Monday, 22 April, 2024

Αθωώθηκε οδηγός φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε πεζό που κινούνταν στη ΛΕΑ της Εγνατίας Οδού

Αθώος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ένας 50χρονος οδηγός φορτηγού που το 2019

παρέσυρε με το όχημά του έναν 33χρονο που κινούνταν πεζός στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα ο άντρας να χάσει τη ζωή του. Τότε, μάλιστα, ο 50χρονος είχε φύγει από το σημείο του τροχαίου καθώς δεν αντιλήφθηκε ότι χτύπησε άνθρωπο.

Το δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει τον 50χρονο από τις κατηγορίες της θανατηφόρας έκθεσης και της εγκατάλειψης τροχαίου ατυχήματος από την οποία προήλθε θάνατος, με το σκεπτικό ότι δεν ευθυνόταν αυτός για ό,τι συνέβη λίγα λεπτά πριν τις 5 το πρωί της 27ης Νοεμβρίου 2019 λίγο πριν τον κόμβο της Βέροιας.

Το χρονικό του περιστατικού

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο οδηγός και ο συνοδηγός του οχήματος πήγαιναν με το βαρύ όχημα στα Γιάννενα και στο σημείο επικρατούσε ομίχλη. Για άγνωστο λόγο ο 33χρονος κινούνταν πεζός στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης της εθνικής οδού με αποτέλεσμα το φορτηγό που κινούνταν στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας να τον παρασύρει με την δεξιά πλευρά του και να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ωστόσο, ο οδηγός του φορτηγού δεν σταμάτησε για να καλέσει σε βοήθεια, καθώς, όπως τόνισε, δεν κατάλαβε ότι χτύπησε άνθρωπο αλλά νόμιζε ότι παρέσυρε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο.

Ο 50χρονος σταμάτησε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά το φορτηγό και εκεί διαπίστωσε ότι είχε σπάσει το δεξί φλας του οχήματος, ωστόσο δεν υπήρχαν πάνω σε αυτό κηλίδες αίματος ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να μαρτυρά ότι παρέσυρε άνθρωπο. Έτσι, συνέχισε κανονικά την πορεία του, ενώ ταυτοποιήθηκε το επόμενο διάστημα όταν ξανά πέρασε από σταθμό διοδίων με το φορτηγό που είχε καταγραφεί στις κάμερες ασφαλείας της εθνικής.

Ο άντρας ο οποίος τραυματίστηκε από την παράσυρση μεταφέρθηκε περίπου μια ώρα αργότερα στο νοσοκομείο Βέροιας, φέροντας κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και από εκεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στο οποίο κατέληξε μετά από περίπου δύο μήνες νοσηλείας.

Τι είπε στο δικαστήριο ο οδηγός του φορτηγού

Στην απολογία του ο οδηγός του φορτηγού εξήγησε στους δικαστές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έφευγε από το σημείο αν καταλάβαινε ότι έχει χτυπήσει άνθρωπο, ενώ επεσήμανε ότι ο θόρυβος που άκουσε κατά την πρόσκρουση θεώρησε ότι ήταν από κάποιο μεταλλικό αντικείμενο που χτύπησε στο φορτηγό και σταμάτησε λίγα χιλιόμετρα αργότερα, σε σημείο του δρόμου που είχε καλύτερο φωτισμό.

Επιπλέον, περιέγραψε τις καιρικές συνθήκες λέγοντας ότι δεν ήταν καλή η ορατότητα καθώς υπήρχε πυκνή ομίχλη και αργότερα ενημερώθηκε ότι το θύμα φορούσε σκουρόχρωμα ρούχα.

«Κάποια στιγμή, πριν την είσοδο της Βέροιας, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος σαν μεταλλικό αντικείμενο. Προχώρησα και σταμάτησα μετά την έξοδο γιατί φοβήθηκα ότι θα γινόταν κάποιο ατύχημα αν σταματούσα εκείνη την ώρα. Είχε ομίχλη και δεν υπήρχαν φώτα. Είδα ότι έχει σπάσει το δεξί φλας, δεν είδα κανένα ίχνος που να υποδεικνύει ότι χτύπησα ανθρώπινο σώμα ή κάποιο ζώο, αίματα κλπ. Στα Γιάννενα πήγα και το αντικατέστησα το φλας, γιατί φοβόμουν για την τροχαία καθώς προχωρούσαμε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας» ανέφερε ο 50χρονος. «Αν καταλάβαινα ότι χτύπησα άνθρωπο θα σταματούσα επί τόπου. Δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω. Θα μπορούσε να ήταν το δικό μου παιδί σε τέτοια κατάσταση. Είμαι 30 χρόνια επαγγελματίας οδηγός και δεν έχω πάρει ούτε μία κλήση», τόνισε.

Ο κατηγορούμενος οδηγός εξήγησε ότι προχωρούσε με το όχημά του δίπλα στην Λ.Ε.Α και ότι ο άνθρωπος με τα μαύρα ρούχα δεν φαινόταν, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν τον είχε εντοπίσει νωρίτερα η Τροχαία ούτως ώστε να αποφευχθεί το δυστύχημα.

Πηγή: protothema.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου