Saturday, 27 July, 2024

Ενδεχόμενο σεισμού μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και κίνδυνος από τα λιμνάζοντα νερά

“Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό και όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, από τη μία και από την άλλη, ο κ. Χουλιάρας μιλά για ενδεχόμενο σεισμού! Μετά τη δύσκολη θερινή περίοδο με τις ασταμάτητες πυρκαγιές, οι άνθρωποι της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με τις πλημμύρες, την καταστροφή περιουσιών, χάθηκαν ζωές, υπάρχουν αγνοούμενοι και δεν τελειώνουν εδώ οι έγνοιες τους…

Η κ. Αγαπηδάκη, επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.

Και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης. Άρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό, γιατί όπως είπαμε το αντιμετωπίζουμε όλοι ως δυνητικά μολυσμένο. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις μέρες από τις πλημμύρες νεκρά ζώα και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να απομονώνουμε τα ζωντανά κατοικίδια ζώα εκτροφής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα σε σχέση με αυτό.

Οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής. Έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα.

Γίνεται ήδη από σήμερα τα χαράματα εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές. Εξίσου σημαντικό είναι όταν οι πολίτες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως νεκρά ζώα, όπως τρωκτικά, ερπετά ή και κατοικίδια, τα οποία δυστυχώς παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και είναι νεκρά, μπορεί να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους μαζί με άλλα φερτά υλικά.

Επομένως, χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, αδιάβροχα ρούχα, γαλότσες, να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε κάποιες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση. Μπορεί όμως μέσα στα σπίτια να υπάρχουν γυμνά καλώδια και πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το Κέντρο Αναφοράς, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπίσουμε κρούσματα όπως γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή, τρόφιμα σφραγισμένα, να προσέχουν ιδιαίτερα τα τρόφιμα και το νερό, να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν σε σχέση με τα κουνούπια.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι οποιαδήποτε είδους ιατρική βοήθεια παρέχεται ήδη από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ κινητοποιούμε και τις κινητές ομάδες του ΕΟΠΥΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες όπου υπάρχει ανάγκη. Καλύπτονται ήδη οι ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα κλπ.

Τελευταία επισήμανση που θα ήθελα να κάνω έχει να κάνει με τα ζητήματα που αφορούν συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανίσουν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές εάν παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους, οι οποίες κατ’ αναλογία αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας και λαμβάνουμε και εμείς αμέσως την πληροφόρηση και διερευνούμε την αιτιολογία των ασθενειών, προκειμένου να ξέρουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενή αίτιο ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται”.

Γ. Χουλιάρας: Υπό παρακολούθηση το ενδεχόμενο σεισμού μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Για τον εφιάλτη που ζει η Θεσσαλία και όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ “News Room” και στους Χρήστο Παγώνη και Εύα Περώνα, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο επαγόμενης σεισμικότητας είναι ένα αντικείμενο το οποίο παρακολουθούν οι ειδικοί.

“Έχουν δημιουργηθεί δύο τεράστιες λίμνες στην κεντρική Ελλάδα. Λίμνες 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το νερό που απεικονίζεται από δορυφόρο, οπότε έχει αλλάξει η γεωμορφολογία της περιοχής. Σαν σεισμολόγος μπορώ να σας πω ότι η στατική επάρκεια των κτιρίων που είναι βυθσιμένα στο νερό είναι το ανησυχητικό. Είναι κάτι που πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία άμεσα, διότι αυτά τα σπίτια, τα περισσότερα έχουν καταστραφεί. Δεν μπορούν να κατοικηθούν ξανά λόγω της στατικής επάρκειας” τόνισε.

“Οι υποδομές είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάει αυτή τη στιγμή η πολιτεία. Πρέπει να ξεκινήσει η κανονικότητα και αυτό ξεκινάει από τις υποδομές. Το θέμα είναι το Μητρώο Υποδομών, το οποίο άκουσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι δεν έχει καταρτιστεί ακόμη. Αυτό θα δυσκολέψει λίγο την κατάσταση, αλλά ελπίζω να υπάρχει συνεργασία των αρχών και να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατό” πρόσθεσε και σημείωσε:

“Η περιοχή είναι σεισμογενής, το γνωρίζουμε όλοι. Γνωρίζουμε μεγάλους σεισμούς στις Σοφάδες, στον Βόλο κτλ. Δεν χρειάζεται να πούμε λόγια για την επικινδυνότητα της περιοχής και γι αυτό ακριβώς το λόγο έθεσα το θέμα των κτιρίων, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την στατική τους επάρκεια. Το αν υπάρχει ενδεχόμενο επαγόμενης σεισμικότητας, δηλαδή να δημιουργηθεί σεισμός από τον όγκο του νερού που έχει καταπέσει, αυτό είναι ένα αντικείμενο το οποίο παρακολουθούμε κι εμείς με τους σεισμογράφους που έχουμε στην περιοχή. Δεν έχουμε παρακολουθήσει κανένα τέτοιο πρόβλημα μέχρι τη στιγμή, όμως το πρόβλημα των λιμνών και της συνεπαγόμενης σεισμικότητας πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Μέσα στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που κάνουμε, είναι και αυτές οι παρατηρήσεις“.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου