Thursday, 28 March, 2024

Εύβοια: Συνεχείς εκκενώσεις χωριών, καίγονται σπίτια στο Μακρυμάλλη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά

που ξέσπασε τα ξημερώματα να έχει ήδη μπει στο χωριό Μακρυμάλλη και να κινείται απειλητικά και προς άλλους οικισμούς.
Μετά την εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, η πυροσβεστική προχωρά και στην απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Πλατανιάς.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί σπίτια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.
Οι περίπου 300 κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι μεταφέρθηκαν ήδη σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά ενώ ολοκληρώθηκε και η απομάκρυνση των κατοίκων του Σταυρού.
Η απομάκρυνση των κατοίκων πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλου.
Στο πύρινο μέτωπο στο χωριό Μακρυμάλλη έφτασε πριν από λίγο και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ εσπευσμένα επέστρεψε στην Αθήνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, καθώς προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Ένας τραυματίας
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν εκ νέου το μεσημέρι της Τρίτης και πλέον επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες, με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.
Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν οκτώ μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ, καθώς και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Στο συντονισμό της κατάσβεσης συνδράμει και ένα ελικόπτερο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ο πολύ πυκνός καπνός, που έχει φτάσει μέχρι την Αττική.
Ο καπνός δυσχεραίνει πολύ το έργο των εναέριων μέσων που δεν μπορούν να ρίξουν νερό από πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πιλότοι, με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους.
Στα Ψαχνά Ευβοίας ο Νίκος Χαρδαλιάς
Στα Ψαχνά Ευβοίας έφτασε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με το κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας προκειμένου να συνονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων.
Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο δημοτικό γήπεδο Ψαχνών και το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.
Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τους πυκνούς καπνούς
Την ίδια ώρα, με τη μέγιστη ετοιμότητα του μηχανισμού αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας τους πυκνούς καπνούς που έχουν φτάσει στην Αττική. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε αυξημένη ροή περιστατικών στα νοσοκομεία ούτε περισσότερες του φυσιολογικού κλήσεις στο ΕΚΑΒ.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέδωσε επικαιροποιημένη εγκύκλιο για τα μέτρα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου