Friday, 24 May, 2024

Αυτοκτονία 14χρονου: Δεν πήγαν στην κηδεία οι καθηγητές: «Έβλεπαν το bullying και δεν έκαναν τίποτα»

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η κηδεία του 14χρονου Μάκη, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, όταν κρεμάστηκε από τη ζώνη του

στο υπνοδωμάτιό του, στον Κολωνό. Τραγικές φιγούρες οι γονείς, αλλά και ο αδελφός του 14χρονου μαθητή, οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον χαμό του και βασανίζονται να βρουν τα αίτια που οδήγησαν τον ανήλικο στο απονενοημένο διάβημα. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων ήταν σπαρακτικές. Αγκαλιασμένοι, με σκυμμένο το κεφάλι, με δακρυσμένα μάτια και με ένα τεράστιο “γιατί” στις συζητήσεις τους, οι συμμαθητές του θέλουν να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά σχετικά με τον χαμό του. Στο στεφάνι έγραψαν τη φράση “Μάκη ζεις. Σε αγαπούσαμε και θα σε αγαπάμε για πάντα”. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε ιδιαίτερα -κακή- εντύπωση, ήταν το γεγονός πως στην κηδεία του 14χρονου παιδιού, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεν παρευρέθηκε κανείς από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του, ούτε κάποιος καθηγητής, ούτε καν ο διευθυντής. “Οι καθηγητές έβλεπαν το bullying και δεν έκαναν τίποτα” Μαθητής του σχολείου αναφέρει πως οι καθηγητές έβλεπαν το bullynig σε βάρος του 14χρονου και δεν έκαναν τίποτα. “Τον κλώτσαγαν, του πέταγαν νεράντζια. Οι καθηγητές το έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα. Το παιδί δεν είχε κάτι, ήταν μία χαρά, δεν ξέρω γιατί του έκαναν όλα αυτά”, λέει το παιδί. “Δεν υπάρχει σχολικός εκφοβισμός – Υπάρχει μόνο βία” Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, και η κλινική εγκληματολόγος και διευθύντρια του CSI INSTITUTE, Κέλλυ Ιωάννου, μίλησαν στο μίλησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα ΜEGA” για την βία στα σχολεία. “Από σήμερα, καταργώ την λέξη bullying και σχολικός εκφοβισμός. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι εκφοβισμός, είναι ωμή βία, είναι καθαρή βία. Όταν υάρχουν μαχαίρια, σουγιάδες, όταν πετάμε πορτοκάλια και τραυματίζουμε είναι βία. Στα σχολεία από εδώ και πέρα θα μιλάω για βία. Αυτή η βία δημιουργείται πάντα μέσα από το σπίτι και πάει στο σχολείο. Το σχολείο δεν γνωρίζει τί συθμβαίνει στο σπίτι, και εάν υπάρχουν άτομα που δεν έχουν γνώση για να προστατεύσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά για τη βία και άλλα θέματα”. “Πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό, για οτιδήποτε. Το παιδί δεν φυτρώνει. Το θύμα φοβάται, κλείνεται, μπορεί να πάθει κατάθλιψη και να οδηγηθεί σε αυτοκτονία. Τα δυναμικά που παίζονται ανάμεσα στα παιδιά, δεν είναι αυτά που βλέπουμε εμείς. Όταν βλέπουν ένα παιδί με άλλη δυναμική, ένα παιδί χαρισματικό που ξεχωρίζει, αυτό στοχοποιούν. Έχουμε έναν 14χρονο ο οποίος αυτοκτόνησε, είναι μία ηλικία που τα παιδιά δεν αυτοκτονούν.

Το παιδί δεν γνωρίζουμε τί προβλήματα είχε στο σπίτι του, αλλά είχε προβλήματα στο σχολείο και αυτό θα έπρεπε δούμε”, ανέφερε ο κ. Σούρας. “Όταν ακούω αυτά τα πράγματα ετεροχρονισμένα, απογοητεύομαι. Συναντούμε πάρα πολλά περιστατικά βίας σε σχολεία, και η ιστορία είναι “έπεσε και χτύπησε”. Έγινε αυτό με τον 14χρονο και βγήκαμε να πούμε ότι φταίει το Tik Tok. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι, ακόμα και να μπήκε σε αυτό το παιχνίδι, γιατί βρήκε διέξοδο σε ένα παιχνίδι θανάτου; Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν τους γονείς και οι γονείς τους εκπαιδευτικούς. Το θέμα είναι γιατί το θύμα να είναι θύμα”, επεσήμανε η κ. Ιωάννου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου