Sunday, 19 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Λάρισα: Αρχαιολόγοι εντόπισαν τον Ναό της Αθηνάς της Πολιάδος

Σπουδαία ευρήματα της κλασικής περιόδου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Λάρισα.

Το σπουδαιότερο από τα ευρήματα είναι τα θεμέλια (στερεοβάτη) αρχαίου ναού, πιθανότατα του γνωστού από τις επιγραφές ναού της Αθηνάς Πολιάδος, και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Μπεζεστένι, στο πλαίσιο του έργου του δήμου Λαρισαίων για την  «Αναστήλωση-Επανάχρηση του κτηρίου του Μπεζεστενίου».

Όπως γράφει και το larissanet.gr, πρόκειται για σημαντικό εύρημα των αρχαιολόγων που επιβεβαιώνουν τη λατρεία της Αθηνάς στην αρχαία Λάρισα, και στην περιοχή της ακρόπολης της πόλης, στον σημερινό λόφο του Φρουρίου.

Όπως εξηγεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας η λατρεία της Αθηνάς στον λόφο καθιερώθηκε από την αρχαϊκή περίοδο, ωστόσο ο στερεοβάτης πρέπει να ανήκει σε ναό της ρωμαϊκής ή και ελληνιστικής εποχής. Τη συγκεκριμένη χρονολόγηση ενισχύει μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς, που βρέθηκε εντοιχισμένο ως οικοδομικό υλικό στα θεμέλια του δυτικού πεσσού του Μπεζεστενίου. Το άγαλμά της Αθηνάς χρονολογείται στην Αδριάνεια περίοδο (117-138 μ.Χ) και αποτελεί ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του λεγόμενου τύπου Ince, τα πρότυπα του οποίου ανιχνεύονται σε πρωτότυπες κλασικές δημιουργίες του 5 ου αι. π.Χ.

Στο Μπεζεστένι μετέβη σήμερα το πρωί, Τρίτη, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, όπου συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια και στελέχη της Εφορείας, που εργάζονται στο έργο. Η κ. Σδρόλια και τα στελέχη της Εφορείας ενημέρωσαν τον δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Λαρισαίων για τα ευρήματα στην περιοχή. Στην συνάντηση συμφωνήθηκε ότι Δήμος και Εφορεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσουν να συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των πρόσφατα ευρεθέντων σημαντικών αρχαίων, σε συνδυασμό με την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου στο Μπεζεστένι, ακόμα και εάν χρειαστεί τροποποίηση της εγκεκριμένης μελέτης. Αυτό επισήμαναν άλλωστε σε σχετικές δηλώσεις τους τόσο η κ. Σδρόλια όσο και ο κ. Καλογιάννης.

Ειδικότερα, η κ. Σδρόλια, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματος  και πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της πόλης, από την αρχαία, την ρωμαϊκή και την οθωμανική περίοδο. Το σημαντικότερο εύρημα αφορά στα θεμέλια ενός μεγάλου κτιρίου, το οποίο πιθανότατα αφορά τον αρχαίο ναό της Αθηνάς, το οποίο σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς ήταν το σπουδαιότερο κτίριο της ακρόπολης της Λάρισας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων αφού τόνισε ότι το έργο της αναστήλωσης του Μπεζεστενίου εντάχθηκε από το Δήμο Λαρισαίων για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί και να δοθεί για επανάχρηση ένα ακόμα εμβληματικό κτίριο στο λόφο του Φρουρίου. Είναι σημαντικό ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων, που εμπλέκεται στο έργο,  έχει βρεθεί μπροστά σε σημαντικά ευρήματα, όπως αυτά που ανέφερε η κα. Σδρόλια, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν. Σε συνεργασία και με συνέργειες με την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα βρούμε τον κατάλληλο τρόπο, ώστε και τα ευρήματα να αναδειχθούν και το έργο στο Μπεζεστένι να ολοκληρωθεί. Οι λέξεις κλειδιά είναι συνεργασίες και συνέργειες» κατέληξε ο Απ. Καλογιάννης.

Αναλυτικά, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Εφορείας προς το υπουργείο Πολιτισμού για τα ευρήματα στο Μπεζεστένι αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Μπεζεστένι της Λάρισας είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου «του Φρουρίου», ο οποίος συνιστούσε την ακρόπολη της αρχαίας και βυζαντινής πόλης. Βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τη βασιλική του Αγίου Αχιλλίου και το α’ αρχαίο θέατρο και μαζί συγκροτούν τον λεγόμενο αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου… διαβάστε εδώ περισσότερα 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου