Wednesday, 17 August, 2022

Παγκόσμιο Κ20. Χρυσό μετάλλιο ο Κορακίδης, από το Κιλκίς, 4ος ο Πολυχρονίου

Μεγαλειώδης εμφάνιση από τον Γιάννη Κορακίδη στη σφυροβολία ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στη σφυροβολία.

Περιπετειώδης όμως ο τρόπος της απόδοσης δικαιοσύνης σε μια αδικία που πήγε αρχικά να γίνει και να στερήσει το χρυσό μετάλλιο από τον αθλητή και τη χώρα μας. Αρχικά εμφανίστηκε στο επίσημο σύστημα και σε πραγματικό χρόνο, έγκυρη η πολύ μεγάλη βολή στην πέμπτη προσπάθεια του Γιάννη Κορακίδη που έστειλε τη σφύρα στα 79.11μ. επίδοση που είναι η κορυφαία φέτος στο κόσμο στην κατηγορία Κ20 συντρίβοντας και το ατομικό του ρεκόρ (77.12μ).

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος ελέγχου εγκυρότητας μέσω του βίντεο έκρινε άκυρη τη βολή του αθλητή μας. Αμέσως κινητοποιήθηκε η Ελληνική αποστολή και ο επικεφαλής ΓΓ του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Γιατρουδάκης καθώς και ο τεχνικός διευθυντής Στέφανος Ματάκης διαμαρτυρήθηκαν έντονα, κατέθεσαν προφορική ένσταση και ζήτησαν να δουν και να αναλυθεί το βίντεο.

Έτσι και έγινε και η ελληνική αποστολή δικαιώθηκε. Στη συνέχεια ακυρώθηκε το αποτέλεσμα και εκδόθηκε νέο με τον Γιάννη Κορακίδη να εμφανίζεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη σφυροβολία Κ20 ο οποίος χάρισε στη χώρα μας το 3ο χρυσό στην ιστορία του θεσμού και το 17ο συνολικά.

Ο Γιάννης Κορακίδης αθλητής του Γιάννη Χρίστογλου σημείωσε αναλυτικά τις προσπάθειες: 73.84, Χ, 69.80,Χ 75.59, 79.11, Χ.

Τα συναισθήματα του πρωταθλητή του Γ.Σ. Μανδρών, πήγαν από το Ναδίρ στο Ζενίθ. Από την τέταρτη θέση, στην πρώτη: «Τι να πω για αυτό τον αγώνα. Είχε τα πάντα, είχε λύπη, είχε χαρά, είχε κλάμα.. αλλά φεύγουμε από την Κολομβία με ένα χρυσό μετάλλιο».

Αυτό ήταν και το ζητούμενο. Ο νεαρός σφυροβόλος είχε δείξει πως ήταν έτοιμος για μια μεγάλη διάκριση από τον προκριματικό, εκεί, όπου με μια βολή στα 75,07 μ. πήρε άνετα το εισιτήριο της απευθείας πρόκρισης για το μεγάλο τελικό (όριο πρόκρισης στον προκριματικό ήταν τα 73,50 μ.). «Το σώμα μου το ένιωθα σε τρομερή κατάσταση και πίστευα σε εμένα και στις δυνατότητες μου, μέχρι και στην τελευταία προσπάθειά μου», είπε χαρακτηριστικά ο αθλητής.

«Την ώρα του αγώνα, σκεφτόμουν ότι ήταν ο προπονητής μου απέναντι μου και μου έστελνε την ενέργεια του» δήλωσε, και συνέχισε: «Νιώθω μόνο υπερηφάνεια για ότι έχω καταφέρει και αν δεν ήταν ο προπονητής μου μαζί, ο Ιωάννης Χρίστογλου, δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο μου σε αυτόν και στην οικογένεια μου, που πίστεψαν σε εμένα όλον αυτόν το χρόνο. Όσες δυσκολίες και αν πέρασα, αυτοί ήταν πάντα δίπλα μου».

Μέχρι και στην πιο πρόσφατη «δυσκολία», σε μια αδικία που πήγε αρχικά να γίνει και να στερήσει το χρυσό μετάλλιο από τον αθλητή και τη χώρα μας, είχε ανθρώπους δίπλα του οι οποίοι τον προστάτευσαν και έδρασαν άμεσα και ορθά.

Στην πέμπτη του προσπάθεια ο Γιάννης Κορακίδης «έγραψε» 79,11 μ., μια βολή που είναι η κορυφαία φέτος στον κόσμο στην κατηγορία Κ20 και μεγάλο ατομικό ρεκόρ (είχε 77,12 μ.). Αρχικά η βολή του εμφανίστηκε έγκυρη, στο επίσημο σύστημα και σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια όμως, ο υπεύθυνος ελέγχου εγκυρότητας των βολών μέσω του βίντεο, έκρινε άκυρη τη βολή του αθλητή μας.

«Όταν τελείωσε ο αγώνας, ένιωθα μέσα μου ότι κάτι θα αλλάξει. Ήξερα ότι δεν ήμουν άκυρος και θα ήταν πραγματικά άδικο. Εκείνη την στιγμή είχα στεναχωρηθεί αρκετά».

Ο Νίκος Πολυχρονίου πριν από την απόδοση της έγκυρης βολής στον Κορακίδη ήταν στην 3η θέση με επίδοση 76.12μ. Από την αρχή των προσπαθειών του (γιος του παλιού πρωταθλητή στο αγώνισμα Χρήστου Πολυχρονίου) έδειξε τις προθέσεις του να πρωταγωνιστήσει στον τελικό και να διεκδικήσει μετάλλιο.

Ξεκίνησε τον αγώνα με βολή 74.20μ, στη δεύτερη προσπάθεια 74.79μ  συνεχώς βελτιούμενος στην τρίτη προσπάθεια έστειλε τη σφύρα στα 76.12μ. και του έδινε θέση στο βάθρο. Στις υπόλοιπες βολές ο Πολυχρονίου σημείωσε δύο άκυρες και στην έκτη 76.05μ.

Τεράστια  επιτυχία η παρουσία των αθλητών μας στον τελικό που δείχνει την μεγάλη ελληνική σχολή των σφυροβόλων που πρωταγωνιστούν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Κορακίδης και Πολυχρονίου ήρθαν σωστά προετοιμασμένοι για τη μεγάλη διάκριση με ατομικά ρεκόρ 77.72μ και 77.52μ αντίστοιχα και σίγουρα ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στην κορυφαία διοργάνωση της κατηγορίας τους και έκλεισαν τη χρονιά τους με επιτυχία.

*photo Γιάννης Κορακίδης στον τελικό της σφυροβολίας στο Παγκόσμιο Κ20 (Photo Credits: World Athletics)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου