώρα μας. Οι 700.000 ελληνικές ψυχές που θέρισε ο ολετήρας του φασισμού στη χώρα μας, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ας αποτελούν πάντα σύμβολο νίκης και υπερηφάνειας, για μας τους απογόνους τους. Αυτοί οι αδάμαστοι ήρωες, είναι η δύναμή μας,  η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα. Ας μην πάνε χαμένες οι θυσίες τους. Ας πάρουμε τα διδάγματα της ιστορίας. Ποτέ ξανά πόλεμος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου