Wednesday, 28 July, 2021

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για τον Γιακουμάκη

Με την πρόταση της κ. Εισαγγελέως, η εκδίκαση σε β’ βαθμό της υπόθεσης για το bullying στον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη, μπήκε στην τελική ευθεία.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, ήταν καταπέλτης για τους οκτώ κατηγορούμενους. Πρότεινε την ενοχή τους και την διατήρηση των ίδιων ποινών που τους είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.
Αναφέρθηκε σε όλα τα περιστατικά βίας που είχαν καταγραφεί και αποτυπωθεί σε καταθέσεις, τα οποία έδειχναν τι βίωνε ο σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής.
“Ο Βαγγέλης ήρθε στα Γιάννινα το 2013 και έμεινε στην Εστία μαζί με τους κατηγορούμενους. Περιγράφεται ως ήσυχο και εσωστρεφές παιδί. Οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν μία ομάδα με αλαζονική συμπεριφορά σαν συμμορία και λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς την αποκαλούσαν ” η ομάδα των Κρητικών”. Ο Βαγγέλης προφανώς φοβόταν να καταγγείλει τη βία γιατί έβλεπε ότι θα ενταθεί και η βία συνεχιζόταν”, τόνισε για να συνεχίσει:.
“Δύο συμφοιτητές του Βαγγέλη για να δώσουν ένα τέλος κατήγγειλαν τα άτομα αυτά στη Σχολή ,στην υπεύθυνη της Εστίας και στον διευθυντή. Σχεδόν καθημερινά, ανέφερε, του έκλειναν το νερό, τον ακινητοποιούσαν και τον χλεύαζαν .Ολοι εναντίον ενός”.
Τα βέλη της εισαγγελέως συγκέντρωσαν και οι υπεύθυνοι της Σχολής καθώς, όπως σημείωσε, περιορίστηκαν πάρα πολύ στις κινήσεις τους .
“Με θλίβει να ακούω από καθηγήτρια που αρνείται τον ίδιο της τον τίτλο να επικαλείται προσωπικά δεδομένα και να λέει ότι δεν τον ρώτησε για όλα. Με θλίβει να έρχονται στα δικαστήρια εκπαιδευτικοί και να λένε δεν ξέρω τι είναι bullying. O Bαγγέλης καθησύχασε τους γονείς του και άλλαξε δωμάτιο. Αντί να τιμωρηθούν εκείνοι τιμωρήθηκε το θύμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε παράλληλα λόγο για καθεστώς φόβου στη Σχολή ενώ αναφερόμενη στα περιστατικά τόνισε πως θα μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη από αυτά.
Μιλώντας για το περιστατικό με το κλείσιμο του Βαγγέλη στη ντουλάπα, είπε πως από αυτό θα μπορούσε να προκληθεί ασφυξία και κίνδυνος ζωής. Τόνισε ότι είναι οδυνηρό να κλείνεις έναν άνθρωπο σε μια ντουλάπα κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μη αναστρέψιμη ψυχική διαταραχή.
Η Εισαγγελέας ανέφερε ακόμη ότι ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι όλα ήταν “μη επικίνδυνα” πειράγματα, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος.
“Δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ήθελαν να προξενήσουν βλάβη. Είχαν την ικανότητα να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνουν. Μετά από έξι χρόνια δεν αναλογίστηκαν τις πράξεις τους, μήπως με αυτές συνέβαλαν έστω και κατ’ ελάχιστο στον θάνατο του Βαγγέλη. Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη προς την οικογένεια του που πέρασε όλα αυτά. Μόνο οι κατηγορούμενοι και οι φίλοι τους αποκάλεσαν με ασέβεια και θράσος “πλάκες” αυτά τα περιστατικά. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα οι κατηγορούμενοι αλλά σέβομαι το δικαίωμά τους .Θα ήθελα να ρωτήσω τους ίδιους πώς θα ένοιωθαν. Δεν ήταν αμοιβαία πειράγματα .Είναι αβάσιμο ότι το θύμα τα εκλάμβανε ως πειράγματα. Τον πείραζαν γιατί ήταν αδύναμος χαρακτήρας .Ο Βαγγέλης στοχοποιήθηκε. Τα θύματα αισθάνονται ντροπή και φόβο και για αυτό καθίστανται ευάλωτα”.
Η δίκη διακόπηκε για περίπου μία ώρα και συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Ο μοναδικός που αγόρευσε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, υποστήριξε ότι όλα όσα ακούστηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα, είναι ένα σενάριο που αναδείχθηκε μέσα από τα ΜΜΕ και οι μάρτυρες κλήθηκαν για την υποστήριξή του.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Ιουλίου με τις υπόλοιπες αγορεύσεις.
Πηγή: anikolouli

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου