Wednesday, 19 June, 2024

«Δρούσαν σαν μαφία. Μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις» λέει θύμα των εφοριακών

Για τις πρακτικές μαφίας που ακολουθούσαν οι εφοριακοί στη ΔΟΥ Χαλκίδας κάνει λόγο επιχειρηματίας που έπεσε θύμα τους.

Σε δηλώσεις του στον ANT1, ο επιχειρηματίας περιγράφει τις απειλές και τον εκβιασμό προκειμένου να αρπάξουν το 5% από την επιστροφή φόρου του. «Μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί, τελείωσαν όλα. Δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι. Δεν ζήτησα τίποτα, δεν ζήτησα να μου διαγράψουν κάποιο πέναλτι, δεν ζήτησα τίποτα. Την επιστροφή μου ζήτησα», πρόσθεσε, μιλώντας για τη δράση των εφοριακών. «Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από την επιστροφή φόρου. Δεν είναι να κάνω τη δουλειά μου, είναι να κάνουν τη δουλειά τους την οποία καθυστερούν εσκεμμένα για να με βάλουν στο τρυπάκι να πάω από εκεί και να γίνει ό,τι γίνει. Μου λέει τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγα δίνεις. Δηλαδή τους χρωστάω και χάρη. Τόσα λεφτά θα πάρω γιατί τα έχω πληρώσει. Δεν μου τα χαρίζει κανείς», τόνισε.

Χαλκίδα: Καταθέσεις και επικοινωνίες «καίνε» τα μέλη της σπείρας. Ο πολυτελής βίος και τα… λεφτουδάκια που άρπαζαν από τους φορολογούμενους

«Ευθέως, η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. μου είπε ότι μας δίνεις εμάς 20.000 ευρώ και δεν ασχολούμαστε ποτέ ξανά μαζί σου, εννοώντας προφανώς ότι αν δεν τους δώσω τα λεφτά, θα συνέχιζαν να με ταλαιπωρούν με τους δήθεν ελέγχους τους». Με αυτά τα λόγια, στην κατάθεση του στις αρχές, επιχειρηματίας από τη Χαλκίδα, περιγράφει πως έπεσε στα «δίχτυα» του κυκλώματος διαφθοράς της Δ.Ο.Υ., λίγες ημέρες πριν την επέμβαση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ήταν εκείνος που εξαναγκάστηκε να δώσει τον φάκελο με τα 10.000 ευρώ, που εντοπίστηκε στο γραφείο της «αρχηγού» Διευθύντριας. Μέσα από το αρχείο της Δ.Ο.Υ., το σημειωματάριο που είχε στην κατοχή της η διευθύντρια με τα ποσά που αποσπούσαν και μοιράζονταν τα μέλη του κυκλώματος, αλλά και μέσα από τα αντίγραφα φορολογικών υποθέσεων που εντοπίστηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, να εξακριβώσουν τον αριθμό των ατόμων που εξαπατήθηκαν από τη «φάμπρικα» διαφθοράς.

«Δώσε 5.000 και είμαστε οκ»
«Πήγα στο γραφείο της Προϊσταμένης όπου ήταν και η «Λίνα» εκεί. Φώναξαν και ήρθε ο Τ. ο οποίος δήθεν ήταν ο ελεγκτής όπως μου είπαν και με ενημέρωσε ότι υπάρχει ασυμφωνία στα ποσά που είχα δηλώσει στην εφορία, κατά 20.000 ευρώ. Εγώ μίλησα με το λογιστή μου, του ανέφερα τι μου είπαν και εκείνος μου είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει φορολογικό λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας, που ήταν το τελευταίο θύμα του κυκλώματος. Σε άλλη κατάθεση, ένας χονδρέμπορας οπωροκηπευτικών, αναφέρει στις αρχές τον τρόπο που τον προσέγγισαν από την Δ.Ο.Υ., τον Νοέμβριο του 2023. «Έλα, πες μου τι θα της δώσουμε;», φέρεται να τον ρωτάει η 67χρονη «Λίνα», Υπεύθυνη Χορήγησης Φορολογικής Ενημερότητας, λίγη ώρα πριν μπουν στο γραφείο της Προϊσταμένης. Αμέσως μετά τον συμβουλεύει: «Δώσε 5.000 και είμαστε Οκ». Όταν εκείνος φοβισμένος θα δώσει τα χρήματα, η 67χρονη του λέει: «Πες ευχαριστώ στη Διευθύντρια». Στη συνέχεια τον προειδοποιεί: «Πρόσεξε, μην μιλήσεις πουθενά γιατί αυτοί δεν παίζουν. Δεν θα χαθούμε και στην επομένη επιστροφή φόρου πάλι σε εμάς θα έρθεις».

«Τριάντα θα του πάρουμε»
«Ο Χ. έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.» – «Πόσα έχει;» – «75» -«Α έχει λεφτουδάκια…». Ο παραπάνω διάλογος, καταγράφηκε στις 10 Μαΐου, ανάμεσα στην 50χρονη προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και τον 62χρονο λογιστή, με θέση στο επιμελητήριο Ευβοίας. «Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;», αναρωτιέται ο λογιστής, που γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρηματιών, όταν ακούει για το ποσό που είχε στον τραπεζικό του λογαριασμό ο επιχειρηματίας. Σε άλλη επικοινωνία για το ίδιο πρόσωπο, η διευθύντρια αναφέρει: «Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. Τριάντα θα του πάρουμε». Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε τρεις μήνες, τα μέλη του κυκλώματος προσέγγισαν τουλάχιστον 17 ιδιώτες και επιχειρηματίες της Χαλκίδας, από τους οποίους απέσπασαν 95.600 ευρώ. «Δεν μου λες ο Τ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;», αναρωτιέται η 50χρονη «αρχηγός», για άλλο μέλος του κυκλώματος, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με την 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου