Friday, 24 May, 2024

Ήχησε το 112 στη Λάρισα. «Απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του Πηνειού»

Νέο μήνυμα έστειλε το 112 στους κατοίκους της Λάρισας, με το οποίο τους καλεί να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη του Πηνειού ποταμού, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

Οι στιγμές που εκτυλίσσονται στη Θεσσαλία είναι δραματικές για ένα ακόμη 24ωρο, καθώς η κακοκαιρία Daniel έχει βουλιάξει χωριά και πόλεις, εγκλωβίζοντας δεκάδες κατοίκους.

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει από την άνοδο της στάθμης του νερού στον Πηνειό, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές». Το βράδυ της Πέμπτης σήμανε συναγερμός στην Φαρκαδόνα, καθώς έσπασε το φράγμα της Πηνειάδας. Ο δήμαρχος περιέγραψε στον ΣΚΑΙ, ότι οι κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο στο δημαρχείο, καθώς το νερό έχει ξεπεράσει τα 3 μέτρα.

«Η εικόνα είναι απελπιστική. Όλα τα χωριά του δήμου έχουν πλημμυρίσει. Η Φαρκαδώνα, το μισό χωριό έχει πάνω από 3-4 μέτρα νερό. Όλοι οι κάτοικοι έχουν μαζευτεί στο δημαρχείο, είμαστε πάνω από 1.000 άτομα. Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά, δεν εμφανίστηκε κανείς. Παλεύουμε όλη μέρα με ρτα μηχανήματα τα δικά μας και των ιδιωτών. Το μόνο που είδαμε ένα μικρό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που είναι του δήμου μας», δήλωσε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας στον ΣΚΑΙ.

Νέο 112, στην Αλεξανδρινή Αγιάς, για την πιθανή υπερχείλιση του Πηνειού

Ακόμα ένα μήνυμα έστειλε το 112 για τον κίνδυνο υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού. Το νέο μήνυμα καλεί τους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς να απομακρυνθούν προς το Στόμιο λόγω της πιθανής υπερχείλισης του ποταμού.

«Αν βρίσκεστε στην Αλεξανδρινή Αγιάς απομακρυνθείτε προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το μήνυμα του 112.

Προειδοποιήσεις από το 112 στους κατοίκους Φαρκαδόνας-Λάρισας

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Φαρκαδόνας και της Λάρισας προειδοποιώντας τους για εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή σας . Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στους 6 οι νεκροί. Δύο γυναίκες τα τελευταία θύματα

Στους 6 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων από την κακοκαιρία Daniel μετά τον εντοπισμό των σορών δυο γυναικών στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσας.

Νωρίτερα είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας κάτω από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού.

Οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ ανέσυραν τη σορό του άντρα η οποία στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο κτηνοτρόφος είχε δηλωθεί στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενος από τον αδερφό του.

Ώρες αγωνίας Θεσσαλία. Σπίτι-σπίτι οι απεγκλωβισμοί και οι διασώσεις

Κάτοικοι περιγράφουν από το πρωί της Πέμπτης τις πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνουν, καθώς έχουν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένους οικισμούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, γυναίκα περιέγραψε ότι περίπου 200 κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί σε λόφο στον Βλοχό Καρδίτσας. «Ήρθαμε και καθίσαμε στην πάνω πλευρά για να σωθούμε, να μην πνιγούμε» δήλωσε, λέγοντας ότι δεν έχουν ούτε νερό ούτε φαγητό. «Φωνάζω από το πρωί και όλοι μας κοροϊδεύουν. Λένε ”έρχονται οι δυνάμεις”. Από πού έρχονται»; καταγγέλλει.

«Το βράδυ τα παιδιά μας θα κοιμηθούν σε σωσίβιες λέμβους. Ήρθαν 10 εθελοντές από τη Λάρισα, σώσανε δύο οικογένειες που παραλίγο θα πνίγονταν, είχαν νεογέννητο παιδάκι. Ζητήσαμε να κάνουν σαν στρώμα τις σωσίβιες λέμβους για να κοιμηθούν τα παιδιά. Χωρίς κουβέρτες, χωρίς τίποτα», πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες διασώσεις στην Αγία Τριάδα και περιοχών και ορισμένοι από τους απεγκλωβισθέντες έχουν μεταφερθεί σε γήπεδο της περιοχής. «Ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε πάνω από την σκεπή», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους απεγκλωβισθέντες. «Χαμός δεν έχει μείνει τίποτα» λέει ένας άλλος.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ενημέρωσε, δήλωσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι – σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά».

Όπως είπε, τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας και προσέθεσε ότι «εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού κι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου