Wednesday, 25 December, 2024

Φυματίωση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από τους πρόσφυγες στους Έλληνες!

Έσκασε υγειονομική βόμβα για την περιοχή; Κρούσματα φυματίωσης εμφανίστηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τους πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μία εκ των ασθενών, νεαρή γυναίκα, είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση εδώ και μέρες

Κανείς προς το παρόν δε μιλάει και προφανώς κάποιοι προσπαθούν να κάνουν το αντίθετο. Να κρύψουν το θέμα για να μη θορυβηθεί ο κόσμος. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ή ο δήμος ή όποιοι θεωρητικά είναι οι αρμόδιοι φορείς, παρέχουν ενημέρωση και πρόληψη στα υγειονομικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν για να προστατευθούν και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, αλλά και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους, από εργαζόμενους, εθελοντές, στρατό…

Επιπλέον, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες κρούσματα ανεμοβλογιάς σε Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων σε περιοχές της χώρας, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο έναντι της ανεμοβλογιάς δεν συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα εθνικού εμβολιασμού των χωρών προέλευσης των Μεταναστών και Προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Προκειμένου να περιοριστεί η εμφάνιση νέων κρουσμάτων είναι απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στο περιβάλλον των διαγνωσμένων κρουσμάτων. Τα κυριότερα από αυτά είναι: Απομόνωση των κρουσμάτων (π.χ. ιδιαίτερη σκηνή, εφόσον η κατάσταση υγείας των παιδιών δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη – όπως είναι και το συνηθέστερο στα παιδιά). Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται δημιουργία ειδικού χώρου μέσα στο ΚΦΠ για τη μεταφορά της/των οικογένειας/ων που έχουν κρούσματα ανεμοβλογιάς για την αποφυγή μετάδοσης σε άλλα άτομα. Επίσης για τα άτομα αυτά προτείνεται η χορήγηση του συσσιτίου να γίνεται στη σκηνή τους για την αποφυγή συγχρωτισμού των ασθενών με άλλα άτομα του χώρου φιλοξενίας κατά την ώρα αναμονής για το συσσίτιο.  Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην απομόνωση του/των ασθενών σε σχέση με πιθανή επαφή με έγκυες γυναίκες, νεογνά και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Έγκυες γυναίκες δεν πρέπει επιπλέον να έλθουν σε επαφή με άτομα που εκτέθηκαν σε κρούσμα ανεμοβλογιά (άτομα οικογένειας, άτομα σε στενή επαφή) για 3 εβδομάδες μετά την έκθεσή τους σε κρούσμα ανεμοβλογιάς (3 εβδομάδες = μέγιστος χρόνος επώασης).

Και φυσικά για όλες  τις μεταδοτικές ασθένειες η διαβίωση των ασθενών πρέπει να γίνεται σε καλές, προστατευμένες συνθήκες, με καθαριότητα και έστω απλά μέτρα προφύλαξης για τα άτομα που φροντίζουν τον ασθενή (κυρίως καλή υγιεινή χεριών και χρήση γαντιών μιας χρήσης), μάσκας, κλπ.

Φυματίωση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από τους πρόσφυγες στους Έλληνες!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου