Monday, 20 September, 2021

Λοχίας Καταδρομών, Κώστας Μελιγκώνης: Ετήσιο Μνημόσυνο με αποκαλυπτήρια προτομής

Ο Λοχίας Καταδρομών, Κώστας Μελιγκώνης, έπεσε στο καθήκον, καθώς το αλεξίπτωτο (νυχτερινή πτήση) τον παρέσυρε στην εκτός ζώνης ρίψεων

με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του, καθώς είχε πέσει σε έναν βάλτο, στις 3 προς 4 Σεπτεμβρίου το 2020.
Στα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Λοχία Καταδρομών Κωνσταντίνου Μελιγκώνη και στο ετήσιο μνημόσυνό του, παραβρέθηκε ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στις 3 Σεπτεμβρίου 2021.
ΕΠΟΠ Λχιάς (ΠΖ) Κώστας Μελιγκώνης (1986-2020)
Το ετήσιο Μνημόσυνο του Πεσόντα εν ώρα Καθήκοντος Καταδρομέα, Λοχία (ΠΖ) Κώστα Μελιγκώνη τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνος.
Με το πέρας του Μνημόσυνου ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του, η οποία ανεγέρθη στον τόπο όπου μεγάλωσε στην Πλατεία Ολυμπιονικών Νέας Χαλκηδόνας, που μετονομάστηκε σε «Πλατεία Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη» κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποίησε ο Υφυπουργός μαζί με τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννη Βούρο.
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:
«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, για τον ΕΠΟΠ Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνο Μελιγκώνη, έναν εξαίρετο Υπαξιωματικό, δυνάμεως Μονάδας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια νυχτερινού επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσης.
Ο Κωνσταντίνος Μελιγκώνης, υπήρξε ένας νέος με ανιδιοτελή αγάπη για τον Ελληνικό Στρατό και άσβεστο πάθος για τις Ειδικές Δυνάμεις, μια ιδιαίτερη και ασυμβίβαστη προσωπικότητα, πλημμυρισμένη με πατριωτικά αισθήματα, ένας ανήσυχος και οραματιστής Υπαξιωματικός, που κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπηρετώντας στους επίλεκτους των Ειδικών Επιχειρήσεων.
Άνθρωπος υπερβατικός, γενναίος, με υψηλά εθνικά ιδεώδη, υπηρέτησε με αρχές και ήθος την Υπηρεσία, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, κερδίζοντας επάξια την εκτίμηση και τον σεβασμό των φίλων και συναδέλφων του.
Τίμησε μέχρι της «τελευταίας ρανίδας του αίματός του» την ελληνική σημαία και έμεινε πιστός στους όρκους και τα ιδανικά του.
Θυσίασε αβίαστα τη ζωή του υπέρ Πίστης και Πατρίδας, εκτελώντας με θάρρος και αυταπάρνηση, μια απαιτητική νυκτερινή άσκηση, καταδεικνύοντας σε όλους τον δρόμο του καθήκοντος, της τιμής και του χρέους.
Η θυσία του, όπως και όλων των επίλεκτων στελεχών και οπλιτών των Ειδικών Δυνάμεων, που έδωσαν στο παρελθόν τη ζωή τους για την Πατρίδα, επιτελώντας στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον, θα αποτελεί στο διηνεκές, φωτεινό φάρο για όλους μας, λειτουργώντας ως εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.
Κωνσταντίνε Μελιγκώνη,
Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε ευχαριστούν για όλα όσα προσέφερες για την Πατρίδα, θα σε θυμούνται πάντα και θα τιμούν την μνήμη σου.
Η οικογένειά σου θα πρέπει να αισθάνεται απέραντη τιμή και υπερηφάνεια.
Πορεύτηκες στη ζωή σου στη λογική της ρήσης του Θουκυδίδη: «Παρά δύναμιν τολμητής και παρά γνώμην κινδυνευτής και εν τοις δεινοίς εύελπις». Ας είσαι πάντα Αθάνατος!!!
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος απέτινε φόρο τιμής στη μνήμη του Καταδρομέα Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, χαρακτηρίζοντάς τον «αληθινό Παλικάρι που με τη θυσία του εν ώρα καθήκοντος πέρασε στο Πάνθεον των Αθάνατων των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ επεσήμανε ότι η Προτομή του θα ακτινοβολεί ως φάρος ηρωισμού και αυτοθυσίας, φωτίζοντας την οδό της Τιμής και του Χρέους για τις γενιές των Ελλήνων, τόσο τις σημερινές όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν.
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κύριο Ιωάννη Βούρο καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου τόσο για την ανέγερση της προτομής του εκλιπόντος, όσο και για την μετονομασία της «Πλατείας Ολυμπιονικών» Νέας Χαλκηδόνας σε «Πλατεία Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη», χαρακτηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές ως έμπρακτες αποδείξεις αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς εκείνους που έθεσαν και θέτουν την Πατρίδα πάνω και από αυτήν την ίδια τη ζωή τους.
ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Κώστας Μελιγκώνης
“Άντρας κι η μοίρα ό,τι κι α θέλει ας γράφει”


Ο ΕΤΑτζής ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Κώστας Μελιγκώνης, τραυματίστηκε θανάσιμα τη νύκτας 3 προς 4 Σεπτεμβρίου 2020 κατά την εκτέλεση επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσεως στην Ζώνη Ρίψεως Μεγάρων.
Παρόντες στις εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ήταν συγγενείς του αδικοχαμένου στελέχους, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου