Friday, 3 December, 2021

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο»

13022015didhe4

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συμμετοχή (850) μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Tο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Πανούσης.

Παρευρέθησαν ακόμα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο βοηθός του Προϊσταμένου του Επιτελείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης και άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος.

Επίσης, το Συνέδριο παρακολούθησαν η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι.

Ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικόλαος Βούτσης στην ομιλία του τόνισε τα ακόλουθα: «Κυρίες και Κύριοι, αγαπημένα μας παιδιά, θα σας μιλήσω από καρδιάς. Παρότι μεγάλος, πολύ μεγάλος για σας, έχω και εγώ δύο μικρά παιδιά σαν εσάς, πέραν του μεγάλου μου γιου και βρίσκομαι μέσα στο πρόβλημα, για το οποίο όχι μόνο συζητά, αλλά και δραστηριοποιείται και το Αρχηγείο, που συγχαίρω για την πρωτοβουλία του και βεβαίως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής για χρόνια σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα της νέας μας εποχής πάνω σε μία καινοτομία που έχει αλλάξει τη ζωή.

Πολλοί λένε ότι το διαδίκτυο είναι μία από τις πολύ μεγάλες τεχνολογικές επιτεύξεις παγκοσμίως, που μετά από αυτό δεν είναι ίδια τα πράγματα απ’ ότι ήταν πριν από αυτό. Είναι λίγες οι στιγμές και τα ζητήματα για τα οποία μπορεί κανείς να μιλήσει έτσι. Ο ρόλος της αστυνομίας μάλιστα, μπορώ να το πω, γι’ αυτό λέω θα μιλήσω από καρδιάς, ότι νοηματοδοτείται ως κοινωνικός ρόλος, πέραν της κλασσικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων και της δημιουργίας του κλίματος ασφάλειας για τον πολίτη. Νοηματοδοτείται σε βάθος και για όλες τις ηλικίες και ενισχύεται μέσα από αυτή τη δραστηριότητα αυτής της Διεύθυνσης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φέρνει πολύ πιο κοντά την αστυνομία με τα μικρά παιδιά και κυρίως τους γονείς.

Πριν από δέκα χρόνια, εκπροσωπώντας το κόμμα μου, συμμετείχα σε ένα πανευρωπαϊκό Συνέδριο που αφορούσε στη διεύρυνση της ευρυζωνικότητας, των δικτύων και του Internet . Συμμετείχε και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί συζητούσαμε ακόμα για ποσοστά διάδοσης. Τα ποσοστά σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι τις μεγαλύτερες που μέσω Internet , κάνουν τις δουλειές, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν. Αυτά τα ποσοστά δεν έχουν καμία σχέση με ότι συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια. Δηλαδή ο τεχνολογικός χρόνος της δεκαετίας θα μπορούσε να γεφυρώσει μερικές δεκαετίες του παρελθόντος.

Είμαστε προφανώς όχι απλά διατεθειμένοι, υποχρεωμένοι να συνεργήσουμε, να επικουρήσουμε και με το Υπουργείο Παιδείας και με άλλους οργανισμούς και θεσμούς, να γίνουν κάποιες μόνιμες δομές που να μπορούν να προλαμβάνουν και να διαμορφώνουν πολιτικές σε σχέση με τη πρόληψη.

Δεν είναι μόνο το ζήτημα της πορνογραφίας, αλλά και μία σειρά από καταστάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και το bullying και οι οποίες οφείλονται στην κακή χρήση του internet .

Η προσπάθεια λοιπόν πρέπει να είναι κοινή, να συντονιστεί, να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας, να καταλάβουμε και εμείς οι παλαιότεροι και οι ενδιάμεσοι το ότι μπαίνετε σε ένα νέο κόσμο όπου αυτά για εσάς είναι αυτονόητα ενώ για εμάς ήταν αδιανόητα. Με τον καιρό ωστόσο και εμείς οι παλαιότεροι τα προσεγγίσαμε με περιέργεια, τα χρησιμοποιήσαμε ενώ εσείς με αυτά ξεκινάτε τη ζωή σας όπως εμείς με τη γομολάστιχα και με το μολύβι»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Πανούσης στην ομιλία του ανέφερε: «Μικροί φίλοι, μεσαίοι φίλοι και μεγαλύτεροι φίλοι. Όλοι παιδιά είμαστε τελικά, αν το καλοσκεφτεί κανένας, αλλά όπως είπε ο Υπουργός, και έχει δίκιο, εσείς είστε ιθαγενείς στην νέα τεχνολογία, εμείς είμαστε μετανάστες. Εσείς γεννηθήκατε με αυτό, εμείς προσπαθούμε να το καταλάβουμε.

Πρέπει όμως, στη σκυταλοδρομία των γενεών, να μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί σας διάφορα θέματα, που η ηλικία σας, ακόμα σε μια τρυφερότητα και ένα ρομαντισμό απέναντι στον κόσμο, που πολλές φορές είναι σκληρός, δεν είναι πάντα αγγελικά πλασμένος, δεν σας προστατεύει από τους κινδύνους.

Τι είναι το διαδίκτυο τελικά; Προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες, δεν προσφέρει γνώση με «Γ» κεφαλαίο. Το να ξέρεις ποιος είναι ο πληθυσμός της Κίνας ή τι παράγει η Καμπότζη ή που έγινε πόλεμος το 1800 τόσο, έχει ενδιαφέρον, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχει να ξέρεις πως ζουν οι άνθρωποι εκεί, πως σκέφτονται, τι φιλοσοφία έχουν, τι ιστορία έχουν.

Να μάθεις μόνος σου, πρώτον, να δεις ποια είναι η εικονική πραγματικότητα και ποια είναι η πραγματικότητα. Πολλές φορές τα μπερδεύουμε. Αυτό που βλέπουμε στο βίντεο, αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση, αυτό που βλέπουμε στο διαδίκτυο, νομίζουμε ότι αυτό είναι το πραγματικό. Δεν είναι, να το τσεκάρετε. Η πραγματική ζωή είναι έξω, δεν είναι μέσα στις οθόνες. Ύστερα δημιουργούνται νέες ταυτότητες, λες ότι εγώ ανήκω σε αυτήν την ομάδα των διαδικτυακώνchat rooms ή διαφόρων άλλων δικτύων προσωπικών, που διαμορφώνονται. Όμως, εδώ πέρα αυτή η φαντασιακή πρόσληψη της πραγματικότητας ή το φαντασιακό δίκτυο με ανθρώπους, που δεν γνωρίζεις, ενέχει κινδύνους.

Είναι πολύ καλό να έχεις μια επικοινωνία με έναν μαθητή στην Κίνα, με μια μαθήτρια σε μία χώρα της Αφρικής, να καταλαβαίνεις, να μιλάς. Και αυτό, η παγκοσμιότητα, η παγκοσμιοποίηση έχει προβλήματα. Η παγκοσμιότητα ως μία ενότητα του ανθρώπινου γένους, όλοι αδέρφια είμαστε σε αυτό τον πλανήτη που ζούμε, αν το καλοδείτε, είναι πολύ καλό. Όμως, προσοχή, επαναλαμβάνω δεν είναι όλοι οι άνθρωποι, είπαμε, ανιδιοτελείς.

Εντάξει, και λοιπόν, δεν είχαμε εγκλήματα; Δεν έχουμε εγκλήματα, στο δρόμο, παντού; Ναι, αλλά, τι έχουμε στο διαδίκτυο; Ταχύτητα στην τέλεση, εύκολη διάπραξη, μόνο ψηφιακά ίχνη, εκτεταμένη συνέργεια, μπορούν να συνεργήσουν άνθρωποι από διαφορετικά σημεία. Όπως άνθρωποι επικοινωνούν καλοσυνάτα, άνθρωποι επικοινωνούνε με κακοβουλία. Και δυσκολία στην ταυτοποίηση του δράστη. Σε διαφορετικές χώρες, διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά κυκλώματα συνεργάζονται για να τελέσουν ένα έγκλημα.

Προσοχή, στη θυματοποίηση, δηλαδή μην γίνεις θύμα. Τι σημαίνει αυτό, ότι καμιά φορά τα θύματα είναι ευάλωτα και κυρίως τα παιδιά, λόγω άγνοιας. Δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, γι’ αυτό είναι καλή η δουλειά που γίνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να καταλάβετε τον κίνδυνο, χωρίς να πάψετε να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους. Με τους φίλους σας στο εξωτερικό, με τους φίλους σας στη γειτονιά. Άρα λοιπόν, έχουμε δυσκολία εντοπισμού του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και διστακτικότητα αναφοράς από τα θύματα »

13022015didhe10

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, που περιελάμβανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας , σχετικά με το διαδίκτυο και ανάλυση στατιστικών αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από τη συλλογή εξειδικευμένων ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από μαθητές, ανά την επικράτεια, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«…..Από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουμε διερευνήσει 8.430 υποθέσεις και 4.490 καταγγελίες πολιτών. Παράλληλα οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν διαχειριστεί 1.870 αιτήματα της Interpol και Europol….

….Η πρώτη μας καινοτόμος δράση στη πρόληψη είναι οι Ημερίδες, που έχουμε διοργανώσει σαν Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Έχουμε ογδόντα εννέα Ημερίδες σε πόλεις όλης της Χώρας μας, με πάνω από 27.000 συμμετέχοντες μαθητές και γονείς …..

….Δεύτερο, τα διαδικτυακά μαθήματα. Αυτή η νέα τάση, που σας είπα, με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Μέχρι σήμερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχουν γίνει διαδικτυακά μαθήματα σε πάνω από 5.000 σχολεία ….».

Επιπλέον προβλήθηκε και το τηλεοπτικό «σποτ» για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τις Ημερίδες που διοργανώνονται.

Η διοργάνωση περιελάμβανε δύο (2) θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα:

1η ενότητα – «Το λόγο έχουν τα παιδιά μας!» . Στο συνέδριο αυτό το λόγο είχαν τα παιδιά, που ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν τις χρήσιμες πληροφορίες και τη γνώση που απέκτησαν στους φίλους τους, αλλά και στους γονείς τους. Τονίστηκε ότι το Διαδίκτυο είναι «ΦΩΣ», καθώς έχει μόνο 2% αρνητικά και 98% θετικά. Για τα αρνητικά, τα παιδιά μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 11188 ή το CyberAlert.
2η ενότητα – «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας » , στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, αποτελώντας πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης. Σκοπός της ενότητας ήταν να αναδειχθεί η σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.
Το Συνέδριο ήταν ανοιχτής δομής και επικοινωνίας, δεδομένου ότι μεταδιδόταν μέσω διαδικτύου, με εφαρμογές live – streaming, από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), από όπου το παρακολούθησαν χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου από όλο τον κόσμο.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου έτυχε της ευγενικής χορηγίας των εταιρειών Aegean, Olympic Air, Hertz, Bold Ogilvy & Mather, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Cyta, Eurobank EFG, Forthnet Group, HOL, OTE, Cosmote, Γιώτης, VISA, Vodafone και Wind.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου