Thursday, 27 June, 2024

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, για τις δασικές πυρκαγιές

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Σχεδιάζουμε με βάση τις πραγματικές συνθήκες

του πεδίου στην Πέλλα και όχι επί χάρτου»
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας για τις δασικές πυρκαγιές

Στον απόηχο δύο μεγάλων πυρκαγιών που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον τοπικό, περιφερειακό και εθνικό μηχανισμό πολιτικής Προστασίας που συνεργάστηκαν άψογα, στον Μυλότοπο-Ελευθεροχώρι και Αρσένι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Πέλλας (19/6/2024). Τις εργασίες συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής ο οποίος, σε μία εκτενή εισήγησή του, παρουσίασε τους βασικούς άξονες συντονισμού και συνεργασίας για την κατάλληλη διαχείριση περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης και, ειδικότερα, των δασικών πυρκαγιών στην Πέλλα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, από την έναρξη της θερινής αντιπυρικής περιόδου τον περασμένο Μάιο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής ευχαρίστησε όλα τα μέλη του οργάνου για την ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις πολιτικής προστασίας και την άριστη συνεργασία τους, η οποία συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών εκτάκτου ανάγκης, αλλά και στην πρόληψη. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης, στα έργα καθαρισμών και συντηρήσεων που γίνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τόνισε τη σημασία καθαρισμού οικοπέδων, περιαστικών δασών και αλσυλίων, τη φροντίδα εξασφάλισης πρόσβασης σε επικίνδυνες δασικές περιοχές, τη συντήρηση των πυροφυλακίων και των δεξαμενών νερού, καθώς και την ετοιμότητα για πραγματοποίηση εκκένωσης οικισμών, εφόσον απειληθούν από δασική πυρκαγιά. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα των παράνομων σκουπιδότοπων, αλλά και των υποχρεώσεων των πολιτών, όπως και δημοσίων υπηρεσιών για καθαρισμούς οικοπέδων και εκτάσεων εντός ή πλησίον των οικισμών. Ξεχωριστά συζητήθηκε το θέμα των ασκήσεων ετοιμότητας. Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών από τα Λουτρά Πόζαρ του Δήμου Αλμωπίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί αντίστοιχη άσκηση για την περιοχή Καραμάν του Δήμου Έδεσσας, τις επόμενες ημέρες, καθώς και άσκηση εκκένωσης των κατασκηνώσεων και κάτοικων στο Ελευθεροχωρι Γιαννιτσών .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και μέσα που διαθέτουν, η συντήρηση των μηχανημάτων και του οδικού δικτύου, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως η λειτουργία των παρατηρητηρίων, τα μεικτά φυλάκια περιπολιών, κ.ά.

Ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι οι ιδιαίτερα αυστηρές πυροσβεστικές διατάξεις, με τις οποίες απαγορεύεται το άναμμα πυρκαγιάς για οποιονδήποτε λόγο, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (μέχρι 31 Οκτωβρίου). Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι πολύ υψηλά (χιλιάδων ευρώ) ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Πέλλας κκ. Γιάννης Τσεπκεντζής και Στάθης Φουντουκίδης αντίστοιχα, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων Αλμωπίας και Σκύδρας, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Αθανάσιος Κοντός, ο Αστυνομικός Διοικητής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας, Ζώης Γιώτης, καθώς και στελέχη όλων των τοπικών αρχών και φορέων που συμμετέχουν στον περιφερειακό και τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και, ειδικότερα, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, της Αστυνομίας, των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δασικών Υπηρεσιών, των Νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, όπως και ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Γαβρίλο Κουτσοκώστα και τους εθελοντές της Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων «Αχιλλέας Μιμιλίδης» που συμμετείχαν ενεργά στην αντιμετώπιση των πρόσφατων δύσκολων περιστατικών πυρκαγιάς στην Πέλλα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου