Saturday, 27 July, 2024

Γκάγκα: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο

Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, είπε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην εκπομπή του Κώστα Λασκαράτου «UPDATE» στο ERTNEWS.

«Περιμένουμε όλες τις οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιστεύω προσωπικά ότι θα χρειαστεί κάποια δόση το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για την γρίπη που αλλάζει υποπαραλλαγές κάθε χρόνο και κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε φθινόπωρο για να το θυμηθούμε».

Όσο για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλάζουν λίγο και αυξάνονται τα κρούσματα. Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 70%, αλλά μιλάμε για περίπου 450 εισαγωγές όλη την εβδομάδα. Μιλάμε για 8 διασωληνώσεις όλη την βδομάδα, και είναι κυρίως άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν προβλήματα υγείας. Άρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι υπάρχει κορονοϊός, είναι ανάμεσα μας, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και αυτοί πρέπει να προσέχουν να το έχουμε στο νου μας αλλά δεν είναι ανησυχητικά τα μεγέθη» ανέφερε.

Καλοκαιρινή αύξηση στο ιικό φορτίο σε 9 από τις 10 περιοχές 

Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την παρουσία ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα μεγάλων πόλεων.

Στοιχεία για… καλοκαιρινή αύξηση στο ιικό φορτίο σε 9 από τις 10 περιοχές!

Την εβδομάδα 31/2023 παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 30/2023 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε εννέα από τις δέκα (9/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις δέκα (1/10) περιοχές του ΕΔΕΛ. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αττική (+78%), στον Βόλο (+79%), στη Λάρισα (+75%), στα Ιωάννινα (+64%), στα Χανιά (+57%), στην Αλεξανδρούπολη (+33%), στη Θεσσαλονίκη (+33%) και στο Ηράκλειο (+32%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+27%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στη Πάτρα όπου το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων αυτή την εβδομάδα αναφοράς δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ το μεσημέρι της Πέμπτης (10/8) τη νέα εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης των κρουσμάτων κορονοϊού, της γρίπης και των λοιπών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Στην παρούσα έκθεση, περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 31/2023 (31 Ιουλίου 2023-06 Αυγούστου 2023).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 22 θάνατοι με ή από κορονοϊό με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-97 έτη). Κλασικά, φυσικά, όλοι οι θάνατοι-όπως είχε δηλωθεί και από τον Τσιόδρα και τους άλλους… επιστήμονες, δηλώνονται ως covid.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου