Wednesday, 11 December, 2024

Αυτόχειρες θύματα της ανεργίας

Συγκλονιστικά, αλλά αναμενόμενα είναι τα στοιχεία του κέντρου πρόληψης αυτοκτονιών «Κλίμακα», που τις χαρακτηρίζει ως μία από τις δραματικότερες εκφράσεις της κοινωνικής κρίσης (και) στην Ελλάδα.


H 10η Σεπτεμβρίου έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Μέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, σε μια εποχή που οι αυτοκτονίες αποτελούν αιτία θανάτου, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Σύμφωνα με το κέντρο πρόληψης αυτοκτονιών «Κλίμακα», η αυτοχειρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία από τις δραματικότερες εκφράσεις της κοινωνικής κρίσης. Τα στοιχεία -δε- που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κέντρο είναι αποκαλυπτικά.
Για το 2013 και το 2014, πρώτος παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα είναι η ανεργία και ακολουθεί η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων.
Ειδικότερα, το 67% των περιπτώσεων που πήραν τηλέφωνο στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) ανήκαν στον οικονομικά ανενεργό ή άνεργο πληθυσμό.
Να σημειωθεί ότι για το 2014 η τηλεφωνική γραμμή δέχτηκε συνολικά 11.206 κλήσεις, 6.577 με αίτημα επικοινωνίας και 2.144 με σαφές αίτημα άμεσης παρέμβασης (εντάσσονται στην κατηγοριοποίηση της αυτοκαταστροφικής-αυτοκτονικής συμπεριφοράς). Επίσης, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που έχουν καταγραφεί από την «Κλίμακα»:
■ 58% των κλήσεων στην 24ωρη γραμμή παρέμβασης έγινε από γυναίκες.
■ 45% των κλήσεων έγινε από άτομα που ανησυχούν για κάποιο κοντινό τους πρόσωπο.
■ Οι άνδρες διαχρονικά υπερεκπροσωπούνται στον πληθυσμό των αυτοχείρων.
■ Η Αττική και η Κρήτη εξακολουθούν να έχουν τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών.
■ Η κύρια μέθοδος αυτοκτονίας των ανδρών είναι ο απαγχονισμός, ενώ των γυναικών η πτώση.
■ Προκύπτει μια τάση σταθεροποίησης ή μικρής αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών μεταξύ των ετών 2013-2014.
■ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, συγκριτικά με το 2010, το 2013 σημειώνεται 41,4% αύξηση των αυτοκτονιών (533 έναντι 377).
Στην πραγματικότητα, οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Οι 533 αυτοκτονίες που επίσημα καταγράφηκαν για το έτος 2013 συνεπάγονται τουλάχιστον 8.000 απόπειρες αυτοκτονίας.
«Σώστε ζωές»
Το μήνυμα της «Κλίμακας», που είναι ο εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention-IASP), είναι «Προσεγγίστε και Σώστε Ζωές» και επικεντρώνεται στην προσέγγιση του ατόμου σε κίνδυνο και στην προσπάθεια στήριξής του, καθώς και στα προληπτικά εκείνα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τις ευάλωτες, σε αυτοκτονικές τάσεις, ομάδες πληθυσμού (π.χ. κρατούμενοι, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με σεξουαλική διαφορετικότητα κ.λπ.).
Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εκτίμηση είναι συντηρητική και δεν αποδίδει τις συνολικές διαστάσεις του προβλήματος, δεδομένου του στίγματος που συνδέεται με την αυτοκτονία, της έλλειψης αξιόπιστων διαδικασιών καταγραφής των αυτοκτονιών, κ.ά.
Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής

Αυτόχειρες θύματα της ανεργίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου