Saturday, 27 July, 2024

Πανελλήνιες, Έκθεση ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις. Η πρώτη εκτίμηση

Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά και την Έκθεση από τον Όμιλο Φροντιστηρίων ΝΕΟ και το iEidiseis.

Η «φιλαναγνωσία» έπεσε στην Έκθεση των ΕΠΑΛ για τις Πανελλήνιες 2024. Το Φροντιστήριο ΝΕΟ και το iEidiseis σάς παρουσιάζουν τις απαντήσεις στα θέματα που έπεσαν στα Νέα Ελληνικά, αλλά και μια πρόταση για το ποια θα έπρεπε να είναι η σωστή προσέγγιση της έκθεσης.
Η πρώτη εκτίμηση
Η Άννα Δασκάλου, φιλόλογος του Ομίλου Φροντιστηρίων ΝΕΟ, χαρακτηρίζει τα θέματα ως «σαφή» με μια εξαίρεση και συγκεκριμένα:
«Τα σημερινά θέματα στα Νέα Ελληνικά του ΕΠΑΛ μπορούν να χαρακτηριστούν σχετικά σαφή, με μοναδική εξαίρεση τη δραστηριότητα Α2α, στην οποία ζητούνταν τα δομικά μέρη της δεύτερης παραγράφου του μη λογοτεχνικού κειμένου. Στη συγκεκριμένη παράγραφο απουσιάζει η θεματική περίοδος, η οποία εννοείται από την προηγούμενη παράγραφο. Ωστόσο, αναμένεται να εκληφθεί από τους μαθητές ως θεματική η πρώτη περίοδος της δεύτερης παραγράφου. Τα δύο κείμενα που δόθηκαν ανταποκρίνονται στην ύλη που έχουν διδαχθεί οι μαθητές του ΕΠΑΛ και αφορούν στις ενότητες παιδεία, πολιτισμός, βιβλίο».
Μαθητές που βγήκαν μετά το πέρας των εξετάσεων, ανέφεραν πως τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας.
Το iEidiseis σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024.
Η σωστή προσέγγιση στα θέματα της Έκθεσης των ΕΠΑΛ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Καταρχάς, είναι μεγάλη μου τιμή που επιλέχθηκα ως εκπρόσωπος του σχολείου μου για να συμμετάσχω ως ομιλητής στη συγκεκριμένη ημερίδα με θέμα τη φιλαναγνωσία . Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να αναφερθώ στην αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο. Ο σύγχρονος άνθρωπος, ειδικότερα την περίοδο του εγκλεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στράφηκε περισσότερο στην ανάγνωση λογοτεχνικών κι άλλων αναγνωσμάτων, συνειδητοποιώντας τις ψυχικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και μορφωτικές ωφέλειες μιας τέτοιας διαδικασίας.
ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ
Η αξία του βιβλίου:
Μορφώνει τον άνθρωπο, γιατί καταγράφει, διατηρεί και διαδίδει όλες τις εμπειρίες και τις γνώσεις των προγενέστερων γενεών.
Οξύνει τον νου και την κρίση του ανθρώπου.
Καταπολεμάει την αμάθεια, την άγνοια, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες.
Καλλιεργεί τις πνευματικές δυνάμεις του ανθρώπου: την αντίληψη, τη μνήμη, τη φαντασία, τη σύνεση, τη φρόνηση.
Καλλιεργεί την ορθή γλωσσική έκφραση.
Βοηθά την εκπαίδευση, την πνευματική ανάπτυξη κάθε λαού, την ανταλλαγή ιδεών και προάγει τις επιστήμες, τις τέχνες, τον πολιτισμό.
Συμβάλλει στην ομαλή συνύπαρξη των λαών, γιατί τα ποιοτικά βιβλία προωθούν την ιδέα της ισότητας και της συναδέλφωσης των λαών και καταπολεμούν στερεότυπες και ρατσιστικές αντιλήψεις.
Ενημερώνει, πληροφορεί, διαπαιδαγωγεί, προβληματίζει, φωτίζει.
Ηθικοποιεί μέσα από την προβολή ανώτερων ιδανικών και ακατάλυτων αξιών. Προωθεί υγιή πρότυπα, ανθρωπιστικές αξίες και ηθικές αρχές.
Καλλιεργεί το αισθητήριο του καλού, ενώ διαμορφώνει και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και την αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αρετή.
Ενσταλάζει την αγάπη και τον σεβασμό για τον άνθρωπο και συντελεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου.
Ψυχαγωγεί, κρατά συντροφιά στον άνθρωπο και τον απαλλάσσει από το άγχος.
Ερεθίζει τη φαντασία και ξυπνά τη δημιουργικότητα του ατόμου.
Καλλιεργεί κοινωνικές αρετές: την αγάπη, την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την ειρηνική συμβίωση, τον αλτρουισμό, τη φιλία, την ομοψυχία, τη δικαιοσύνη.
Εξυψώνει το πολιτιστικό επίπεδο του λαού.
Προβάλλει πρότυπα, ηθικές προσωπικότητες και θεμελιώνει το μέλλον με βάση την πείρα του παρελθόντος.
Ενισχύει τη δημοκρατική συνείδηση.
Συντελεί στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.
Η έκδοση βιβλίων προσφέρει εργασία (συγγραφείς, εκδότες, τυπογράφοι, διορθωτές, βιβλιοπώλες κ.ά.) και ενισχύει την οικονομία της χώρας.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, αγαπητοί καθηγητές και γονείς, φίλοι συμμαθητές, ότι η αξία του βιβλίου είναι ανεκτίμητη για τον άνθρωπο, αλλά και ειδικότερα για εμάς τους νέους. Με τη σειρά σας εσείς οφείλετε ως φορείς αγωγής να καλλιεργήσετε τη φιλαναγνωσία στους νέους, ώστε το διάβασμα να αποτελέσει για μας έναν τρόπο ζωής και να απολαμβάνουμε τις ωφέλειες από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου