Monday, 24 June, 2024

Μάτι: Φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή, στον πρ. αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, για απειλές σε πραγματογνώμονα

Ομόφωνα ένοχος και χωρίς ελαφρυντικό κρίθηκε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος,

για τις πιέσεις και τις απειλές στον πραγματογνώμονα στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Σύμφωνα με το newsit.gr, στον πρώην υψηλόβαθμο αξιωματικό της Πυροσβεστικής επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ του επιδικάστηκαν και δικαστικά έξοδα 1.000 ευρώ.

Παρόντες συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση με χειροκροτήματα. Σύμφωνη με την απόφαση του δικαστηρίου ήταν και η εισαγγελική πρόταση. Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος με δήλωση του, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, την οποία ανέγνωσε ο συνήγορος του, είχε ομολογήσει τις πράξεις του.

«Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ματθαιόπουλος στη δήλωσή του, προσθέτοντας πως για νομικούς λόγους δεν αποδέχεται την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

«Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε αντιδρώντας μητέρα θύματος, ακουμπώντας τους νομικούς ισχυρισμούς της πλευράς του κατηγορούμενου. Η ίδια συγγενής απευθυνόμενη στους δικαστές την ώρα που αποσύρονταν για διάσκεψη, είπε «να πάτε μέσα και να γυρίσετε με ψηλά το κεφάλι. Έχετε οικογένειες. Μας κατέστρεψε».

Η κατάθεση του Δημήτρη Λιότσιου
Πρώτος μάρτυρας στην δίκη κατέθεσε ο Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος παρέστη και ως υποστήριξη κατηγορίας στην υπόθεση.

Ο πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο.

«Έκανα κάποια ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ. Με το που κατέθεσα τα πρώτα ερωτήματα συνάντησα κάποιες αντιδράσεις, ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από τον Ματθαιόπουλο. Όταν τύγχανε να βρεθούμε μου έλεγε “τι μ@@ς ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό”, “άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…” και άλλα», τόνισε ο πραγματογνώμονας στην υπόθεση. Όσον αφορά στην ημέρα της συνάντησής του με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο μάρτυρας περιέγραψε πως μία ημέρα πριν στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, τον πήρε τηλέφωνο και τον κάλεσε στο γραφείο του.

Το ηχητικό που έχει καταγραφεί είναι από αυτή τη συνάντηση των δύο ανδρών

«Μία ημέρα, στις 20 του μηνός, πριν την ηχογράφηση, με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί, “θα σε σκίσουμε”, “η Δούρου, το δασαρχείο”, ότι “έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε”. Μετά πήρα τηλέφωνο τον Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε ο Ματθαιόπουλος πως να συντάξω πραγματογνωμοσύνη, μου είπε θα κάνουμε το καθήκον μας. Μου είχε πει μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς. Τον Μάρτιο, στις 5, πριν την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου, παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή», περιέγραψε ο μάρτυρας.

Ο πραγματογνώμονας στη συνέχεια είπε πως αφού πέρασε ο καιρός και η τότε γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου δήλωνε δημόσια όσα έλεγε ο Ματθαιόπουλος, πως δηλαδή δεν είχε δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ακόμα δύο μάρτυρες αξιωματικοί της πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη, καθώς και η δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη συνομιλία ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου