Monday, 25 October, 2021

TAP: Ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις αποζημιώσεις και τη διαδικασία πρόσβασης στη γη στα Γιαννιτσά

TAP: Ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις αποζημιώσεις και τη διαδικασία πρόσβασης στη γη στα Γιαννιτσά

 Για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου – ΤΑP που κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων της εταιρίας, αποτελεί ένα μεγάλο έργο με διαχρονικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στη γη για το έργο και τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Δημοτικών Συνεδριάσεων στα Γιαννιτσά.

Το ενδιαφέρον πάντως ήταν μεγάλο και πλήθος κόσμου – ιδιοκτητών προφανώς- παραβρέθηκε για να παρακολουθήσει και να ενημερωθεί σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στη γη, την απογραφή πληθυσμού και παγίων, την ημερομηνία αναφοράς για τις αξιώσεις αποζημιώσεων, τις εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ του ΤΑΡ και των ιδιοκτητών/χρηστών και  τις τιμές αποκατάστασης.

Άλλωστε, οι ιδιοκτησίες από τις οποίες θα χρειασθεί να περάσει ο διαδριατικός αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) πανελλαδικά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε δεκαοκτώ χιλιάδες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χωράφια. Τόσοι υπολογίζονται ότι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλο το μήκος της διαδρομής των 543 χιλιομέτρων της Β. Ελλάδος, με τους οποίους θα χρειασθεί να έρθει σε συμφωνία η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, προκειμένου το έργο να περάσει από το χωράφι τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (80%), πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις. Όταν ρωτήσαμε πόσες είναι οι ιδιοκτησίες στην Πέλλα οι υπεύθυνοι δε γνώριζαν ακριβώς.

Συμφωνίες πρόσβασης στη γη

Μεταξύ αυτών που ακούστηκαν, βάσει των αποτελεσμάτων της κοινωνικοοικονομικής μελέτης (C&AI), ο TAP θα υπολογίσει τα ποσά των αποζημιώσεων και θα τα γνωστοποιήσει στους θιγόμενους ιδιοκτήτες και χρήστες γης. Οι συμφωνίες δέσμευσης γης θα επισημοποιηθούν με την υπογραφή συναφούς συμφωνητικού με την εταιρεία TAP. Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα προκειμένου να βρεθεί η δικαιότερη και καλύτερη δυνατή λύση για όλους τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης που επηρεάζονται από το έργο. Όλες οι συμφωνίες θα υπογραφούν πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Ακόμη, όλες οι πληρωμές που αφορούν στη πρόσβαση γης θα έχουν τακτοποιηθεί προτού αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, αποζημιώσεις για φυτά και καλλιέργειες ή άλλες βιοποριστικές δραστηριότητες θα καταβάλλονται άμεσα εφόσον επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου. Ο TAP θα επιδιώξει να επιτύχει συμφωνίες μέσα από διαπραγματεύσεις με τους θιγόμενους ιδιοκτήτες και χρήστες γης, όπου αυτό είναι εφικτό. Ο TAP θα προσφύγει σε αναγκαστική δουλεία και/ή απαλλοτρίωση μόνο εάν οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας αποβούν άκαρπες, σε συμφωνία πάντοτε με την εθνική νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων.

Αρχές αποζημίωσης για ιδιοκτήτες και χρήστες γης

Η εταιρεία TAP έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει με σεβασμό όλους τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης κατά μήκος της όδευσης του αγωγού που επηρεάζονται από το έργο, και να τους καταβάλει δίκαιη αποζημίωση.

Πιστός σε αυτή του τη δέσμευση, έχει αναπτύξει μια ασφαλή και διαφανή μεθοδολογία υπολογισμού των αποζημιώσεων, η οποία βασίζεται στην τρέχουσα αξία αγοράς και στις συναφείς δαπάνες. Ο TAP συνεργάζεται επίσης με τοπικά κτηματομεσιτικά γραφεία και γεωπόνους προκειμένου να επαληθεύσει τις αξίες αντικατάστασης γεωτεμαχίων και καλλιεργειών.

Η TAP θα δημοσιεύσει τις τελικές τιμές αποζημίωσης μέσα στους προσεχείς μήνες.

Διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της κοινωνικοοικονομικής μελέτης, οι ομάδες πεδίου των εργολάβων του TAP επισκέπτονται όλους τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης που επηρεάζονται από το έργο με σκοπό τη γραπτή καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων τους. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας καθίσταται  εφικτός  ο υπολογισμός της αποζημίωσης και η γνωστοποίηση των συναφών ποσών στους θιγόμενους. Ο TAP δεσμεύεται ότι θα καταβάλει την αποζημίωση για την πρόσβαση στη γη πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία επί του ποσού. Σε κάθε περίπτωση,   αποζημιώσεις για φυτά και καλλιέργειες ή άλλες βιοποριστικές δραστηριότητες θα καταβάλλονται άμεσα εφόσον επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου.

Παρόμοιες συσκέψεις θα ακολουθήσουν και στους άλλους εμπλεκόμενους δήμους του νομού Πέλλας.

Χ.Π.

DSC02702 DSC02703

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου