Thursday, 5 August, 2021

Τζανάκης: Πιθανό το κλείσιμο περιοχών το καλοκαίρι, λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Μέχρι το τέλος του Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα κυριαρχεί στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο καθηγητής πνευμονολογίας

του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της χώρας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή-ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα.
Παράλληλα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.
Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορονοϊό στελέχους Δ στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.
Περαιτέρω, το στέλεχος Δ, εξήγησε, είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη.
Ανησυχία για την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης και η ομάδα επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε διαδικτυακά, με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα.
Η Κρήτη βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» αυτή τη στιγμή, με τα περισσότερα κρούσματα από όλη τη χώρα να φέρουν το εν λόγω στέλεχος-19 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- μία αύξηση η οποία εκτιμάται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «φρενάρισμα» των εμβολιασμών, μετά την απώλεια της 44χρονης στις 31 Μαΐου.
Να θυμίσουμε ότι η 44χρονη γυναίκα που κατέληξε στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, και είχε εμφανίσει θρόμβωση αμέσως μετά τον εμβολιασμό της. Εκτιμάται ότι το περιστατικό αυτό, έχει δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο και έντονο προβληματισμό, με αποτέλεσμα, να σημειώνεται διστακτικότητα στους πολίτες και να μην εμφανίζονται ή να ακυρώνουν τα ραντεβού τους.
Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 19 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στη Θεσσαλονίκη, και ένα στην Κορινθία. Συνολικά 28 άτομα έχουν διαγνωστεί με την ινδική μετάλλαξη. Επίσης, ακόμη ένα κρούσμα καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται, ενώ οι επιδημιολόγοι είναι βέβαιοι, ότι το στέλεχος ΔΕΛΤΑ, προήλθε από τους τουρίστες.
Επίσης, οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι η μοναδική ασπίδα αυτή την στιγμή που έχουμε, είναι ο εμβολιασμός και μάλιστα ο πλήρης με τις δύο δόσεις, μία στρατηγική την οποία υποστηρίζει με θέρμη και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη 23 Ιουνίου στην ενημέρωση στο υπ. Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ο άμεσος και πλήρης εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις, φαίνεται ότι αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για το μεταδοτικό στέλεχος ΔΕΛΤΑ.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τα μαθηματικά μοντέλα δεν δείχνουν αύξηση στην κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά το «φρενάρισμά» του, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι πολίτες.
Πάντως φαίνεται ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι αυτό που θα μας απασχολήσει μέσα στο καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Ισραήλ, μία χώρα πρότυπο στους εμβολιασμούς, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι εμβολιασμένη, εμφάνισε αύξηση του μεταλλαγμένου στελέχους, με αποτέλεσμα να επανέλθει και πάλι η χρήση της μάσκας.
Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στο Ισραήλ εκτιμάται ότι προκλήθηκε από την είσοδο της παραλλαγής Δέλτα, η οποία προήλθε από την Ινδία, λόγω της έλλειψης ελέγχων στο αεροδρόμιο Ben-Gurion-την κύρια πύλη εισόδου της χώρας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου