Friday, 14 June, 2024

Σκύδρα: Γιορτάστηκε η 111η επέτειος απελευθέρωσης. Μήνυμα της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου

Τα Ελευθέρια της πόλης της Σκύδρας γιόρτασε ο Δήμος Σκύδρας με τιμητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023.

Οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας σήμαναν χαρμόσυνα.

Η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία τελέστηκαν από τους Σεβαστούς μας Πατέρες: Αντώνιο Κορέστη, Ευστράτιο Ιμβριώτη, Αθανάσιο Ρούντο, Θεόφιλο Γαργάλα και Μωυσή Σάγγα.Για το χρονικό και τη σημασία της επετείου μίλησε η εκπαιδευτικός  του Γενικού Λυκείου Σκύδρας Κυριακή Θεοδοσιάδου.Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Ηρώο της πόλης με την τέλεση τρισάγιου, την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση της σιγής του ενός λεπτού, της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου και ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Δημαρχείο.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Συνταγματάρχης της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Ιωάννης Τασούλης, ο Διευθυντής  Αστυνομίας Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας – Αντιπύραρχος Ιωάννης  Σολομωνίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέλλας και Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Χριστόδουλος Μποζίνης, ο Απόστρατος Αξιωματικός Τεχνικού Γεώργιος Μπαλονίδης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Πέλλας και Ημαθίας Παύλος Περπερίδης…

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο μήνυμά της για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε:

Γιορτάζουμε σήμερα με τιμές, συγκίνηση και υπερηφάνεια την 111η επέτειο της απελευθέρωσης του τόπου, της Σκύδρας μας, από την τουρκική σκλαβιά. Σαν σήμερα στις 17 Οκτωβρίου 1912 ο Ένδοξος Ελληνικός Στρατός υψώνει θριαμβευτικά την Ελληνική Σημαία στη Σκύδρα.Επρόκειτο για ένα ύψιστο ιστορικό γεγονός. Γεγονός που σήμανε την απελευθέρωση της Σκύδρας και την επιστροφή της στην αγκαλιά της Μητέρας Πατρίδας. Επρόκειτο για ένα σημαδιακό, ανεξίτηλο γεγονός που έβαζε τέλος στην τουρκική κυριαρχία και καταπίεση στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα ήταν καθοριστικό διότι ο Ελληνικές Δυνάμεις είχαν προλάβει τις βουλγαρικές δυνάμεις που κινούνταν για την κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών. Ο Ελληνικός Στρατός όμως προελαύνει νικηφόρα και συνεχίζει να απελευθερώνει και άλλες ελληνικές πόλεις που πλέον ενσωματώνονται στον εθνικό κορμό.

Σήμερα εμείς ζώντας ελεύθεροι κι ανεξάρτητοι έχουμε ένα πολλαπλό πατριωτικό χρέος: Να τιμάμε, να δοξάζουμε και να ευγνωμονούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, διδάσκοντας και αναδεικνύοντας την τοπική μας ιστορία, ώστε να τη γνωρίζουν οι νεότερες γενιές και να την μεταλαμπαδεύουν με τη σειρά τους στις επόμενες.

Να διατρανώνουμε τη βούληση και τη θέλησή μας ότι είμαστε πιστοί στις ηθικές αξίες και στα πατριωτικά ιδανικά.

Σήμερα, οι διεθνείς εξελίξεις που χαρακτηρίζονται με αύξηση των εντάσεων, των εχθροπραξιών και των πολέμων μας υποχρεώνουν να είμαστε σε επαγρύπνηση, σε  εγρήγορση, σε ετοιμότητα, ώστε με ομοψυχία, ενότητα, ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, με τη διπλωματική οδό, την εδραίωση και την διεύρυνση των φιλικών σχέσεων με όλα τα κράτη και τους λαούς  να συνεργαστούμε για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Αυτό είναι το νόημα της σημερινής ημέρας και το μήνυμα που στέλνουμε εδώ από τη Σκύδρα.

Ευχαριστώ από  καρδιάς  την Εκκλησία μας, τους Προσκεκλημένους και τους Επισκέπτες μας, την Εκπαιδευτική μας Κοινότητα, τη Φιλαρμονική μας,  τους συντελεστές της σημερινής μας επετείου και όλες τις Συμπολίτισσες και τους Συμπολίτες μας. Εύχομαι Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα με υγεία, δικαιοσύνη, πρόοδο και ειρήνη για όλο τον κόσμο!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου