Sunday, 19 May, 2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις και την αρωγή. Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr και τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα για τους πληγέντες, όπου μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν.

Όσοι επλήγησαν από την καταστροφή μπορούν να μπουν στο arogi.gov.gr για να υποβάλουν την αίτησή τους. Οι αιτήσεις αφορούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου:

Χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τα 10.000 για τα ακατάλληλα, κόκκινα σπίτια, και τα 5.000 ευρώ για τα επικίνδυνα, κίτρινα σπίτια.

Χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 -εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (για μεγάλο εύρος ζημιάς, μηχανήματα, εξοπλισμός, κτιριακές εγκαταστάσεις-, και 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς.

Χορήγηση αρωγής για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στα 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα. 600 ευρώ θα λάβει κάθε νοικοκυριό που επλήγη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται για ΑμεΑ και πολύτεκνες. Προβλέπονται 6.000 για επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της οικοσκευής και 4.500 ευρώ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό που προήλθε από την φυσική καταστροφή.

Ποια άλλα μέτρα ενεργοποιούνται για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Καλύπτονται σε αυτό το σημείο οι περιπτώσεις που κάλυπτε το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων -είτε ήταν εντός είτε εκτός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβάνοντας το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης θα έχει και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ.

Επιδότηση ενοικίου για όσους δεν έχουν πού να μείνουν

Παράλληλα, για τους πολίτες τους οποίους το σπίτι τους έχει πληγεί ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Αναστολή από τις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράλληλα, έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, όσον αφορά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ – συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος.

Αναστολή για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που επλήγησαν

Και, φυσικά, έχουμε την αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Επίσης, ανακοίνωσαν χθες την παράταση της καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι αυτοψίες των αρμόδιων κλιμακίων στην περιοχή, οι οποίες ξεπερνούν τις 2.500, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων. Το 80% είναι δωρεάν κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως 150 τ.μ. Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής, οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς που αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζημιές και να γίνουν ξανά οι οικίες των πληγέντων κατοικήσιμες, ενεργοποιείται και η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 300€ έως 500€.

Εξυπακούεται ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληγέντων -φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων- αναστέλλονται για 6 μήνες, ενώ η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι τριετής και αφορά και τα αγροτεμάχια. Για 6 μήνες αναστέλλονται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης-πλειστηριασμοί και κατασχέσεις- επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες. Ειδικά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για τη στήριξη της απασχόλησης ενεργοποιείται η ειδική στήριξη με την παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534€ για 3 μήνες.

Επίσης, αποφασίστηκε η παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους τους έως το τέλος του έτους. Όποιος δηλαδή έχει μια εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο, αυτή παρατείνεται για 3 μήνες έως το τέλος του έτους, ενώ, αν η εγκριτική λήγει τον Οκτώβριο, η παράταση είναι για 2 μήνες χωρίς καμία αίτηση.

Αιτήσεις δέχεται ήδη ο ΕΛΓΑ τόσο για το ζωικό όσο και το φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Παρότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τσοντάρουν τα δημόσια ταμεία ώστε κανείς αγρότης/κτηνοτρόφος να μη μείνει ακάλυπτος.

Το ύψος της «ζημιάς» στα δημόσια ταμεία από την κακοκαιρία Daniel δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατό να εκτιμηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να ανταποκριθεί, όχι όμως μόνη της. Γι’ αυτό και την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο ώστε να συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ώστε να συζητήσουν πώς μπορεί να συμβάλουν οι Βρυξέλλες. Χρηματοδοτικά εργαλεία άλλωστε υπάρχουν, από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης και το ΕΣΠΑ έως τα αγροτικά ταμεία και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Πηγή:  iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου