Wednesday, 9 October, 2024

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, στη ΓΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Κυρίες και κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της χώρας…

Αισθάνομαι ευτυχής που σας υποδέχομαι στην πρωτεύουσα της Πέλλας την Έδεσσα και έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε, εδώ στο Διοικητήριο της Πέλλας, τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.  

Τα Επιμελητήρια, είναι οι φορείς που καταγράφουν τον σφυγμό και συντονίζουν τις επιχειρήσεις σε όλη  την χώρα, σε μια εποχή που η αναπτυξιακή διαδικασία ενισχύεται μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων.

Βεβαίως παραμένουν οι ισχυροί επιβραδυντικοί παράγοντες της επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως η ενεργειακή κρίση και η εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και όλες οι ευρωπαϊκές ανοικτές οικονομίες, υφίστανται τις συνέπειες όλων αυτών, τα οποία προστίθενται, σε τυχόν υφιστάμενες παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες.

Ελπίζουμε, ότι και μετά τις εκλογές θα εξακολουθεί να υπάρχει μία Κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα, που θα ανοίγει μακρόπνοους ορίζοντες και θα εγγυάται τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξεπεραστούν τα παρεπόμενα της πανδημίας, των μνημονίων και των άλλων παραγόντων που προαναφέρθηκαν.Η δική μας συνεργασία, όπου αυτή απαιτείται, με το Επιμελητήριο Πέλλας, είναι άμεση και αμφίδρομη και εξαιρετικά χρήσιμη, για τη δυναμική παρουσία των τοπικών επιχειρήσεων, κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, των εξαγωγών και του τουριστικού τομέα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι δίπλα στους επιχειρηματίας με σειρά προγραμμάτων, στηρίζοντας τους.

Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που υλοποίησε πρόγραμμα 200 εκατ, ευρώ, με την συμμετοχή χιλιάδων επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία. Στηρίξαμε στην πράξη 8.000 επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία και με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ανοίγει μια νέα σελίδα για την Κεντρική Μακεδονία και την Πέλλα, σε τομείς όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η Πέλλα, απολαμβάνει την εύνοια της φύσης και της ιστορίας, καθώς διαθέτει  ισχυρούς  πόλους τουριστικής ανάπτυξης, όπως η  Αρχαία Πέλλα με το Μουσείο και ο Μέγας Αλέξανδρος, το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα και ο κοσμοπολίτης   οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, αλλά και οι γνωστοί πλέον παγκοσμίως Καταρράκτες της Έδεσσας, καθώς και τα  παγκοσμίως αναγνωρισμένα για τουρισμό ευεξίας, ιαματικά Λουτρά του Λουτρακίου-Πόζαρ. Μίλησα για φύση και οι πρωτιές της Πέλλας στον αγροτικό τομέα είναι πολλές. Η Πέλλα είναι πρώτη σε παράγωγη βιομηχανικού ροδάκινου για κομπόστα, με το 52% της πανελλαδικής παραγωγής και έχει 2 από τα μεγαλύτερα εργοστάσια μεταποίησης του ροδάκινου πανευρωπαϊκά.

Η χώρα μας κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή κομπόστας ροδάκινου. Παράγει ακόμη η Πέλλα, το 70% των κερασιών της χώρας και ακόμη, το 37% των βερίκοκων και το 35% των επιτραπέζιων ροδάκινων. Ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, λωτοί, αμύγδαλα, κάστανα, ελιές, σπαράγγια, βαμβάκι, καλαμπόκι,  σιτάρι και ψυχανθή, αποτελούν βασικές καλλιέργειες. Τον αγροτικό τομέα συμπληρώνει η κτηνοτροφία, με πολλές δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη, είναι ένας στόχος εφικτός για την Πέλλα, υπό την προϋπόθεση, ότι θα κατασκευασθούν τα μεγάλα έργα, που θα συμβάλουν καθοριστικά προς το σκοπό αυτό. Πρώτο από όλα είναι η κατασκευή της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, που ήταν  δεκαετίες ολόκληρες, ανεκπλήρωτο αίτημα πολιτών και φορέων, οι οποίοι υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του υπάρχοντος δρόμου. Η υλοποίηση του έργου, που θα κοστίσει 358 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει, όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, εντός του τρίτου τριμήνου του 2023. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής  των εταιρειών, διότι θα γίνει με ΣΔΙΤ. Απαιτείται βεβαίως και  η κατασκευή των καθέτων αξόνων, που θα συνδέουν την περιοχή με την Εγνατία Οδό, καθώς η Πέλλα είναι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα της Μακεδονίας που δεν συνδέεται με αυτόν τον σημαντικότατο, για την ανάπτυξη και την οικονομία, οδικό άξονα, γιατί έτσι ήθελε ο κ. Λαλιώτης. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, εκτιμούμε ότι είναι ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας, η κατασκευή του φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού, έργο προϋπ. 210 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Είναι το μεγαλύτερο φράγμα, από όσα περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης και έχουν εγκριθεί και θα δώσει λύση στο πιεστικό πρόβλημα της άρδευσης 140.000 στεμμάτων με επί πλέον κόστος 120.000.000 ευρώ.

Ένα έργο που ήταν  πάγιο αίτημα φορέων και κατοίκων της Πέλλας, εδώ και 30 χρόνια, είναι η κατασκευή του δρόμου, μήκους  6,7 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τα Λουτρά Πόζαρ και την πόλη της Αριδαίας,  με το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα.

Για το έργο αυτό, εκπονείται μελέτη από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και με την ολοκλήρωση του, θα συνδέσει τα Λουτρά και την Αλμωπία,  με το χιονοδρομικό. Πρώτη προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι ένα ασφαλές  οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, των επισκεπτών και τη μεταφορά εμπορευμάτων. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος των πόρων που διαχειριζόμαστε,  κατευθύνεται σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της επικράτειάς μας. Για παράδειγμα, οι δύσκολες ανηφόρες του Άγρα μετά την Έδεσσα, τις οποίες θα πρέπει κανείς να διασχίσει, συχνά  με δύσκολες καιρικές συνθήκες, για να φθάσει στο χιονοδρομικό κέντρο.

Εδώ προχωρούμε σε  διαπλάτυνση του δρόμου. Εκπονείται μελέτη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την ολοκλήρωση του έργου, θα  λειτουργούν δύο λωρίδες ανόδου και μία καθόδου που θα εξασφαλίζουν υψηλό συντελεστή ασφάλειας στις μετακινήσεις. Στον πρωτογενή τομέα, διεκδικούμε και θα το πετύχουμε, την παραχώρηση, από το Υπ.Α.Α.Τ., των υποδομών του πρώην ΚΕΓΕ για δράσεις επιμορφωτικές των αγροτών, τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου, του Κήπου της Πέλλας και γενικά την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής, προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού.

Στο κεφάλαιο Τουρισμός, θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, καθώς η Πέλλα, φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της πιο λαμπρής ιστορικής προσωπικότητας στην οικουμένη: Του Μεγαλέξανδρου, που θα μπορούσε να είναι το ισχυρότερο brand name, προς όφελος της Πέλλας και ολόκληρης της χώρας. Υπάρχουν όμως και λιγότερο γνωστά, μνημεία της φύσης, όπως οι Λίμνες Βεγορίτιδας και Άγρα-Νησίου-Βρυτών,  σπάνιοι υδροβιότοποι, που προσφέρουν άπειρους τρόπους αξιοποίησής τους, καθώς και οι ορεινού όγκοι που περιβάλουν την Πέλλα, το Βέρμιο, ο Βόρας- Καιμάκτσαλαν, η Τζένα και το Πάικο.

Ο Αλμωπαίος ποταμός, ο Εδεσσαίος και ο Λουδίας με το Ναυταθλητικό κέντρο που φιλοξένει αγώνες με συμμετοχές απ όλο τον κόσμο, δίνουν την δυνατότητα πολύπλευρης ανάπτυξης και αποτελεί αντικείμενο μελέτης που φιλοδοξούμε να αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και κύριοι, θα μπορούσα να μιλώ για την Πέλλα ώρες ολόκληρες. Εύχομαι να έχετε το χρόνο να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, τη δυναμική αυτού του προικισμένου τόπου και τις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό, τον μεταποιητικό, τον πρωτογενή ή οποιονδήποτε άλλον τομέα. Η ανάπτυξη του τόπου δεν είναι ευθύνη μόνο του κράτους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ηγηθούν, στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία και στην Πέλλα έχουμε πολλούς και καλούς επιχειρηματίες, που έχουν βοηθήσει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Πέλλας. Η ισχυρή και υγιής επιχειρηματικότητα δημιουργεί ισχυρή οικονομία και τελικά μια ισχυρή Ελλάδα. Στην Πέλλα όμως, έχουμε και ένα άριστο Επιμελητήριο. Κύριε Πρόεδρε, Ιορδάνη Τσώτσο, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, έχετε προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Πέλλα. Εμείς σας το αναγνωρίζουμε, όπως το γνωρίζει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος που σε τιμά συνεχώς, επί πολλές θητείες αναδεικνύοντας σε Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πέλλας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου