Tuesday, 16 August, 2022

Κατέληξε 15χρονη στο «Παπαγεωργίου». Μήνυση από γονείς, «θα φτάσω μέχρι τέλους», λέει η μητέρα

«Μαμά δεν βλέπω καλά, Μαμά μου δεν βλέπω», ήταν τα τελευταία λόγια της 15χρονης που κατέληξε τον περασμένο Νοέμβριο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης

με τους γονείς να καταθέτουν σήμερα μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί η «σωρεία ιατρικών λαθών» που έγιναν, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ThessToday.gr ο δικηγόρος, Νίκος Διαλυνάς.

Η περιπέτεια με την υγεία της 15χρονης από την Ιερισσό Χαλκιδικής που είχε τραγικό τέλος, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 όταν εισήχθη για δεύτερη φορά στο «Παπαγεωργίου» με έντονους πόνους στην κοιλιά και υποβλήθηκε σε πολλαπλές εξετάσεις. Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για συμφυσιόλυση και μάλιστα, ότι θα προβούν σε ανοιχτή επέμβαση ενώ μετά το πέρας του χειρουργείου αντιμετωπίστηκε το 80% των συμφύσεων. Επίσης, ανέφεραν στη μητέρα η οποία βρισκόταν διαρκώς δίπλα στο παιδί της ότι ένα τμήμα του εντέρου ήταν «σάπιο» και λήφθηκε βιοψία.

Το παιδί στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε θάλαμο και διαπιστώθηκε, όπως λέει η μητέρα, Ανθή-Πετρούλα Μακροπούλου στο ThessToday.gr, ότι το μηχάνημα καταγραφής ζωτικών σημείων χτυπούσε συνεχώς καθώς οι σφύξεις ανέρχονταν μέχρι 140/λεπτό. Σε ερώτησή της γιατί χτυπάει το μηχάνημα, η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου απάντησε ότι η κόρη τους χρειαζόταν υγρά. «Οι υψηλές σφίξεις οφείλονταν σε απώλεια υγρών κατά το χειρουργείο», είπαν χαρακτηριστικά οι γιατροί στη μητέρα και μετέπειτα χορηγήθηκε στην 15χρονη μορφίνη, λόγω του έντονου κοιλιακού άλγους.

Αργότερα, η 15χρονη άρχισε να λέει στη μητέρα της «Μαμά δεν βλέπω καλά, Μαμά μου δεν βλέπω». Η μητέρα της βγαίνοντας τρομοκρατημένη από το δωμάτιο για να καλέσει βοήθεια, είδε έναν γιατρό και του είπε ότι το παιδί δεν είναι καλά και μετά από λίγο έχασε τις αισθήσεις της λόγω καρδιακής ανακοπής. Κλήθηκαν από την μητέρα οι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγος, αναισθησιολόγος), οι οποίοι όταν προσήλθαν άρχισαν την διαδικασία της ΚΑΡΠΑ.

«Ο γιατρός που ήρθε αρχικά στον θάλαμο το μόνο που έκανε ήταν να χορηγήσει οξυγόνο στην κόρη μου, χωρίς να αρχίσει την διαδικασία της ΚΑΡΠΑ, περιμένοντας να έρθουν οι υπόλοιποι γιατροί», καταγγέλλει η μητέρα της 15χρονης στο ThessToday.gr τονίζοντας ότι χάθηκαν πολύτιμα λεπτά για να σωθεί το παιδί.

Μετά την ανάνηψη η 15χρονη οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκε κοπρανώδης περιτονίτιδα. Έγιναν πλύσεις περιτοναϊκής κοιλότητας, αφαίρεση τμήματος εντέρου, κολοστομία και οδηγήθηκε στη ΜΕΘ. Στις 5 Νοεμβρίου του 2021, το παιδί υπέστη εγκεφαλικό οίδημα και έπρεπε να υποβληθεί σε κρανιοεκτομή, επέμβαση που έγινε την ίδια ημέρα. Ωστόσο, παρέμεινε σε βαρύτατη κατάσταση και κατέληξε στις 23 Νοεμβρίου από διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα, πολυοργανική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή. «Άλλα παιδιά έχουν αντέξει μέχρι και τρεις ημέρες με περιτονίτιδα, ενώ το δικό σας δεν άντεξε ούτε πέντε ώρες», άκουσε από το στόμα γιατρού σοκαρισμένη η μητέρα της 15χρονης η οποία, όπως δήλωσε στο ThessToday.gr δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι γιατροί δεν είχαν καταλάβει ότι η κόρη της είχε υποστεί περιτονίτιδα.

«Θα φτάσω μέχρι τέλους», λέει η μητέρα της 15χρονης

Δικαίωση και απαντήσεις ψάχνει ακόμη η μητέρα της 15χρονης η οποία μιλώντας με δάκρυα στο ThessToday.gr τόνισε ότι θα φτάσει μέχρι τέλους προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. «Θέλω να τους κυνηγήσω και θα τους κυνηγήσω μέχρι τέλους. Το παιδί μου δεν επιστρέφει πίσω. Μπορεί να ματώσω ψυχικά αλλά πιο πολύ απ’ότι ήδη έχω ματώσει με τον χαμό της κόρης μου δεν έχει. Πιο πολύ από τον πόνο αυτό δεν έχει. Η δικαίωση για μένα θα είναι να μην χειρουργήσουν ξανά οι γιατροί που ανέλαβαν το παιδί μου και να τιμωρηθούν. Αφορά παιδιά, δεν πρέπει να υπάρχει αμέλεια από την πλευρά των γιατρών», είπε η μητέρα, αποφασισμένη να βρει τη δικαίωση.

Μήνυση εναντίον 6 γιατρών από τους γονείς

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε μήνυση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης από τον πατέρα της 15χρονης εναντίον έξι γιατρών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με μάρτυρα την μητέρα η οποία ήταν μπροστά σε όλα τα γεγονότα. «Σωρεία λαθών έγινε και κατά το πρώτο χειρουργείο του παιδιού και μετέπειτα. Όταν έγινε το δεύτερο χειρουργείο, τότε ήταν αργά για το παιδί. Ο ιατρικός φάκελος είναι στα χέρια μας και επιβεβαιώνει όλα αυτά. Δεν είναι ότι καλύτερο για την κοινωνία να εμφανίζονται γονείς αγκαλιασμένοι και να δηλώνουν απογοητευμένοι από αυτά που αντιμετώπισαν στο νοσοκομείο και που έχασαν το παιδί τους», τόνισε ο κ. Διαλυνάς. Στο πλάι των γονέων βρέθηκαν επίσης σήμερα και οι γονείς του τρίχρονου κοριτσιού που άφησε -κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες- την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο».

Σημειώνεται ακόμη ότι το ιστορικό του παιδιού βρισκόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου καθώς το 2006 είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας με το έντερο τα οποία και ξεπεράστηκαν μετά από 3,5 χρόνια περίπου. Είχε υποβληθεί, μάλιστα σε τρία μεγάλα χειρουργεία και αρκετά μικρά στο ίδιο νοσοκομείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου