Tuesday, 17 May, 2022

Σε ενωτικό κλίμα ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Διαχρονικό και επίκαιρο το μήνυμα του εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εφεδροπολεμικών και αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Πέτρος Γαλανός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Χρήστος Καρυώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Θεολόγος Τζουμαΐλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της κατοχής, τον ηρωισμό των πρωταγωνιστών με κορυφαίες στιγμές όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και η μάχη της Κρήτης, αλλά και τα φοβερά αντίποινα των κατακτητών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ενότητας και αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση δυσκολιών, όπως και η παρούσα περίοδος της οικονομικής κρίσης. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης και την ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων και τραγικών συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στην «καρδιά» και στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Ακολούθησε εκδήλωση στο ηρώο πεσόντων της πόλης, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεση στεφάνων, τέλεση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:

«Η ψυχή του Έλληνα ήταν πάντοτε ανήσυχη και αδούλωτη. Η Ελληνική αντίσταση οργανώθηκε από τις πρώτες ημέρες της εισόδου των Γερμανών στη χώρα. Παρά τις κακουχίες, την πείνα, τα βασανιστήρια, οι Έλληνες οργανώθηκαν γρήγορα και ξεκίνησαν τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές. Όλοι μαζί. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, εργάτες, αγρότες, κληρικοί ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στον κατακτητή. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκαν λαϊκά συσσίτια, απεργίες και σαμποτάζ. Ομάδες νέων τύπωναν και διακινούσαν φυλλάδια εμποτισμένα με το όραμα για ελευθερία. Χαρακτηριστική ήταν η οργάνωση μίας αυθόρμητης διαδήλωσης κατά των καταχτητών, κατά τη διάρκεια της κηδείας του ποιητή Κωστή Παλαμά.

Οι Ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις, με πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, διατήρησαν υψηλό το φρόνημα του λαού μας, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση  των κατοχικών δυνάμεων και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Βεβαίως, οι κατακτητές απάντησαν με αντίποινα. Υπήρξαν μαζικές εκτελέσεις αγωνιστών, αλλά και πολλών αθώων θυμάτων. Στο Μεσόβουνο, στα Καλάβρυττα, στο Δίστομο, αλλά και εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στο Ελευθεροχώρι, τα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα… Όμως, η Ελληνική ψυχή δε λύγησε. Παρέμενε ακατάβλητη μέχρι την πολυπόθητη ώρα της απελευθέρωσης.

Οι Έλληνες είχαν επίσης μία σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του πολέμου. Οι ομάδες των Ελλήνων αντιστασιακών συνεργάστηκαν στενά με τις συμμαχικές δυνάμεις. Πολλοί πατριώτες μετέβησαν στο Στρατηγείο τους στη Μέση Ανατολή, διαδραματίζοντας έτσι έναν καίριο ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις.

Κορυφαία στιγμή του αγώνα η μάχη της Κρήτης. Η Μεγαλόνησος έγινε νεκροταφείο για τις επίλεκτες δυνάμεις του Χίτλερ που αποφάσισε να μην ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ αλεξιπτωτιστές. Η μάχη της Κρήτης ματαίωσε άλλες Γερμανικές επιχειρήσεις και αποτέλεσε το συναρπαστικότερο γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα και πάντα, είναι η εθνική ομοψυχία, η κοινωνική συνοχή, η διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη του πολιτεύματος της δημοκρατίας. Η υπεράσπιση της ιστορίας μας και των υψηλών ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας.

Η ιστορική μνήμη δεν διαγράφεται και δεν παραποιείται. Έχουμε χρέος να στεκόμαστε με σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα, στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων που ήταν εκατοντάδες χιλιάδες στην πολύπαθη ιστορία του Ελληνισμού. Η διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης είναι χειρότερη και από την ιστορική λήθη που επιδιώκουν πολλοί σε μία προσπάθεια μαζικής χειραγώγησης των λαών. Κάποιοι από εμάς έχουμε το θλιβερό προνόμιο να γνωρίζουμε την ιστορία μας ακούγοντάς την από τα χείλη των προγόνων μας. Γνωρίζουμε, από τις διηγήσεις των επιζώντων, τον βίαιο εκτοπισμό, τον βασανισμό και τον σφαγιασμό που υπέστησαν περισσότεροι από 368.000 Έλληνες του Πόντου, από το καθεστώς των Νεότουρκων.  Ένα ειδεχθές, προμελετημένο έγκλημα που υλοποιήθηκε με φρικτές μεθόδους και συστηματικότητα. Μία γενοκτονία στην πιο ολοκληρωτική και ακραία μορφή της.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ευρώπη και η σύγχρονη δημοκρατία δέχθηκαν ένα σοβαρό πλήγμα. Στην «καρδιά» της Ευρώπης, το Παρίσι, μία πολυπολιτισμική και ανοικτή κοινωνία, είδαμε να εκτυλίσσονται σκηνές τρόμου και ωμής βίας. Με εκατοντάδες αθώα θύματα.

Η «Αραβική Άνοιξη» που ξεκίνησε με εξεγέρσεις στο όνομα της δημοκρατίας, κινδυνεύει να εξελιχθεί σ’ έναν «βαρύ χειμώνα», με πολλές οδυνηρές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο.

Κάποιοι επιβουλεύονται τη διεθνή ειρήνη, τον δρόμο της ανάπτυξης και της δημοκρατίας, κηρύσσοντας το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Χρειάζεται να παραμείνουμε ενωμένοι, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ότι κατακτήσαμε και δημιουργήσαμε με τόσο κόπο και προσπάθεια, σε πολιτικό, οργανωτικό και διπλωματικό επίπεδο,  κινδυνεύει να χαθεί στην περίπτωση που δεν κινηθούμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Η ελληνική ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μεγαλουργούν και νικούν. Η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και η διεκδίκηση ενός πρωταγωνιστικού ρόλου στη διευρυμένη Ευρώπη καθιστούν αναγκαία την εθνική ενότητα και ομοψυχία. Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους αγωνιστές, εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και μνήμης».

Σε ενωτικό κλίμα ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου