Wednesday, 28 July, 2021

Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Αίρεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε εξέλιξη είναι η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
“Σαφής και ευχάριστη” είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, όπως τόνισε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε ότι η ενδιάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στα 32 έτη. Λόγω των διακοπών και της κινητικότητας των νέων, είπε ότι εμφανίζονται κρούσματα σε πολύ νεαρές ηλικίες. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Η θετικότητα μάλιστα από τα τεστ που γίνονται μέσα από τις κινητές μονάδες είναι κάτω του 1%.
Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους, καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στις 4.000, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τουριστικές περιοχές. Οι νοσηλευόμενοι είναι 1.000 και ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 58 ασθενείς ανά ημέρα.
Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι “η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα” και ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να εξαιρούνται από τα self test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι. Όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε, είπε, γι’ αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης η επιτροπή δέχθηκε να μη γίνεται χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αν δεν υπάρχει συγχρωτισμός.
Παραμένουν υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, ενώ συνίσταται η χρήση της σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. “Δεν πετάμε τις μάσκες, η λογική μάς δείχνει πού παραμένει απαραίτητη”, διευκρίνισε.
Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε κατά την ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%. Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν δηλωθεί θετικά στην covid-19 35.000 δείγματα.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.
Τέλος από Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας
Με τη σειρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά από άρση περιορισμών, καθώς και την ημερομηνία που θα παύουν να ισχύουν.
Αναλυτικά είπε:
-Αναστέλλεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο Πέμπτη, από τις 5 το πρωί, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός.
-Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.
-Δεν θα κάνουν self test οι εργαζόμενοι και διπλά εμβολιασμένοι αν έχουν περάσει 15 ημέρες από τη 2η δόση.
-Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση.
-Δεξιώσεις με 300 άτομα σε γάμους και βαπτίσεις.
-Για τις οργανωμένες παραλίες 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας παραλίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου