Wednesday, 10 August, 2022

Ήρωες Έλληνες πυροσβέστες… Σας ευχαριστούμε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες σας

Άφατος πόνος για μια ανείπωτη τραγωδία ακόμη μια χρόνια…

Η Ελλάδα πενθεί, ωστόσο μέσα σε αυτή την τραγωδία οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδειξαν και δείχνουν μια απίστευτη δύναμη ψυχής. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη και τείνει χείρα βοηθείας προς τη χώρα μας.

Ήρωες, αυτοί που «ρίχτηκαν» με αυταπάρνηση στις φλόγες για να σώσουν ζωές και περιουσίες. Τι ψυχικά αποθέματα έχουν όλοι αυτοί, πυροσβέστες, εθελοντές, νοσοκόμοι, πως να μην τους θαυμάσει κανείς. Τι ξεχωριστοί άνθρωποι!

Μητσοτάκης προς πυροσβέστες στην Πεντέλη: «Είμαστε ευγνώμονες»

Με πυροσβέστες που έδωσαν την μεγάλη μάχη με την φωτιά και νοσηλευτές συνομίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στην Πεντέλη και συνοδεύεται από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστο Στυλιανίδη.

Πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το νοσοκομείο παίδων Πεντέλης. Εκεί, ρώτησε τους πυροσβέστες αν πρόλαβαν να ξεκουραστούν και στην συνέχεια τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων. Οι πυροσβέστες αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό που τον συνάντησαν έδειξαν στον πρωθυπουργό μέχρι που έφτασε η φωτιά.

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τις επιδόσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και συνολικότερα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Τρίτη στην περιοχή της Πεντέλης.

Αυτό εξάλλου προκύπτει από το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη το απόγευμα μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. Και οι δύο διαπίστωσαν βελτίωση στον συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων συγκριτικά με την περυσινή χρονιά και σημείωσαν ότι παρότι η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη κινούμενη με ταχύτητα λόγω των ανέμων και σχεδόν αποκλειστικά μέσα στον αστικό ιστό, αντιμετωπίστηκε χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με τις μικρότερες δυνατές υλικές ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Δύο εστίες

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 5.19 το απόγευμα της Τρίτης στη θέση «Βαγιάτι», στην Νταού Πεντέλης. Επίσημη πηγή της Πυροσβεστικής ανέφερε στην «Κ» ότι ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές εστίες, στοιχείο που ερευνούν δύο ομάδες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Πρώτα στο σημείο έναρξης έφτασαν δύο υδροφόρα οχήματα από τον 12ο πυροσβεστικό σταθμό στη λεωφόρο Μαραθώνος. Τα πληρώματα πάντως των δύο οχημάτων προκύπτει ότι δήλωσαν ώρα άφιξης στο μέτωπο περίπου 30΄ μετά την αρχική αναγγελία της πυρκαγιάς.

Την ώρα εκδήλωσής της εκτελούσαν εναέρια περιπολία στην Αττική δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, τα αεροπλάνα βρίσκονταν κοντά στην Κόρινθο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. «Μέσα σε δύο λεπτά δώσαμε εντολή να απογειωθούν 9 Air Tractors», σημείωσε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Πολιτικής Προστασίας. Αργότερα πάντως, τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που έφταναν σε ταχύτητα τα 113 χιλιόμετρα την ώρα. Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής επίσης παρατήρησε ότι οι ρίψεις των Canadair χθες το πρωί δεν είχαν αποτέλεσμα λόγω των ανέμων. «Μόνο τα ελικόπτερα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις», είπε.

Άνεμοι που έφταναν τα 113 χιλιόμετρα την ώρα δυσχέραναν τις ρίψεις από αέρος.

Από την περιοχή Νταού η πυρκαγιά έφτασε μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες στην αρχή του οικιστικού ιστού στο Ντράφι, με τους πυροσβέστες να παρατάσσουν τις υδροφόρες κατά μήκος της οδού Αχαιών για να ανακόψουν την πορεία της. Αυτό ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, με τη φωτιά μάλιστα να διασπάται κινούμενη προς δύο κατευθύνσεις: η πρώτη προς την Πεντέλη και η δεύτερη νότια και ανατολικά προς τους οικισμούς Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι. Για όλους τους παραπάνω οικισμούς δόθηκε μέσω της εφαρμογής 112 εντολή προληπτικής εκκένωσης, με τους αστυνομικούς να συνδράμουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης και απεγκλωβισμού κατοίκων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Πυροσβεστικής δηλώνουν ικανοποιημένοι για τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν οι επιχειρήσεις εκκένωσης και τη συνεργασία της Πυροσβεστικής με την Αστυνομία. «Ηταν άμεση η επικοινωνία των Κέντρων Επιχειρήσεων των δύο σωμάτων», τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπ. Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε ότι «αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς δόθηκε εντολή στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να μεταβούν στην περιοχή».

Τα ξημερώματα και ενώ είχαν προηγηθεί μάχες των πυροσβεστών στην κορυφογραμμή της Πεντέλης και στην περιοχή του Νοσοκομείου Παίδων, η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση αιφνιδιάζοντας τους πυροσβέστες. Οι φλόγες κινήθηκαν πάλι προς το Ντράφι, την Ανθούσα για να φτάσουν μέχρι την Παλλήνη και τη λεωφόρο Μαραθώνος. «Ηταν επιτυχία ότι η πυρκαγιά δεν μας έφυγε νοτιότερα προς το εκπτωτικό χωριό και την Αγία Κυριακή, όπου επίσης υπάρχουν κατοικίες», σημείωσε στέλεχος της Πυροσβεστικής. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η φωτιά κινήθηκε εντός του αστικού ιστού και ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έθεσαν ως προτεραιότητα να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Πηγή από την Πυροσβεστική τόνισε ότι κινητοποιήθηκε γρήγορα μεγάλος αριθμός δυνάμεων απ’ όλη την Αττική και τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, Ηπείρου, όπως εξάλλου και όλες οι νεοσύστατες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Αλλες πηγές ενημέρωσης ωστόσο ανέφεραν στην «Κ» ότι το πρώτο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής αναχώρησε για το μέτωπο χωρίς τους πυροσβέστες της αερομεταφερόμενης ομάδας της Πυροσβεστικής (όπως προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των ΕΜΟΔΕ) με αποτέλεσμα η πρώτη μονάδα να φτάσει με καθυστέρηση στο μέτωπο και όταν η φωτιά είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε ότι οι ειδοποιήσεις με το «112» και η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδει και σώζονται ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι εξόχως σημαντικό, καθώς είναι σκληρό για έναν συμπολίτη μας να χάσει το σπίτι του, αλλά το σπίτι μπορεί να ξαναχτιστεί, ενώ η ανθρώπινη ζωή ποτέ δεν επιστρέφει.

Στην περίπτωση αυτή, το «112» λειτούργησε στέλνοντας μηνύματα προληπτικής εκκένωσης με σαφείς οδηγίες ασφαλούς διαφυγής σε χιλιάδες συμπολίτες μας σε συγκεκριμένες περιοχές που απειλούνταν από την πυρκαγιά, καθώς και πληροφορίες για δρόμους στους οποίους έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου