Tuesday, 23 April, 2024

«Πολίτες Έδεσσας»: Σοκαριστικές εικόνες από την ‘ταλιμπανική επιδρομή’ των αλυσοπρίονων της Δημοτικής Αρχής

Σοκαριστικές εικόνες από την ταλιμπανική επιδρομή των αλυσοπρίονων της Δημοτικής Αρχής στην οδό 25ης Μαρτίου για τις κοπές  των δήθεν «σάπιων» δένδρων…

ενώ παραδίπλα οι μπουλντόζες του εργολάβου ισοπεδώνουν το πολύπαθο πάρκο της 25ης Μαρτίου!

Αντίθετα με τις προτάσεις και παρατηρήσεις της Ερευνητικής Ομάδας του Έργου «ΕΔΕΣΣΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΗ» για επιπλέον φυτεύσεις δένδρων στη δενδροστοιχία της 25ης Μαρτίου που χαρακτηρίζεται ως «η αρτιότερη δενδροστοιχία από πλευράς συντήρησης και πυκνότητας» οι ανομολόγητοι εκτελεστές του πράσινου προχώρησαν  ανεμπόδιστοι σε αναίτιες κοπές!

…στη μέγγενη των  δήθεν αστικών  αναπλάσεων, η πόλη των νερών και του πράσινου η Έδεσσα, έχει μείνει χωρίς δέντρο!

«Ενοποίηση Τουριστικού με εμπορικό κέντρο Έδεσσας»  είναι αυτή τη φορά το όνομα της καταστροφικής παρέμβασης   με φορέα υλοποίησης το Δήμο Έδεσσας  με προϋπολογισμό 2.504.860  € και συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , σε μια εποχή που οι ανάγκες της κοινωνίας που καλείται να πληρώσει το μάρμαρο είναι μεγάλες και διαφορετικές από αυτές που η δημοτική αρχή της πόλης  με την ανοχή της αντιπολίτευσης έχει επιλέξει την τελευταία δεκαετία να προωθεί διασπαθίζοντας το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα για αχρείαστα έργα που προσβάλλουν και καταστρέφουν την πράσινη κληρονομιά της πόλης.

Το πάρκο της 25ης Μαρτίου ισοπεδώνεται και δεκάδες  υγιή δένδρα μέσα σε αυτό, αλλά και κατά μήκος της οδού 25ης Μαρτίου (κυρίως Σοφόρες)  να κόβονται με το επιχείρημα ότι δήθεν είναι σάπια, ενώ βέβαιη αναμένεται και η παραπέρα τσιμεντοποίησή του ΕΝΩ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ως στόχος του προγράμματος αναφέρεται «η βελτίωση του περιβάλλοντος»!

Η πολλαπλή χρησιμότητα του πράσινου όπως η λειτουργία του ως μέσου φυσικού δροσισμού (και όχι μόνον σκίασης) με τη διαδικασία της διαπνοής  εν μέσω μάλιστα της  κλιματικής αλλαγής φαίνεται να είναι άγνωστη τόσο για τη δημοτική αρχή όσο και  για την αρμόδια υπηρεσία πράσινου του Δήμου Έδεσσας. Γι΄ αυτούς κυρίαρχη είναι η άποψη των αποψιλώσεων και των «ανοιχτών χώρων» με το πράσινο να θεωρείται ακόμη εμπόδιο και ενοχλητικό!

Για όσους πιστεύουν πως το πράσινο στην Έδεσσα περισσεύει θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή της Αρχιτεκτονικής τοπίου του Α.Π.Θ. Γιάννη Τσαλικίδη η αναλογία τ.μ. πρασίνου ανά  κάτοικο είναι 7,2 ενώ κατά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος το κατώτερο όριο για να είναι μια πόλη βιώσιμη είναι 10 τ.μ./κάτοικο. Στην ίδια έρευνα σχετικά με τη δενδροστοιχία της 25ης Μαρτίου αναφέρεται: « 25ης Μαρτίου: χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερο μήκος της από πυκνή δενδροστοιχία κυρίως από Σοφόρες με ανεπτυγμένη κόμη που προσφέρει πυκνή σκίαση και δημιουργεί αψίδα πάνω από το δρόμο. Αποτελεί ίσως την αρτιότερη δενδροστοιχία από πλευράς συντήρησης και πυκνότητας. Υπάρχει ανάγκη ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ και συμπλήρωσης των κενών και ανόμοιων ειδών από Σοφόρες ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ενότητα».

Αντίθετα όμως με τα συμπεράσματα της έρευνας για ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ η Δημοτική Αρχή Έδεσσας προχώρησε προκλητικά σε εκτεταμένες κοπές κατά μήκος της οδού της 25ης Μαρτίου.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΙΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΟΣΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΟΠΟΥΝ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ!

Αν και αυτό έγινε κατά ένα μέρος στην περίπτωση της 18ης Οκτωβρίου ως κίνηση εντυπωσιασμού και σε λίγες ακόμη περιπτώσεις, όμως  όπως φαίνεται από τα οπτικά ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε (καθώς και πολλά άλλα) δεκάδες κομμένα δένδρα την τελευταία δεκαετία επί δημαρχίας Γιάννου όχι μόνον δεν αντικαταστάθηκαν από άλλα, αλλά  αντίθετα τσιμεντώθηκαν η «αντικαταστάθηκαν» από πλακάκια! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου