Friday, 19 April, 2024

Καταγγελίες-«βόμβα» από Κικίλια για ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης: Έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονταν

Σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για παρακύκλωμα στη Θεσσαλονίκη το οποίο έφτασε

μέχρι και στην αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών μέσω προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.
Μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε πόρισμα του Οργανισμού με βάση το οποίο προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για παρακύκλωμα που είχε στηθεί μέσω υπαλλήλων του ΚΕΘΕΑ για το πρόγραμμα Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών.
Μεταξύ όσων κατήγγειλε ο Υπουργός:
-Φυλακισθέντες έμποροι ναρκωτικών “βαφτίζονταν” χρήστες και αποφυλακίζονταν
Ουσίες οι οποίες προορίζονταν για το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν από εργαζομένους ως και από εξωτερικά εμπλεκόμενους στο σύστημα.
-Εκδόθηκαν βεβαιώσεις σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χρήσης νομικών ευεργετημάτων από μέλη κι αποφοίτους προγράμματος που το χρησιμοποιούσαν χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με χρήση ουσιών.
-Αναδεικνύονται υπόνοιες για παρακύκλωμα αξιοποίησης των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος – μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δεν μπορούν να αποκλειστούν και εργαζόμενοι του οργανισμού.
-Έχουν επιβεβαιωθεί απώλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές. Όλα αποτελούν περιστατικά που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμα αλλά προκάλεσαν πρόβλημα εποπτείας.
Ο κ. Κικίλιας κατέθεσε το πόρισμα στα πρακτικά της Βουλής λέγοντας ότι πρέπει να λάβουν γνώση όλα τα κόμματα προτού τοποθετηθού , εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά της απερχόμενης διοίκησης του Οργανισμού κατηγορώντας την ότι “έπνιξε” το πόρισμα αντί να το δώσει στον εισαγγελέα. “Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.
Ζήτησε να κληθεί στην επιτροπή το προηγούμενο ΔΣ
Είναι προφανές ότι η διοίκηση ΚΕΘΕΑ το γνώριζε. Από τον Μάρτιο του 2018 φωνάζουν οι εργαζόμενοι και δεν είχε γίνει τίποτε. Τελικά 15 Μαρτίου 2019 το Δ.Σ αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. Το απερχόμενο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ ενώ γνώριζε όλα αυτά για τις οικονομικές ατασθαλίες, για το ότι βάφτιζαν ναρκέμπορους ως χρήστες ναρκωτικών για να τους αποφυλακίζουν, για την παράνομη χρήση ναρκωτικών δεν έκανε τίποτα.
Ποιος από μας θα ήταν στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θα έπαιρνε αυτά τα στοιχεία και δεν θα πήγαινε στον εισαγγελέα; Ζητώ να προσκληθεί στην Επιτροπή όλο το προηγούμενο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, να έρθει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έκανε καμία ενέργεια για να προφυλάξει το λαό” είπε ο κ. Κικίλιας.
Αναλυτικά το πόρισμα για το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης
Στην έκθεση της ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ για τη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών, που παραδόθηκε στον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού, αποκαλύπτονται μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, που όπως αναφέρεται «μπορούσαν να επιφέρουν μέχρι και τη νομική έγκλιση του ΚΕΘΕΑ».
Με βάση το πόρισμα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες που κατατέθηκαν επώνυμα στην ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από εργαζόμενους του οργανισμού, μεταξύ άλλων, έρχεται στο φως ότι:
Υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας».
Έμποροι ναρκωτικών «βαφτίζονταν» χρήστες προκειμένου να τυγχάνουν των νομικών ευεργετημάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να αποφυλακίζονται.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση ως σημαντικό ζήτημα αναδείχθηκε «η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών».
Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση, έφτασε να αμφισβητείται δημόσια η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ, ενώ γίνεται λόγος και «παρακύκλωμα» που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού.
«Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη ΘΚ στα Διαβατά, είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας εργασίας στην ίδια παράγραφο.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης των παρανομιών και ατασθαλιών που καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, καθώς όπως σημειώνουν: «έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή».
Στο πόρισμα γίνεται επίσης λόγος για κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας. Επίσης αναφέρεται «ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα σε κάθε εκδοχή δραστηριότητας. Το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων δε πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος και διαφορετική προοπτική».
Τέλος στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην προσπάθεια συγκάλυψης… δείτε περισσότερα για το θέμα εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου