Friday, 17 September, 2021

Σκρέκας: Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα αυξηθεί το ρεύμα!

Όχι μόνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

αλλά δεν έδωσε και ξεκάθαρη απάντηση και μάλιστα, πρότεινε στους πολίτες να κάνουν… έρευνα αγοράς!
«Αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν», ανέφερε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε:
«Όλα αυτά είναι ένα μείγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά»
«Η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν μερίδιο 35% από το σύνολο της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές».
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», είπε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
«Το ενεργειακό μείγμα της χώρας, αυτήν την στιγμή δεν είναι φθηνό, διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε, προσθέτοντας «προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά, προχωρούμε τις μεγάλες διασυνδέσεις με την Κρήτη και την Ρόδο, καθώς θα ελαφρυνθεί το κόστος για όλους τους καταναλωτές κατά 400-500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».
«Ο κ. Αποστολάκης δεν είχε το πολιτικό σθένος να υποστηρίξει την απόφασή του»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με την μη υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως «ήταν μια συνειδητή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να γίνει διακριτό το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και για την προστασία ανθρώπινων ζωών και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και να επιλέξει ένα πρόσωπο που δεν θα προέρχεται από τον κομματικό πυρήνα της ΝΔ και θα έχει και τις ικανότητες που απαιτούνται».
«Φαίνεται πως ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος της απάντησης που έδωσε στον Πρωθυπουργό για την ανάληψη αυτού του χαρτοφυλακίου», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας, στρέφοντας τα βέλη του και προς τον Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντας του ότι δεν εννοούσε όσα έλεγε στην Βουλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη περί συναίνεσης.
«Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να παγιδευθεί αν συνομιλεί με ένα Πρωθυπουργό για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα πρόσωπο που μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ “έχει δει το φως το αληθινό”, ενώ εάν μετακινείται προς την ΝΔ, όπως εν προκειμένω, είναι “αποστάτης”», προσέθεσε ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπληρώνοντας πως «είναι στιγμές που ένας άνθρωπος αναμετριέται με τον εαυτό του. Ο κ. Αποστολάκης πήρε μια απόφαση, αλλά έδειξε ότι δεν είχε το πολιτικό σθένος να την υποστηρίξει».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου