Saturday, 25 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εύβοια: Πληροφορίες για αγνοούμενες οικογένειες, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι

Τα λασπόνερα σε χωριά στην Καρδίτσα φτάνουν στις στέγες σπιτιών. Η κακοκαιρία Daniel έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες ανθρώπους που ψάχνουν ασφαλή διέξοδο διαφυγής…
Δραματική η κατάσταση στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία Daniel με τους κατοίκους χωριών του κάμπου να ζουν πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να σκαρφαλώσουν σε στέγες καθώς το εσωτερικό των σπιτιών τους πλημμύρισε. Άλλοι πρόλαβαν και ανέβηκαν σε κοντινούς λόφους, όπου και περιμένουν βοήθεια. Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν δέος. Αποτυπώνουν την ένταση του φαινομένου και τη νέα θλιβερή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες άτομα.
Όπως μετέδωσε το Mega υπάρχουν πληροφορίες για 3 οικογένειες με παιδιά που αγνοούνται στο χωριό Ριζοβούνι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους γίνονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με τα λασπόνερα να έχουν καλύψει τα πάντα.
Σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια. Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν ζητηθεί ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν όπως λέει ο δήμαρχος, καθώς σήμερα άρχισε να πλημμυρίζει το ανάχωμα στην περιοχή και όλα τα νερά που έχουν συσσωρευτεί στο βουνό, κατεβαίνουν στον Παλαμά. Για αυτό το λόγο ο δήμαρχος κάνει δραματική έκκληση για άμεση παροχή βοήθειας: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά ο κόσμος σε λίγο θα πνιγεί».
Στο Mega μίλησε και κάτοικος του Παλαμά Καρδίτας αναφέροντας ότι από τις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά. «Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία.
Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσος.
Εν τω μεταξύ μήνυμα του 112 εστάλη το πρωί στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Παλαμά απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Συγκλονιστικές είναι οι εκκλήσεις άλλων κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλέσουν τον κόσμο και τις Αρχές να τους σώσει.
«Θέλουμε ΕΜΑΚ, δεν θα σωθούμε εμείς από εδώ. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σπίτι, έξω έχει 1,5 μέτρο νερό. Θέλουμε βάρκα δεν βγαίνουμε από εδώ, θα πνιγούμε. Είναι μονοκατοικία το σπίτι με 3 σκαλοπάτια, αλλά έχει μπει μέσα νερό μέχρι το γόνατο. Ξημερώσαμε από τις 4.15 χωρίς να έχουμε ειδοποιηθεί από πουθενά και από τίποτα,. Δεν βρέχει αλλά έχει σπάσει ένα ποτάμι στην είσοδο του χωριού προς Ιτέα και από εκεί έρχεται όλο αυτό το νερό», δήλωσε μια γυναίκα από την περιοχή.

Εκκενώνονται Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος, Δροσερό στα Τρίκαλα. Μήνυμα του 112
Νέο μήνυμα του 112 αυτή τη φορά στα Τρίκαλα για εκκένωση περιοχών.
Αποκλεισμένα χωριά και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι σε Καρδίτσα, Φωκίδα και Τρίκαλα
Κατεστραμμένοι δρόμοι, πεσμένα δέντρα, μπάζα και λάσπες είναι το σκηνικό που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοικοι χωριών να είναι αυτή την ώρα εγκλωβισμένοι-και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις-χωρίς νερό και ρεύμα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή άνδρες της ΕΜΑΚ σπεύδουν σε χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Φωκίδας όπου υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα Φάρσαλα.
Στην Καρδίτσα υπάρχουν εγκλωβισμένοι στις περιοχές Καλυβάκια, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Γοργοβίτες, Πασχαλίτσα, Κυψέλη, Ερμήτσι, Γραμματικό και Σοφάδες. Η ΕΜΑΚ σπεύδει με ειδικά φουσκωτά, καθώς όλες οι παραπάνω έχουν πλημμυρίσει. Παρόμοιο είναι και το σκηνικό στην Ιτέα της Φωκίδας.
Εύβοια: Συγκλονιστικές εικόνες στον Μακρύ Γυαλό. Δραματική έκκληση για βοήθεια από τους εγκλωβισμένους κατοίκους
Η κακοκαιρία Daniel συνεχίζει να δείχνει το τρομακτικό πρόσωπό της και να σαρώνει την Εύβοια και στα ειδικά στα βόρεια η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι κάτοικοι, που έχουν εγκλωβιστεί κάνουν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια.
Τα ορμητικά νερά που ξεχύθηκαν στην περιοχή από την επίθεση της κακοκαιρίας Daniel μετέτρεψαν σε λιμνοθάλασσα τα πάντα, μπήκαν σε σπίτια, προκάλεσαν καθιζήσεις σε δρόμους.
«Χρειαζόμαστε άμεσα τρόφιμα και κάποιον φακό γιατί είμαστε χωρίς ρεύμα. Επίσης χρειαζόμαστε και με κάποιον τρόπο να φορτίσουμε ένα κινητό για να έχουμε μια επικοινωνία γιατί έχουμε μικρά παιδάκια εδώ έτσι ώστε αν χρειαστούμε κάτι να μπορούμε να επικοινωνήσουμε», είπε ένας εκ των εγκλωβισμένων στο χωριό της Εύβοιας στο evima.gr
Ο κ. Γιάννης έδωσε στο φως βίντεο και εικόνες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μακρύ Γιαλό.
«Ο δρόμος θα πέσει γιατί είναι κούφιος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου