Friday, 26 April, 2024

Πιθανές οι πρόωρες εκλογές – Ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος από την Έδεσσα

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το 2021 πιθανόν να είναι μία εκλογική χρονιά, καθώς η ΝΔ θέλει να αξιοποιήσει την τεράστια δημοσκοπική διάφορα

που έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίζει τα θέματα που αφορούν την πανδημία, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.
Όπως εικάζεται, αν θα γίνουν εκλογές, ο χρόνος τοποθετείται στο Φθινόπωρο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ κυριακάτικων εφημερίδων, πολλοί είναι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που παραγγέλνουν δημοσκοπήσεις για να «μετρήσουν» την δημοφιλία τους.
Παράλληλα, τα ίδια ρεπορτάζ αναφέρουν ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ δηλώνουν δυσαρεστημένοι στις σχέσεις τους με τους υπουργούς και για αυτό ο Πρωθυπουργός εντείνει τις συναντήσεις του με τους βουλευτές, ειδικότερα από την περιφέρεια.
Ένα κρίσιμο σημείο, που σύμφωνα με τους γνωρίζοντας θα επισπεύσει τις εκλογές, είναι και τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, που πρέπει να εγκρίνουν οι Κυβερνητικοί βουλευτές.
Τι θα γίνει εκεί… κανείς δεν ξέρει.
Στον Νομό μας τώρα, οι βουλευτές της ΝΔ, με τη σειρά εκλογής, είναι ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Διονύσης Σταμενιτης και ο Λάκης Βασιλειάδης.
Λογικά, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην λίστα.
Εκτός και αν η ηγεσία θέλει να το δει αλλιώς…
Το μέγα ερώτημα όμως, που προκύπτει, είναι τι θα γίνει με την περιοχή της Έδεσσας;
Στις προηγούμενες εκλογές, παρόλο που έγιναν κάποιες προσπάθειες, τελικά δεν υπήρχε υποψήφιος/α.
Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, ωστόσο αν αυτό συνεχιστεί, τότε η κομματική δεξαμενή μπορεί και να έχει αρκετές διαρροές.
Ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος;
Το όνομα του Δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, ακούστηκε και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, ο κ. Γιάννου, προτίμησε να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος και αυτή η επιλογή τελικά τον δικαίωσε.
Τώρα όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ΝΔ ίσως δει ότι δεν έχει καλύτερη επιλογή στην Έδεσσα, από αυτή του Δημάρχου.
Και επειδή αυτό το κόμμα “χρωστάει” στην περιοχή, λογικά θα κάνει κρούση στον Δήμαρχο, προκειμένου να την εκπροσωπήσει και μαζί με αυτήν και όλη την Πέλλα, στο ψηφοδέλτιο, ως υποψήφιος βουλευτής.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κ. Γιάννου; Θα αποδεχτεί την πρόταση ή θα προτιμήσει να ολοκληρώσει τη θητεία του ως Δήμαρχος;
Ο ίδιος πάντως, ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τη Βουλή, ωστόσο είναι βέβαιο, ότι για να πει το “ναι”, χρειάζονται και κάποιες εγγυήσεις.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε αυτές τις εκλογές θα ισχύσει η απλή αναλογική.
Με άλλα λόγια, εκτός από τη διασφάλιση της εκλογής για τον καθένα, μπορεί πιθανόν να υπάρχει και άλλη μία εκλογική μάχη, που θα γίνει με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.
Αν πει δηλαδή, το “ναι” ο Δήμαρχος Έδεσσας, τότε αλλάζει το προεκλογικό τοπίο και στην αυτοδιοίκηση.
Ο επί τρείς συνεχείς θητείες εκλεγμένος Δήμαρχος, θα πρέπει εκτός των άλλων να διασφαλίσει και την ομαλή συνέχεια της παράταξης του.
Η περιοχή της Έδεσσας πάντως έχει να δει “δικό” της βουλευτή από την εποχή του αείμνηστου Τάκη Βυζοβίτη.
Παράλληλα, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι ο κ. Γιάννου, ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2009, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει πάνω από 5.000 ψήφους, όμως από τότε πέρασαν 12 χρόνια και πολλά έχουν αλλάξει…
Από εκεί και πέρα ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς θα γίνει και ποιο τελικά θα είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Νομό Πέλλας, αν και εφόσον όντως έχουμε πρόωρες εκλογές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου