Tuesday, 14 July, 2020

Τα… μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας στην Πέλλα σηκώνουν θύελλα αντιδράσεων

Μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας, και μάλιστα δωρεάν, ξεκινά Ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Πέλλα.
Όπως ανακοίνωσε μέσω του facebook η «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας “Κρστε Μισιρκοβ”» τα μαθήματα θα αφορούν περιορισμένο αριθμό ενηλίκων σε πρώτη φάση, ενώ θα γίνονται μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας διδασκαλίας. Κάτι που σημαίνει πως ο «δάσκαλος» πιθανότατα θα βρίσκεται στα Σκόπια.
Τα μαθήματα μάλιστα προσφέρονται… δωρεάν και θα αρχίσουν στα μέσα του Οκτωβρίου 2019.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας (με αστερίσκους) και επομένως δεν μπορεί να απαγορευτεί η διδασκαλία της στη χώρα.
Κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης και ο ΣΥΡΙΖΑ τον χλεύαζε με αστείους ισχυρισμούς. Η απειλή για τα συμφέροντα της χώρας θα πρέπει ωστόσο να κινητοποιήσει και τη νυν κυβέρνηση, ειδικά την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ απειλεί για το εισιτήριο ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. λέγοντας πώς διαφορετικά κινδυνεύουν… οι μεταρρυθμίσεις.
Η είδηση για το φροντιστήριο «μακεδονικής γλώσσας», το οποίο όπως ανακοινώθηκε, θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο από την φιλοσκοπιανή Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (την ΑΜΚΕ που ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο) προκαλεί ήδη σάλο και επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο το πόσο επιζήμια εθνικά είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ανοίγει δε τον Ασκό του Αιόλου για να ξεπεταχτούν σαν τα μανιτάρια αντίστοιχα φροντιστήρια στην Ελλάδα, αφού θεωρητικά δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση από τις ελληνικές Αρχές μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών που αναγνωρίζει έστω και με αστερίσκους «μακεδονική γλώσσα».
Πίσω από την φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ που φέρει το όνομα του Σκοπιανού φιλολόγου «Κρστε Μισιρκοβ» βρίσκεται η πρώην εκπρόσωπος της «United ‘Macedonian” Diaspora» Ευγενία Νατσουλίδου και ο στενός της συνεργάτης αποσχηματισθέντας ιερέας Νικόδημος Τσαρκνιάς, που με «εμβάσματα» από τη σκοπιανή διασπορά έκτισε παράνομη εκκλησία στην Αριδαία, όπου πραγματοποιεί λειτουργίες στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων.
Οι δύο τους συμμετέχουν σε διάφορα διεθνή φόρουμ, κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπίεση της υποτιθέμενης «μακεδονικής» μειονότητας.
Την ίδια στιγμή, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέχρι τον Οκτώβριο η χώρα του ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προειδοποιεί τις Βρυξέλλες πώς αν αυτό δεν συμβεί τότε θα αποθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή των Βαλκανίων. «Τα μεγάλα ζητήματα επιλύθηκαν. Αν δεν υλοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική για την περιοχή», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα έστελνε ένα μήνυμα στους άλλους ηγέτες των Βαλκανίων ότι δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο για να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κάνουν μεταρρυθμίσεις».
star.gr – newsbreak.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου