Saturday, 28 May, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

Σκύδρα: Η ομιλία του Ν. Λυγερού και η αγωνία για το μεταναστευτικό

Ο σύγχρονος διανοητής και καταξιωμένος διεθνολόγος, Νίκος Λυγερός, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων του Δήμου Σκύδρας

πραγματοποίησε ομιλία, στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, το Σάββατο, 14-12-2019. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Στρατηγική Προσέγγιση του Προσφυγικού”. Η προσέλευση των κατοίκων του Δήμου Σκύδρας υπήρξε αθρόα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Λυγερός αποσαφήνισε εννοιολογικά και ανέδειξε ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά τις διαφορές, τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν το προσφυγικό θέμα στη σημερινή του κατάσταση. Προσέγγισε το ζήτημα καταρχάς γεωπολιτικά και στη συνέχεια προσανατόλισε την ομιλία του τοπικά. Υπογράμμισε την τεράστια διαφορά μεταξύ της ιδιότητας του πρόσφυγα, του οικονομικού μετανάστη και του λαθρομετανάστη, τοποθετούμενος θετικά για την παραμονή ή διέλευση από τη χώρα μας μόνο όσων είναι πρόσφυγες ή διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Σε διαφορετική περίπτωση κρίνει ότι θα πρέπει οι παράνομοι να απελαύνονται. Οποιαδήποτε άλλη στάση της ελληνικής πολιτείας κατά τον ομιλητή θέτει σε μεγάλους κινδύνους τη χώρα μας.
Τέλος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν από το ακροατήριο.


Η οπτική και οι απόψεις του σπουδαίου στρατηγικού συμβούλου δικαίωσαν πλήρως τη μέχρι σήμερα πορεία και στάση της Ομάδας Πρωτοβουλίας. Στα συμπεράσματά του αναδείχτηκε ως αναγκαίο οι τοπικές κοινωνίες να είναι σε εγρήγορση, να ασκούν κριτική, να εκφράζουν δημόσιο λόγο, να συνομιλούν και να διαβουλεύονται με τις τοπικές αρχές και την κεντρική εξουσία υπερασπιζόμενες το δικαίωμα για μια ασφαλή και ποιοτική ζωή.
Η Ομάδα,  συμμεριζόμενη την αγωνία της τοπικής κοινωνίας απέναντι στον σχεδιασμό της κεντρικής εξουσίας για αθρόα προσέλευση κι εγκατάσταση λαθρομεταναστών στον Δήμο μας, συνεχίζει να διεκδικεί το κεκτημένο δικαίωμα (Ανθρώπινα δικαιώματα ΟΗΕ) για δημόσιο διάλογο και διαβούλευση αναφορικά με τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής στον Δήμο μας, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο. Επιθυμεί οι θέσεις και απόψεις της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα να λαμβάνονται υπόψη από  τα θεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων (πολιτεία κ.ά.). Ταυτόχρονα διεκδικεί την έγκυρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Ευχαριστεί θερμά τον Λυγερό για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή της να μιλήσει στους κατοίκους του Δήμου Σκύδρας αναφορικά με τα ανωτέρω. Υπόσχεται ότι θα συνεχίσει το έργο της, μεταξύ άλλων, δίνοντας βήμα λόγου το αμέσως επόμενο διάστημα σε εξίσου σπουδαίους ομιλητές.
*Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και έχει υπάρξει καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στην  Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών στην Ελλάδα, στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών, στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας, της Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο τμήμα Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.   

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου