Tuesday, 11 August, 2020

Τρίτη 18 Φλεβάρη: Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Γιαννιτσά και Έδεσσα

Απεργία για το νέο αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο 
Γιαννιτσά: 10.30 π.μ. Πλατεία ΕΠΟΝ (Πεζόδρομος)
Έδεσσα: 10.30 π.μ. Μικροί Καταρράκτες
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, άνεργοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ενισχύσει παραπέρα, θα μονιμοποιήσει το μηχανισμό σφαγιασμού συντάξεων και παροχών. Παρά τα όσα ισχυρίζονται για αποκατάσταση αδικιών, για αυξήσεις στις συντάξεις, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει ακόμη περισσότερο το νόμο Κατρούγκαλου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει νομικά κενά που υπήρχαν, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη εφαρμογή του ως μηχανισμού παραγωγής συντάξεων πείνας. Είναι ψέματα ότι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Κάποια πολύ λίγα ψίχουλα, ελάχιστα μπροστά σε όσα έχουν αρπάξει όλες οι κυβερνήσεις από τις συντάξεις, θα δοθούν, και μάλιστα σε πέντε δόσεις, σε πάρα πολύ λίγους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρωτοτυπεί. Κάνει ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προσπαθεί με την επιχειρηματολογία της να θολώσει τα νερά, να κρύψει το χαρακτήρα της επίθεσης. Ο στόχος είναι να μεταφερθεί ολοκληρωτικά η ευθύνη για την Κοινωνική Ασφάλιση στους εργαζόμενους. Να απαλλαγεί από την όποια ευθύνη το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Να ανοίξει πιο πλατιά ο κερδοφόρος δρόμος στο πεδίο της Ασφάλισης για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι. Γι΄ αυτό το λόγο, κάθε νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν αναιρεί τίποτα από τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους. Ο ένας αντεργατικός νόμος προετοιμάζει και συμπληρώνει τον επόμενο. Η μία κυβέρνηση δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη, για να υλοποιείται μόνιμα η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.
Δίπλα στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν, τις κυβερνήσεις που προωθούν «τα θέλω του», στέκεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι μνημειώδης η στάση της και ταυτόχρονα αποκαλυπτική μπροστά στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας, “παντού είναι κόλαση και αυτοί μας μιλάνε για παράδεισο”!
Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή αναμέτρηση. Η απεργία είναι το όπλο μας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, για να βάλουμε σε πρώτο πλάνο τις διεκδικήσεις για την κάλυψη των αναγκών μας.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.
Διεκδικούμε:
 Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
 Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική.
 Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
 Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
 Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
 Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
 Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Και το Συνδικάτο γάλακτος, τροφίμων και ποτών Ημαθίας-Πέλλας συμμετέχει στην απεργία
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει το παιχνίδι της εξαπάτησης, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι. Άλλωστε δεν πρωτοτυπεί. Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση που να παρουσίασε μια νομοθετική παρέμβαση στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι θα μειωθούν παροχές, συντάξεις, κλπ. Αντίθετα μιλούσαν για τη βελτίωσή τους, όμως η ζωή επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο: Οι εργαζόμενοι να μετρούν απώλειες και το κεφάλαιο να παίρνει το ένα πίσω από το άλλο προνόμια για να εξασφαλίζει την κερδοφορία του.
Τι προβλέπει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο:
• Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010
• Ενταφιάζονται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ
• Η εθνική σύνταξη παραμένει στα 345 και 384 ευρώ με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή.
• Όλες οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν, όπως και το ανώτατο όριο στα 67 χρόνια, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
Ποιος νέος εργαζόμενος που δουλεύει στον κλάδο μας, στις βιομηχανίες μεταποίησης, στα διαλογητήρια, που βγήκε στην παραγωγή 20 – 35 χρονών θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια εργασίας; Ποιος νέος εργαζόμενος που έχει φάει απολύσεις με το κουτάλι, που έχει δουλέψει όλες τις μορφές της ευέλικτης εργασίας με 4ωρα – 6ωρα, με σεζόν, με ανασφάλιστη εργασία θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης; Τι σύνταξη και τι παροχές θα έχουν οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια αμείβονται με 250 έως 400 ευρώ;
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, δεν θα τους περάσει!
Με το κεφάλι ψηλά, με το δίκιο στο πλευρό μας, πάμε κόντρα σε εργοδότες, στις κυβερνήσεις τους, κόντρα στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Απαντάμε με ΑΠΕΡΓΙΑ!
Διεκδικούμε:
• Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών-μνημονιακών νόμων.
• Δημόσια, κοινωνική ασφάλιση για όλους. Καμιά επιχειρηματική δράσης στον τομέα της υγείας- πρόνοιας.
• Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ
• Όχι στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ιδιωτικοποίηση της. Όχι στα επαγγελματικά ταμεία.
• Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμιά σύνταξη κάτω από 600 ευρώ
• Να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα διαλογητήρια – κονσερβοποιία. Να υπάρχει γιατρός, νοσηλευτής, τεχνικός ασφαλείας σε όλους του χώρους εργασίας στον κλάδο.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ-ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών: Απεργιακή απάντηση στο αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο
Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με τη μετατροπή των συντάξεων αποκλειστικά σε ατομική υπόθεση των εργαζομένων. Προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι νέα πεδία κερδοφορίας, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους πάνω στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα.
Οι γυναίκες ήδη έχουμε βρεθεί στο στόχαστρο των αντιασφαλιστικών ανατροπών τα προηγούμενα χρόνια. Με πρόσχημα την “ισότητα των φύλων” καταργήθηκαν θετικές διατάξεις για τις γυναίκες, επιδεινώθηκε συνολικά η ζωή των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, καταργήθηκε η 5ετής διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών.
Τα δικαιώματά μας στη σύνταξη, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας στους χώρους εργασίας συνδέονται άρρηκτα με τις εργασιακές σχέσεις. Στο όνομα των “ίσων ευκαιριών” κυριαρχούν οι συμβάσεις της πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων γυναικών.
Βιομήχανοι, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, εφοπλιστές και τραπεζίτες θέλουν να μας ξεζουμίζουν για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Το χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί βασική παράμετρο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που βιώνουμε.
Εργαζόμενη, Νέα Μητέρα.
Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουμε όλες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες και με σταθερό ωράριο, να καλύπτονται τα ασφαλιστικά ταμεία από το κράτος και την εργοδοσία, να έχουμε ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος.
Για αυτό δεν συμβιβαζόμαστε να δουλεύουμε για μισό μεροκάματο, να στερούμαστε μια σειρά επιδομάτων, όπως επίδομα γάμου, τοκετού, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας.
Δεν συμβιβαζόμαστε με το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες από άδειες και επιδόματα. Ακόμα και στο δημόσιο τομέα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, οι γυναίκες συμβασιούχοι στην Τοπική Διοίκηση στερούνται τις αντίστοιχες άδειες μητρότητας και άλλα δικαιώματα των μονίμων συναδέλφων τους.
Δεν συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που μας θέλει “ευέλικτες μισθωτές με μπλοκάκι”, να πληρώνουμε μόνες τις ασφαλιστικές μας εισφορές, να μη δικαιούμαστε άδειες, αποζημίωση απόλυσης, πληρωμή υπερωριών, επιδόματα, μέτρα ασφάλειας ως έγκυες, λεχώνες, γαλουχούσες. Δεν ανεχόμαστε την πολιτική της “ενεργού γήρανσης” που μας θέλει να εργαζόμαστε ως τα βαθιά γεράματα, να ζούμε με μισθούς και συντάξεις πείνας.
Σήμερα ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνικό δικαίωμα είναι ατομική – οικογενειακή μας υπόθεση.
Στέλνουμε μήνυμα μαχητικής απάντησης στη νέα επίθεση
Η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας με τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις και επιτροπές αγώνα των αυτοαπασχολουμένων.
Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνέπειες του εργασιακού μεσαίωνα! Μόνο με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν και μας τα στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα και να κερδίζουν διπλά και τρίδιπλα από την εκμετάλλευση της γυναικείας εργατικής δύναμης.
Διεκδικούμε:
• Δημόσια, δωρεάν, καθολική, Κοινωνική Ασφάλιση.
• Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.
• Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
• Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
• Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
• Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.).
• Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσις πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
• Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
• Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στο ύψος του βασικού μισθού, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από την κατοχή ασφαλιστικής ενημερότητας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό. Το ως άνω διάστημα καταβολής του επιδόματος μητρότητας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 10.30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΟΝ (ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ)
ΕΔΕΣΣΑ: 10.30 ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου