Saturday, 27 July, 2024

Ο Διονύσης Σταμενίτης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για τη μνήμη των Ποντίων, στην Παναγία Σουμελά

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελάς, στη Δ.Κ. Καστανιάς ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης.

Ο Υφυπουργός παρέστη στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κατόπιν στην τέλεση του μνημόσυνου με τη χοροστασία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλινίκου.

Στη συνέχεια παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στον προαύλιο χώρος της Ιεράς Μονής, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης τόνισε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού, που σφαγιάστηκαν, κυνηγήθηκαν και σκόρπισαν, ξεριζωμένοι, στα μέρη του κόσμου. Όμως ο Ποντιακός Ελληνισμός άντεξε. Κράτησε τις ρίζες του, τις παραδόσεις, την ταυτότητα. Μεγάλωσε και δημιούργησε. Πρόκοψε και ξεχώρισε, όπου και αν βρέθηκε. Τίμησε την πατρίδα, αγωνίστηκε για αυτήν και συνέβαλλε καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της.

105 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη, μέχρι να ξημερώσει η ημέρα της δικαίωσης. Μέχρι η Διεθνής Κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου