Tuesday, 5 November, 2024

Στο Άμστερνταμ, το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, με Erasmus

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+KA122, με τίτλο: «Η ευημερία των μαθητών ως παράγοντας,

κριτήριο και δείκτης επιτυχίας του σχολείου», το 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών συμμετείχε με επιτυχία σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης 36 ωρών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, αφού έγινε αποδεκτή η αίτηση από τον αντίστοιχο οργανισμό Europass Teacher Academy.

Τρεις συνάδελφοι εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στα Αγγλικά τη θεματική «Deep Democracy: How to Manage Conflicts Building a Strong Classroom Culture» από 12 έως 17 Φεβρουαρίου.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ανακαλύψαμε νέες στρατηγικές για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της τάξης κατανοώντας ο ένας τον άλλο, εδραιώνοντας τον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση, οικοδομώντας αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις, βασισμένες στην ειλικρίνεια. Διδαχτήκαμε τη μέθοδο Lewis, ώστε μέσα από διαδοχικά βήματα  αντί να αποφεύγουμε τη διαφωνία να είμαστε σε θέση να καταλήγουμε σε μια κοινά αποδεκτή απόφαση που δε θα επιβάλλει απλώς την άποψη της πλειοψηφίας αλλά θα περιλαμβάνει και τη σοφία της μειοψηφίας.

Επιπλέον, η επιμόρφωση συμπεριέλαβε ενεργητικά παιχνίδια ενδυνάμωσης σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων, βιωματικά σενάρια, συζητήσεις ενεργητικές μεταξύ συναδέλφων από όλη την Ευρώπη, σε θεματικές που άπτονται της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και αποτελούν συχνά πηγή συγκρούσεων στα πλαίσια της τάξης ή και στην ευρύτερη κοινωνία.

Μέσα από βιωματικά σενάρια μελετήσαμε δύσκολες καταστάσεις που συνήθως απαντούμε στις τάξεις. Διακρίναμε μέσα από ασκήσεις τα διαφορετικά είδη επικοινωνίας (παθητική-επιθετική-θετική) και προκρίθηκε η τελευταία ως η πιο αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα, με τη θεωρία “I” Statements μια πιο ουσιαστική επικοινωνία εδραιώνεται, εφόσον ναι μεν περιγράφει το πρόβλημα σε ήπιο και ευγενικό τόνο, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει τα συναισθήματα του ομιλητή σε α’ πρόσωπο χωρίς να μέμφεται τον συνδιαλεγόμενό του. Για παράδειγμα: ‘Νιώθω απογοήτευση, όταν επανειλημμένα αμελείς τις υποχρεώσεις σου’.

Παράλληλα, για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τους γονείς παρουσιάστηκε καταρχάς το θεωρητικό πλαίσιο της μεθόδου Οscar και στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικά και επιτυχημένα  από συνάδελφο του σχολείου μας ένα σενάριο. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο όπου δηλώνεται το ανυπόκριτο ενδιαφέρον του δασκάλου τίθενται από τον ίδιο συγκεκριμένες προτάσεις σε συμφωνία  με τον γονέα, οι οποίες αξιολογούνται σε καθορισμένη προγραμματισμένη συνάντηση στο άμεσο μέλλον. Έτσι, εκτονώνεται οποιαδήποτε ένταση ή παρεξήγηση έχει δημιουργηθεί, ο γονιός τίθεται προ των ευθυνών του και συντονισμένα με τον εκπαιδευτικό συνεργάζονται προς όφελος του μαθητή… Το πιο  ενδιαφέρον σε όλη αυτή τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης ήταν η διαδραστική συμμετοχή μας σε συζήτηση σε εκπαιδευτικό θέμα που προκαλεί  αντίθετες στάσεις.

Αυτό, βέβαια, που μας καθήλωσε συναισθηματικά την τελευταία ημέρα πριν την επίδοση των βεβαιώσεων παρακολούθησης ήταν ο αποχαιρετισμός. Η δασκάλα μας κατάφερε να μας δώσει μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία με την ολοκλήρωση της  διδακτικής εβδομάδας: για τον καθένα μας ξεχωριστά είχε να παρουσιάσει θετικές και αξιόλογες πτυχές της προσωπικότητάς μας όπως τις αποκωδικοποίησε προσωπικά κατά τη σύντομη αυτή διάρκεια του σεμιναρίου. Ήταν ένα μάθημα εξέχουσας διδακτικής, διαπροσωπικής προσέγγισης που θα άξιζε να το οικειοποιηθούμε και εμείς ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

Βέβαια, ο οργανισμός Europass Teacher Academy φρόντισε και για την πολιτιστική μας επιμόρφωση. Μας διέθεσε ξεναγό μια ημέρα για την περιήγηση στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης… 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου