Wednesday, 18 May, 2022

Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Ελευθερία ή Θάνατος…

Στους κοινούς δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, την ισχυρή ομογενειακή κοινότητα στη Μαριούπολη, τον κοινό πολιτισμό και θρησκεία εστίασε στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων

ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με ισχυρό μήνυμα – αναφορά στην ελληνική επανάσταση, ο κ.Ζελένσκι, ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις περιοχές με έντονο το ομογενειακό στοιχείο, λέγοντας «ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας, αυτό λέμε και μεις».
Ιδιαίτερο σημείο στην παρέμβασή του, ήταν η προβολή βίντεο με δύο ομογενείς από τη Μαριούπολη, που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή τους.
Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ξεκίνησε η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Βουλή των Ελλήνων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.
Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.
Μετά το τέλος της ομιλίας Ζελένσκι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλιας αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την εμφάνιση των Ελληνοουκρανών που πολεμούν στη Μαριούπολη, εκ των οποίων ο ένας δήλωσε μέλος του τάγματος Αζόφ.
«Ελληνικέ λαέ, καλημέρα σας» ξεκίνησε την ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συνέχισε:
«Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτήν την μαρτυρική πόλη, την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία πάνω από μισό αιώνα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης.

Οι Ρώσοι στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα στην Μαριούπολη, είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που μπορούσαν να δουν τι κάνουν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί.
Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε την βία των Ρώσων στρατιωτών. Οι Έλληνες της πόλης ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους, χτίζοντας την ζωή τους και το μέλλον τους.
Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, αυτό λέμε και μείς σήμερα» πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι πρέπει να λογοδοτήσουν, είπε.

Και ο Ζελένσκι συνέχισε: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την βοήθεια όπως και για την συμμετοχή της στις κυρώσεις.

Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την επιρροή σας για να οργανώσουμε την όποια διάσωση στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι όρθια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες, όπου πεθαναν κάποιοι ήρωες.

Πρέπει να βρούμε τρόπο να εκδιώξουμε κάθε βάρβαρο επιτιθέμενο. Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφησαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης. Η Ουκρανία χρειάζεται δυνάμεις και όπλα.Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκληματα κατά αμάχων και θα ξαναχτίσουμε Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις. Θα κερδίζουμε. Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία».
Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου