Sunday, 26 September, 2021

Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Πρ.Παυλόπουλος

Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Πρ.Παυλόπουλος

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκλέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο έβδομος κατά σειρά μετά τη μεταπολίτευση, καθώς συγκέντρωσε 233 θετικές ψήφους.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο, καθώς την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Νέα Δημοκρατία.

Τον δεύτερο υποψήφιο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, Νίκο Αλιβιζάτο, ψήφισαν οι τριάντα βουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξαν 32 «παρών» από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξαν πέντε απουσίες, μεταξύ των οποίων δύο είχαν πολιτικό περιεχόμενο -από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ-, καθώς διαφώνησαν με την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε ενημερώσει για τη διαφωνία του την ηγεσία του κόμματος, και από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ιωάννα Γαϊτάνη.

Απουσίαζαν επίσης λόγω προσωπικού -και όχι πολιτικού- κωλύματος οι Αλέκος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης από τη ΝΔ και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε του λόγους της απουσίας του από την ψηφοφορία, λέγοντας πως αν και τιμά ως καθηγητή τον Π. Παυλόπουλο, δεν έχει πειστεί, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εστιάζοντας σε τρεις λόγους: «Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορία μας, τον Δεκέμβριο του 2008, και, τέλος, δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».

Με δήλωσή της και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Γαϊτάνη σημείωσε ότι δεν ψήφισε για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης και πως «το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -οι κ.κ. Κώστας Λαπαβίτσας, Δημήτρης Κοδέλας και Ελένη Σωτηρίου- γνωστοποίησαν τη δυσαρέσκειά τους με επιστολές, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν υπηρετεί την «αλλαγή» που ζητεί ο λαός.

Η Ε. Σωτηρίου σημείωσε ότι «η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μία σωστή επιλογή», ο Δ. Κοδέλας είπε ότι «η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους (ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του) από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε τη χώρα», ενώ ο Κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι «ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο».

«Η ύψιστη τιμή μετατρέπεται από αυτή τη στιγμή σε ύψιστο χρέος»

Η ύψιστη τιμή μετατρέπεται από αυτή τη στιγμή σε ύψιστο χρέος, δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώπιον της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, και αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου, η οποία του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κ. Κωνσταντοπούλου εξήρε τους χειρισμούς του κ. Παυλόπουλου στα γεγονότα του 2008, κατά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να δώσει ένα νέο νόημα στον θεσμό του Προέδρου.

Επίσης, δήλωσε βέβαιη ότι δεν θα διστάσει να πει «όχι» -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό-, δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει μηχανισμούς όπως δημοψηφίσματα.

«Η ύψιστη τιμή μετατρέπεται από αυτή τη στιγμή σε ύψιστο χρέος. Το χρέος αυτό συμπυκνώνεται στον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Παυλόπουλος και έχει τέσσερις άξονες:

Την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την προστασία των αδυνάτων και του δημόσιου συμφέροντος.

«Υπεράσπιση για να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης που ζούμε. Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, όχι μόνο για μας αλλά για την ίδια την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι «ξαναγυρίζουμε στις ρίζες της που έθεσαν οι ιδρυτές της» και ότι όπως δεν έκανε μέχρι τώρα εκπτώσεις αυτό και θα πράξει μέχρι την τελευταία ημέρα που θα βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα της πολιτείας.

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Προκόπη Παυλόπουλο για το καλό της πατρίδας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η εμβέλεια και η απήχηση αυτής της υποψηφιότητας στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αριθμητικό αποτέλεσμα στη Βουλή» για να προσθέσει το Ποτάμι ότι η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία -233 ψήφους- εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα.

Με δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, συνεχάρη -θερμά- τον Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ασκήσει κατά τρόπο άψογο τα συνταγματικά του καθήκοντα.

Ο Ν. Αλιβιζάτος
Σημειώνεται ότι ο έτερος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αλιβιζάτος εξέφρασε τα συγχαρητήρια στον Π. Παυλόπουλο για την εκλογή του, ενώ ευχαρίστησε και τους βουλευτές που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

«Ειδικά υπό τις σημερινές περιστάσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θέλω να ελπίζω ότι κ. Παυλόπουλος θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και θα λειτουργεί δηλαδή ως αδιαπέραστο ανάχωμα στη διολίσθηση της εξουσίας, κάθε εξουσίας, προς την αλαζονεία και συχνά προς την αυθαιρεσία» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου