Saturday, 27 July, 2024

Θεσσαλονίκη. Παραπομπή ζητά η Εισαγγελία για τον «μaχαιροβγάλτη» Νορβηγό, που σκοτωσε τον αστυνομικό

«Καταπέλτης» είναι η πρόταση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τον 44χρονο Νορβηγό που,

τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, σκότωσε τον 32χρονο αστυνομικό μέσα σε μπαρ στην οδό Κατσιμίδη, ενώ με το ίδιο μαχαίρι τύπου «push dagger» τραυμάτισε σοβαρά και τον αδελφικό φίλο του θύματος. Στις 24 σελίδες της πρότασης, μέρος της οποίας δημοσιεύει το protothema.gr, η εισαγγελία ζητά να παραπεμφθεί ο «μαχαιροβγάλτης» στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης και τονίζεται ότι σκότωσε τον αστυνομικό και επιτέθηκε στον στενό του φίλο «ενεργώντας με πρόθεση και ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», ενώ από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι προηγήθηκε πάλη μεταξύ του κατηγορούμενου και των θυμάτων ή ότι οι παθόντες τού επιτέθηκαν σε προγενέστερο χρόνο. Επιπλέον, καταρρίπτεται με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ο οποίος υποστήριζε στην απολογία του ότι είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και συγκεκριμένα τουλάχιστον 15 μπύρες και σφηνάκια από ουίσκι προτού μεταβεί στο μπαρ, καθώς από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι ήταν μεθυσμένος ή εντελώς μεθυσμένος.

Στο συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή ο κατηγορούμενος ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος του στενού φίλου του αστυνομικού τον οποίον κάρφωσε πρώτο με το μαχαίρι, και όχι με δόλο να του προκαλέσει μόνο σωματική βλάβη κάθε είδους, οδηγούν ο τρόπος της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του και τα καίρια σημεία του σώματός του που επλήγησαν, ήτοι ο αιφνιδιασμός του, οπότε και ο παθών δεν είχε χρόνο για να αντιδράσει αποτελεσματικά και να τον αποφύγει, η χρήση μαχαιριού και μάλιστα κατ’ επανάληψη και η πρόκληση σ’ αυτόν τραυμάτων στην περιοχή της πρόσθιας θωρακικής χώρας και κοντά στη μηριαία αρτηρία, ήτοι σε σημεία, ο τραυματισμός των οποίων οδηγεί αναπόφευκτα στον θάνατο.
«Περαιτέρω, δεν καταλείπεται περιθώριο αμφισβήτησης ότι ο προμνημονευόμενος αποφάσισε να σκοτώσει τους παθόντες σε κατάσταση πλήρους ψυχικής ηρεμίας και εκτέλεσε την εν λόγω απόφασή του και πάλι σε κατάσταση απόλυτης ψυχικής ηρεμίας, διότι ελλείψει προγενέστερης γνωριμίας τους δεν είχε προηγηθεί μεταξύ τους τίποτε περισσότερο από μία διαφωνία για ένα ασήμαντο θέμα με τον παθόντα (σ.σ. φίλο αστυνομικού), ώστε να του προκληθεί για κάποια αιτία πρόσκαιρη ψυχική υπερδιέγερση, ενώ ουδόλως προέκυψε ότι τελούσε σε κατάσταση μέθης ή συνέτρεχε κάποιος λόγος άρσης ή μείωσης του καταλογισμού του κατά τα αναλυτικά ως άνω εκτιθέμενα και πάντως έπληξε δύο ανθρώπους πολύ στοχευμένα με τη χρήση μαχαιριού που αφαίρεσε από τη ζώνη του παντελονιού του, όπου το απέκρυπτε επιμελώς για να μην είναι ορατό και να μην μπορέσουν οι τρίτοι να τον αφοπλίσουν, κατ’ επανάληψη σε ευπαθή σημεία του σώματός τους, δρώντας εντελώς συνειδητά και με νηφαλιότητα», αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση. Το έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου μέσα στην μπυραρία που βρίσκεται επί της οδού Κατσιμίδη, δίπλα στην έδρα των ΜΑΤ, όταν ο 44χρονος δράστης αρχικά τραυμάτισε με το μαχαίρι τύπου «push dagger» στα κάτω άκρα τον αδελφικό φίλο του αστυνομικού, με τον οποίο λογομάχησε για ασήμαντη αιτία. Ο 32χρονος αστυνομικός Χάρης, ακούγοντας τον φίλο του να φωνάζει πως ο Νορβηγός τον μαχαίρωσε, μπήκε στη μέση για να τον προστατεύσει και τότε ο κατηγορούμενος τον κάρφωσε με το ίδιο μαχαίρι στον λαιμό, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει τραύμα στην αριστερή τραχηλική χώρα και ο θάνατός του να επέλθει, σχεδόν, ακαριαία.

Ψύχραιμος ο δράστης, δεν πτοήθηκε ούτε όταν σκότωσε

Στις επόμενες γραμμές τονίζεται ότι ο δράστης «ουδόλως πτοήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε μάλιστα σε βάρος δύο παθόντων, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε εξ’ αυτού του λόγου, αλλά ούτε και στη συνέχεια, όταν αντίκριζε πλέον τα θύματά του μέσα στα αίματα από το τί είχε συμβεί αλλά ενεργώντας και πάλι ψύχραιμα, εξέφρασε την επιθυμία και προσπάθησε να αποχωρήσει από το σημείο, προκειμένου να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του και η σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές, πράγμα που καταδεικνύει σκέψη και κρυστάλλινη αλλά και λογική. Άρα, από τη συνεκτίμηση των προπαρατεθέντων στοιχείων αποκλείεται η τέλεση της κρινόμενης απόπειρας ανθρωποκτονίας και της υπό έλεγχο ανθρωποκτονίας σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής. Τέλος, είναι εμφανές ότι ο κατηγορούμενος πριν από την έναρξη της επίθεσής του έφερε παρανόμως επάνω του επιμελώς κρυμμένο στη ζώνη του παντελονιού του όπλο και, ειδικότερα, μαχαίρι, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε για να πλήξει θανάσιμα τα θύματά του, όπως ομολογεί και ο ίδιος».

Τα λεπτά πριν το φονικό

Από την έρευνα των διωκτικών Αρχών για το τι πραγματικά συνέβη τη μοιραία βραδιά αποδεικνύεται ότι ο 32χρονος αστυνομικός, μαζί με τον αδελφικό του φίλο (δεύτερο θύμα) και ένα φιλικό του ζευγάρι μετέβησαν στο μπαρ της Κατσιμίδης, δίπλα από την έδρα των ΜΑΤ για να συνεχίσουν τη νυχτερινή τους διασκέδαση με ένα τελευταίο ποτό και κάθισαν στο μπαρ. Εκεί βρισκόταν ως θαμώνας μόνο ο νορβηγικής υπηκοότητας κατηγορούμενος Odd Johansen o οποίος καθόταν δίπλα στον DJ και έπινε το ποτό του. Κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος προσέγγισε το μπαρ για να παραγγείλει ποτό και άρχισε να συνομιλεί με τον αστυνομικό και τον φίλο του, ενώ τσούγγρισε το ποτήρι της μπύρας του με τα ποτήρια τους με τέτοια δύναμη που έσπασε το ποτήρι με το ποτό του 32χρονου και ο υπεύθυνος του μπαρ το αντικατέστησε. Ακολούθως, ξανα τσούγγρισαν όλοι τα ποτήρια με τα ποτά τους και ο κατηγορούμενος επέστρεψε στη θέση του δίπλα στον Dj. Τότε ο φίλος του αστυνομικού πήγε στο σημείο όπου βρισκόταν ο DJ και ο κατηγορούμενος πήγε στο μπαρ και άρχισε να συνομιλεί με τον 32χρονο, λέγοντας σχετικά ότι η Νορβηγία είναι πιο ασφαλής χώρα σε σχέση με την Ελλάδα και του ανέφερε ότι στο παρελθόν ο ίδιος είχε βγάλει και μαχαίρι σε κάποιον κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ελλάδα… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου