Thursday, 28 March, 2024

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Για το κοινωνικό μέρισμα: Θετική η ενίσχυση των οικογενειών, περιοριστικό το ηλικιακό όριο

Εκατοντάδες είναι τα τηλεφωνήματα και τα μέηλ διαμαρτυρίας που έχει λάβει η Ε.Σ.Α.μεΑ. από άτομα με αναπηρία που διαμαρτύρονται

μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, σχετικά με τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Παρότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι θετικό το γεγονός ότι ενισχύονται οι οικογένειες που έχουνε μέλη με αναπηρία, ταυτόχρονα είναι ένα μέτρο περιοριστικό.
Όπως είχε αναφέρει η ΕΣΑμεΑ και στην επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, στις 2 Δεκεμβρίου, στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να συμπεριληφθούν οι οικογένειες που έχουν εξαρτώμενο μέλος με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, ψυχικές αναπηρίες, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Το ηλικιακό όριο όμως των 24 ετών είναι άτοπο, καθώς αυτά τα άτομα με αναπηρία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξαρτώμενα από τις οικογένειές τους εφόρου ζωής. Το ηλικιακό όριο προσθέτει διάκριση και αδικία.
Υπενθυμίζονται τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα:
Να ληφθεί υπόψη το κόστος διαβίωσης μίας οικογένειας που έχει εξαρτώμενο μέλος με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, ψυχικές αναπηρίες, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων των οικογενειών που έχουν μέλος με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
Να μην συνυπολογιστούν τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό 67% και άνω να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί.
Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το αναπηρικό Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.
Να μην αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος, όπως ίσχυε με προηγούμενη ΚΥΑ. Αποτελεί αδικία να μην συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή διότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα.
Αναμένουμε στην υπουργική απόφαση για το μέρισμα οι διεκδικήσεις της ΕΣΑμεΑ να έχουν εισακουσθεί.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου