Tuesday, 23 July, 2024

Η Ελλάδα παίρνει την πιο σύγχρονη εκδοχή των F-35

Την πιο σύγχρονη και ταυτόχρονα πιο ισχυρή εκδοχή του F-35A θα αποκτήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει αποκλειστικά στο CNN Greece, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, Γκρέγκορι Ούλμερ.

Πρόκειται για τη διαμόρφωση TR-3 στην οποία θα εγκατασταθεί λογισμικό έκδοσης Block 4 που «ξεκλειδώνει» νέες δυνατότητες για το υπερσύγχρονο μαχητικό. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση της συγκεκριμένης διαμόρφωσης πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνεται στα αεροσκάφη που θα πάρει η Πολεμική Αεροπορία.

«Η έκδοση που θα αποκτήσει η Ελλάδα είναι αυτή που αποκαλούμε, TR-3 και θα μπορεί να υποστηρίξει το υλικό της έκδοσης Block 4. Θα διαθέτει νέο υπολογιστή αποστολής, δηλαδή νέο “εγκέφαλο”. Όπως αντιλαμβάνεστε η τεχνολογία καλπάζει και αντίστοιχα αυξάνεται δραματικά η υπολογιστική ισχύς του αεροπλάνου. Επιπρόσθετα, θα διαθέτει νέο πανοραμικό πιλοτήριο καθώς και νέα μονάδα μνήμης. Θα δείτε ακόμη, βελτιωμένες επικοινωνίες και ραντάρ, αναβαθμίσεις στη σύντηξη δεδομένων και καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Όλα αυτά αυξάνουν δραματικά τις ικανότητες του F-35. Θα μπορεί να ενσωματώσει τεχνολογίες που δεν έχουμε δει ακόμη» αναφέρει στο CNN Greece ο επικεφαλής του τομέα αεροναυπηγικής της Lockheed Martin.

Το «αφεντικό» της Lockheed Martin Aeronautics, τόνισε ακόμη, ότι χάρη στην αιχμή της τεχνολογίας που ενσωματώνει το «αόρατο» μαχητικό, τους αισθητήρες και την ικανότητα να διαχειρίζεται τεράστιο όγκο πληροφοριών, συνθέτοντας μία λεπτομερή εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων, το F-35 θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυξάνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των F-16 Viper και των Rafale.

«Το αεροσκάφος επικοινωνεί με άλλα F-35 καθώς και με άλλα αντικείμενα του πεδίου μάχης στον αέρα, στη θάλασσα, στην ξηρά, στο διάστημα και πλέον στον κυβερνοχώρο. Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον απειλών και όταν καθοδηγεί άλλες δυνάμεις καταλαβαίνει τι δυνατότητες υπάρχουν σε σχέση με την απειλή και οργανώνει τον τρόπο που θα την εξουδετερώσει. Οι πληροφορίες που θα έχει το F-35 θα μεταφέρονται στο F-16 και οι πληροφορίες του F-16 θα μεταφέρονται στο F-35. Και στη συνέχεια το F-35 θα συνθέτει την τακτική εικόνα με όλες αυτές τις πληροφορίες. Το F-35 μπορεί να βοηθήσει ώστε τα αεροσκάφη 4ης γενιάς να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην αποστολή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κυριαρχία στο Αιγαίο

Τα ειδικά γνωρίσματα που έχει το αεροσκάφος και κυρίως η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων, το καθιστούν ιδανικό για το σύνθετο περιβάλλον απειλών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Ούλμερ.

«Αν ένα F-35 πετάει εντός οπτικής επαφής ενός άλλου F-35, τότε ό,τι βλέπει το ένα F-35 το βλέπει και το άλλο. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τη διάχυση πληροφοριών, θα είναι τρομερά αποτελεσματικό σε ένα νησιωτικό περιβάλλον» αναφέρει στο CNN Greece και προσθέτει: «Έχουμε δει σε ασκήσεις, όπως η Red Flag, τα F-35 να ειδοποιούν τα 4ης γενιάς αεροσκάφη για το αν είναι ασφαλές να εισέλθουν σε μια περιοχή ή αν δεν είναι ασφαλές και ακόμη, μπορούν να αναγνωρίσουν απειλές και κινδύνους που τα άλλα αεροσκάφη δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν, οπότε ναι, αλλάζουν το παιχνίδι, είναι αυτό που αποκαλούμε Game Changer».

Χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Ούλμερ εκτίμησε ότι αν η συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον οριστικοποιηθεί εντός του 2023, τότε είναι πιθανό τα πρώτα αεροσκάφη να παραδοθούν μετά το 2027… δείτε εδώ περισσότερα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου