Saturday, 27 July, 2024

Λεωφορείο ΟΑΣΘ: Της έπεσε η οροφή στο κεφάλι! Δήλωση υπ. δημάρχου Β. Τομπουλίδη για το νέο ατύχημα

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Βασίλη Τομπουλίδη για το νέο ατύχημα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Απροσπέλαστες πόλεις και ρατσιστικές συμπεριφορές, καταγγέλλουν άτομα με αναπηρία

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έχουν φτιάξει συγκοινωνίες επικίνδυνες για τον λαό.

Χθες το απόγευμα μια νέα κοπέλα γυρνώντας από τη δουλειά της με λεωφορείο κατέληξε στο ασθενοφόρο αντί για το σπίτι της, αφού δέχθηκε στο κεφάλι ένα κομμάτι από την οροφή του λεωφορείου. Αυτές είναι οι αστικές συγκοινωνίες που έχουν φτιάξει κυβέρνηση και δημοτική αρχή. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς καθημερινά όχι απλά να ταλαιπωρούνται , αλλά να κινδυνεύει ως και η σωματική τους ακεραιότητα. Άραγε αυτά είναι τα «υπερσύγχρονα» λεωφορεία από τη Γερμανία για τα οποία πανηγύριζε ο κ. Ζέρβας;

Ας αφήσουν λοιπόν, τους πανηγυρισμούς. Όσα παχιά λόγια κι αν ακουστούν ο καθένας μας ξέρει τι βιώνει στην σκληρή πραγματικότητα αυτής της πόλης. Αποψιλωμένος ΟΑΣΘ, ΜΕΤΡΟ με αμφίβολο χρόνο παράδοσης και πληρωμένο διπλά και τριπλά επί 17 χρόνια από το λαό, μηδενικό ολοκληρωμένο σχέδιο συγκοινωνιών. Μόνη λύση είναι ο λαός μας αποφασιστικά να διεκδικήσει μαζί με τους εργαζόμενους άμεση ενίσχυση του ΟΑΣΘ με στόλο και προσωπικό, άμεση ολοκλήρωση των εργών του ΜΕΤΡΟ,ακύρωση του flyover που θα εντείνει τα προβλήματα με το υπάρχον σχέδιο. Αυτά ως κάποια πρώτα μέτρα ανακούφισης του μεγάλου συγκοινωνιακού προβλήματος, που οδηγεί ακόμη και σε τέτοια τραγικά περιστατικά.

Απροσπέλαστες πόλεις και ρατσιστικές συμπεριφορές καταγγέλλουν άτομα με αναπηρία. Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη

Καθημερινότητα αποτελούν για τους πολίτες με αναπηρία τα προβλήματα στην μετακίνησή τους και οι προσβλητικές συμπεριφορές όπως καταγγέλλουν μέσω του ThessToday με αφορμή βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου στο οποίο αποτυπώνεται η προσβλητική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου σε επιβάτη με αμαξίδιο, στην Αθήνα.

Άτομα με εμπειρία στον χώρο κάνουν λόγο για εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς την κατάλληλη επιμόρφωση αλλά και για ανεπαρκείς υποδομές σε επίπεδο προσβασιμότητας. Όπως εξηγεί στο ThessToday o πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η διαρκώς εμφανιζόμενη κατάσταση άρνησης των εργαζόμενων στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ να χρησιμοποιήσουν τις ράμπες και να υποστηρίξουν τους πολίτες με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία να επιβιβαστούν ή να αποβιβαστούν. “Δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά. Μιλάμε για συχνά φαινόμενα. Απαιτούνται μέτρα από το υπουργείο υποδομών και μεταφορών, από τους οργανισμούς. Να πάρουν θέση και τα συνδικάτα των εργαζομένων. Δεν ενοχοποιούμε το σύνολο των εργαζομένων, αυτό θα ήταν φασιστικό” σημειώνει ο κ. Βαρδακαστάνης.

“Αν δε βάλουμε μια τάξη θα επαναληφθεί”

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία μέσω του ThessToday καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν με την συνομοσπονδία ώστε να επιμορφωθεί καταλλήλως το προσωπικό που εργάζεται στα Μέσα Μαζικής Μεραφοράς. “Αν δε βάλουμε μια τάξη θα επαναληφθεί” αναφέρει ο κ. Βαρδακαστάνης ενώ υπογραμμίζει παράλληλα πως τα περιστατικά αυτά καταγράφονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ο λόγος είναι ένας. Δεν υπάρχουν προσβάσιμα σε ΑμεΑ λεωφορεία στην υπόλοιπη επικράτεια. “Δια του αποκλεισμού οι αρμόδιοι επιλύουν τα προβλήματα. Επιτέλους να σπάσει αυτός αποκλεισμός μέσα από την συπερίληψη και όχι από τον αποκλεισμό” καταλήγει ο ίδιος.

Η ΕΣΑμεΑ μάλιστα απέστειλε σχετική πιστολή στο υπουργείο Μεταφορών ορμώμενη από το το πρόσφατο περιστατικό προσβλητικής συμπεριφοράς σε ΑμεΑ. Μεταξύ άλλων η συνομοσπονδία διεκδικεί διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΧΙ και των ΚΤΕΛ και λήψη μέτρων για την εφαρμογή των απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία. Επιπλέον ζητά θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στα Δ.Σ. όλων των Οργανισμών σταθερής και μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τι λέει στο ThessToday o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ

Τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι οδηγοί του ΟΑΣΘ σχετικά με το ζήτημα της προσβασιμότηταας των ΑμεΑ στα αστικά λεωφορεία περιγράφει μέσω του ThessToday o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον οργανισμό, Γιάννης Δήμκας… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου