Tuesday, 15 June, 2021

Μάτι: Στοιχεία-φωτιά και αποκαλυπτικοί διάλογοι στη δικογραφία

Σχεδόν 3 χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας, η κύρια ανάκριση για την υπόθεση

ολοκληρώθηκε και η ογκώδεστατη δικογραφία οδεύει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί -δια βουλεύματος-για το ποιοι κατηγορούμενοι και για ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Η κύρια ανάκριση που διενήργησε ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης ολοκληρώθηκε μετά και τη λήψη των απολογιών των κατηγορουμένων και αφού προηγήθηκε η απόρριψη από την Εισαγγελία και των τριών αιτημάτων του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί, απαριθμεί χιλιάδες σελίδες και περιλαμβάνει στοιχεία-φωτιά που αποκαλύπτουν την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού εκείνες της τραγικές ώρες αλλά και το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων από τους 102 νεκρούς πριν από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικές της χαώδους κατάστασης είναι οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιήλθαν στις δικαστικές αρχές μετά την κατάσχεση από τον κ. Μαρνέρη του επίμαχου καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).
Από το περιεχόμενο ηχητικού ντοκουμέντου που αφορά σε συνομιλία που είχε αξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη παρουσία του κ. Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού κ. Τόσκα προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ύπαρξη νεκρών ήταν γνωστή.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνομιλία αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζητεί να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί και λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος:
– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;
– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.
-Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;
-Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως , η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.
-Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε …Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

Οι εφιαλτικές στιγμές περιγράφονται και σε μια ακόμη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η συνομιλία αυτή είναι μεταξύ ενός πυροσβέστη και της μητέρας του.
«Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης στη μητέρα του.
Η γυναίκα απαντώντας στο γιο της τον ενημερώνει πως γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί είπαν στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί.
«Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» είναι απάντηση που λαμβάνει από το παιδί της.
Σε άλλη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους ως εξής:
«Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…» εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς έμειναν καθηλωμένα.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται και επικοινωνίες από τους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων από τις οποίες προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018 δυο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της Διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και μένουν ακινητοποιημένα για την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου