Saturday, 4 February, 2023

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου! Νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5!

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που προς το παρόν αποκαλούν «Κράκεν», όπως αναφέρει η Daily Mail, είναι «η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η τελευταία υποπαραλλαγή-ένα άλλο παρακλάδι της Όμικρον με την επίσημη ονομασία XBB.1.5- έχει ήδη επικρατήσει στις ΗΠΑ, όπου πιστεύεται ότι ευθύνεται για το 70% περίπου των νέων λοιμώξεων στις χειρότερα πληγείσες περιοχές και για 4 στις 10 συνολικά.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τώρα, η υποπαραλλαγή «Κράκεν» έχει αρχίσει να… σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που υποδηλώνει ότι έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα έναντι των άλλων στελεχών.

Υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 ή Κράκεν: Ήπια όπως η Όμικρον, προς το παρόν

Το θετικό στην όλη αυτή ιστορία, όπως υπογραμμίζει η Daily Mail, είναι ότι η XBB.1.5 φαίνεται να είναι εξίσου ήπια με την Όμικρον και τις προηγούμενες παραλλαγές της. Η ανησυχία για το XBB.1.5 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ.

Γιατί φοβίζει τον ΠΟΥ η υποπαραλλαγή Κράκεν

Η dr Maria van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον Covid, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη: «Ανησυχούμε για την υψηλή μεταδοτικότητα της XBB.1.5, ιδίως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έχει αντικαταστήσει γρήγορα άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν.

Η ανησυχία μας είναι το πόσο μεταδοτική είναι… και όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να μεταλλαχθεί». Η Daily Mail γράφει ότι αυτό που φαίνεται να τρομάζει τον ΠΟΥ επί του παρόντος είναι η προοπτική η παραλλαγή XBB.1.5 να αποτελεί την πύλη για μια πιο «δύσκολη» παραλλαγή. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί.

Σαρώνει τις ΗΠΑ η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού

Στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έδειξαν ότι το στέλεχος βρίσκεται πίσω από το 41% των κρουσμάτων στην Αμερική.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα στοιχεία από το GISAID και το CoVariants.org δείχνουν ότι το XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για κάτι λιγότερο από το 8% των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες έως τις 2 Ιανουαρίου. Νεότερα στοιχεία του Ινστιτούτου Sanger δείχνουν πως το XBB.1.5 βρίσκεται πίσω από τα μισά κρούσματα σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου παρατηρείται έξαρση.

Το XBB.1.5 έχει επίσης εντοπιστεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ινδία. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής XBB.1.5 μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις που τη βοηθούν να μολύνει ευκολότερα τους ανθρώπους και να αποφεύγει την προστασία από τον εμβολιασμό και τις προηγούμενες μολύνσεις. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν βαριά, αφού υπάρχει η προστασία από τον εμβολιασμό. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι τα εμβόλια καλύπτουν και για αυτή τη μετάλλαξη από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

«Κάλεσμα αφύπνισης η νέα υποπαραλλαγή, με τον Covid δεν πρέπει να εφησυχάζουμε»

Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος του Πανεπιστημίου Warwick, δήλωσε στη MailOnline ότι η εμφάνιση του στελέχους αποτελεί «κάλεσμα αφύπνισης». «Η παραλλαγή XBB.1.5 είναι εξαιρετικά μολυσματική και οδηγεί σε αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η εξασθένηση της ανοσίας, η μεγαλύτερη ανάμειξη σε εσωτερικούς χώρους λόγω του κρύου και η έλλειψη άλλων μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, συντελούν επίσης σε αυτό το κύμα μόλυνσης στις ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί αυτή η παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε έναν πληθυσμό που έχει εκτεθεί προηγουμένως σε άλλες παραλλαγές της Όμικρον, και όπου πολλοί από τους άνω των 50 ετών έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης-μια έντονη υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σχετικά με τον Covid» ανέφερε.

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την Κίνα και τις συστάσεις της ΕΕ

Έκτακτη σύσκεψη θα έχει το μεσημέρι στις 12:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο το ζήτημα της πανδημικής έξαρσης στην Κίνα και τις συστάσεις της ΕΕ για τις αεροπορικές αφίξεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου