Tuesday, 16 August, 2022

Ηλεία: Μάχη σε τρία μέτωπα, εκκενώθηκε το Πηγάδι – Τρεις πυροσβέστες τραυματίες

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης, εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Πηγάδι, στο Τραγανό.

Στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικά τρία μέτωπα, ένα στα Άγναντα του δήμου Ήλιδας που ξέσπασε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης, ένα στο Τραγανό που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα και ένα ακόμα που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή της Βάρδας.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, ένας πυροσβέστης της 6ης ΕΜΑΚ, που φέρει εγκαύματα. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ένας δεύτερος πυροσβέστης τραυματίστηκε όταν δέχθηκε μεγάλο όγκο νερού από τις ρίψεις και για λίγο έχασε τις αισθήσεις του. Ο τρίτος τραυματίας πυροσβέστης, οδηγός οχήματος, ένιωσε αδιαθεσία και έχασε επίσης τις αισθήσεις του. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επανήλθε.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν, με την συνδρομή εναέριων μέσων. Συγκεκριμένα πλέον επιχειρούν 36 οχήματα, 115 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η αρχική κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν με 11 υδροφόρα οχήματα, 34 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη.

Στη φωτιά στη Βάρδα επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια η φωτιά στα Άγναντα Ηλείας

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης στο χωριό Άγναντα, βρισκόταν το απόγευμα της Πέμπτης σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα patrisnews.com οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί, και παρά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων, και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η φωτιά έφθασε μέχρι τα πρώτα σπίτια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών, ωστόσο δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται σε επιφυλακή. Παράλληλα λεωφορεία του δήμου είναι έτοιμα να μεταφέρουν κατοίκους, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο – Υπό έλεγχο στην Αταλάντη

Δύο νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή λίμνη Δασίου στο Ξυλόκαστρο και την Αταλάντη Φθιώτιδας. Η φωτιά στην πρώτη περίπτωση καίει σε δασική έκταση στα ορεινά του Ξυλόκαστρου όπου έσπευσαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων και 3 αεροσκάφη. Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λίμνη Δασίου στο Ξυλόκαστρο. Επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 3 Α/Φ.

-Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 21, 2022

Μια δεύτερη εστία εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Ωστόσο η άμεση παρουσία επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην περιοχή, απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς. Μέσα σε λίγο χρόνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 18 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 5 οχήματα και 3 Α/Φ, περιόρισαν την εξέλιξη της φωτιάς και την έχουν πλήρως ελέγξει.

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας. Επιχειρούν 18 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 5 οχήματα και 3 Α/Φ

-Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 21, 2022

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr). Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Ακόμη όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4). Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου