Saturday, 25 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αγωνία αν θα αντέξουν τα αναχώματα στον Πηνειό. Ενισχύονται τα φράγματα

Βυθισμένος κάτω από τόνους νερού παραμένει ο θεσσαλικός κάμπος, αφού ο Πηνειός συνεχίζει να κατεβάζει νερό

αν και οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Τα αναχώματα στο ποτάμι συγκρατούν μεγάλο μέρος του υδάτινου όγκου, η αγωνία όμως για το αν θα παραμείνουν αλώβητα παραμένει.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι ο Πηνειός έχει φουσκώσει με αποτέλεσμα τα νερά περιμετρικά της πόλης της Λάρισας να έχουν φτάσει τα 2-2,5 μέτρα.

Ο Πηνειός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικης, βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. «Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και την ορή στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων», ανέφερε.

Όσον αφορά τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους, ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως, «επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. Δεν είναι αγνοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι, η επίσημη καταγραφή για αγνοούμενους είναι 6. Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνε περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και έχουμε λάβει παραπάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα. Οι νεκροί έως τώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 10. Θα μπούμε σε όλα σπίτια και θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες, είτε έχουν αναζητηθεί είτε όχι, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», είναι στα 5-6 χιλιόμετρα από τον Παλαμά Καρδίτσας, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση έκτασής περίπου 750.000 και πλέον στρεμμάτων. Είναι μία πού μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι συνδράμουν στις επιχειρήσεις μας, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή», είπε αρχικά ο κ. Αρτοποιός.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, το 112 έστελνε ηχούσε στα κινητά των κατοίκων της Λάρισας, με το τελευταίο μήνυμα να ειδοποιεί τους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτη να απομακρυνθούν προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μήνυμα από το 112 εστάλη το μεσημέρι του Σαββάτου στο Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ που τους προειδοποιεί για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε πως η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει τα 10 μέτρα και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη: «Έχουμε εκκενώσει τρία χωριά στην είσοδο του Πηνειού και τρία στην έξοδο, ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά και εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Θωμά. Αν δεν καταφέρουμε να κόψουμε τις ροές του νερού την επόμενη ώρα, θα πάμε σε εκκένωση της οικίας του Ιπποκράτη. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη και κυρίως οι παρακείμενες συνοικίες», σημείωσε… Μαζι με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής επιχειρεί και ιδιωτικό ελικόπτερο στις εναέριων διασώσεις που έχει διατεθεί στο ΠΣ από την οικογένεια Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπουλου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου