Saturday, 27 July, 2024

Μαρινάκης: Διαγραφή για όσους δεν ψηφίσουν την τροπολογία για τους μετανάστες

«Δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν τη ψηφίσει, θα διαγραφεί.

«Το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας» σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο νόμος «δίνει άδεια διαμονής για εργασία, δεν παραπέμπει σε δικαίωμα παραμονής και αφορά μόνο 30.000 ανθρώπους». Σημείωσε επίσης, πως δεν πρόκειται για ρύθμιση που θα διαρκέσει διηνεκές: «Όσο υφίστανται η άδεια εργασίας υφίστανται και η άδεια παραμονής», εξήγησε.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η τροπολογία «βάζει από το παράθυρο μετανάστες και ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας τάξης» ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την απορία: «Τι είναι πιο ασφαλές για τη χώρα, να υπάρχουν για 7 χρόνια άνθρωποι που δεν είναι καταγεγραμμένοι ή να γνωρίζουμε ποιοι είναι και που δουλεύουν».

Στο ερώτημα, γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να είναι ερμηνευτής ενός πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα, στην περίπτωση που ένας βουλευτής του κόμματος δεν ψηφίσει τη σχετική τροπολογία κατέστησε σαφές ότι είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, διευκρινίζοντας ότι θα διαγραφούν όσοι δεν την ψηφίσουν.

«Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας έχει κριθεί, καθώς έχουν μειωθεί κατά 85% οι ροές και ο χρόνος αναμονής για άσυλο από δύο έτη έχει πάει στους δύο μήνες ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώθηκαν κατά 90%», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Για το θέμα της βίας, είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει «να σπάσει αυγά» ενώ για την τοποθέτηση βόμβας στα ΜΑΤ σημείωσε ότι η αστυνομία προχωρά στις έρευνες, πρόσθεσε ωστόσο ότι ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει υποθετικά. Αναφορικά με τις κάμερες, κατέληξε, ότι θα μπουν όπου προβλέπει ο νόμος.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Τροπολογία: Άδεια παραμονής σε μετανάστες που συμπληρώνουν τρία χρόνια στην Ελλάδα

Η ρύθμιση αφορά-κατ’ εκτίμηση -30.000 μετανάστες

Τη  δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν, δίνει τροπολογία σε μη νομίμως εισελθόντες στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως ζουν και αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία.

Η τροπολογία, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης», το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης της τροπολογίας, με την αξιολογούμενη ρύθμιση εισάγεται η δυνατότητα και καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία ή παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίο πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και:

 α) διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

γ)συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και

δ)συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Επιπλέον, προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις χορήγηση της άδειας διαμονής και στον ή στη σύζυγο-γονέα και τα ανήλικα τέκνα των πολιτών τρίτων χωρών.

Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας διαμονής δύνανται να υποβάλουν αίτηση έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος τρία (3) έτη και ο κάτοχός της κατά τη λήξη της δύναται να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.

Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παρανόμως στη χώρα και δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της προτεινόμενης διάταξης, υπάγονται στη διαδικασία επιστροφής κατά τις διατάξεις του v. 3907/2011 (Α’ 7).

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά σε έναν, κατ’ εκτίμηση, αριθμό ωφελουμένων που ενδέχεται να ανέλθει στις 30.000 μετανάστες και προκύπτει με αναγωγή στον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη χορήγηση αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Ωστόσο, προβλέπεται ανάκληση της άδειας διαμονής προς αποφυγή καταστρατήγησης του σκοπού τής ρύθμισης και καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος υποβολής αίτησης για χορήγησή της όταν οι κάτοχοι άδειας διαμονής δεν απασχολούνται επί μακρό χρονικό διάστημα.

Με το συγκεκριμένο άρθρο «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αφενός μεν καταγραφής των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 και πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέου τύπου άδειας διαμονής, αφετέρου δε της παράνομης εργασίας, καθώς παρέχεται δυνατότητα ένταξης σε καθεστώς νόμιμης διαμονής, αλλά και στην αγορά εργασίας, προσώπων που διαμένουν και απασχολούνται παράτυπα στη χώρα».

 Συγκεκριμένα, «αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι:

α)διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,

β)διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,

γ)συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και δ) συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και πληρούν ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις.

Επίσης αφορά στους παρανόμως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών καθώς και στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και κάθε άλλη αρχή που εμπλέκεται στη διαδικασία καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Αφορά επίσης, τους πολίτες τρίτων χωρών που είναι θύματα δικτύων παράνομης διακίνησης».

Δ. Καιρίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε παράνομους μετανάστες»

Παρουσιάζοντας την τροπολογία ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε παράνομους μετανάστες. Όπως είπε, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν παρέχεται κανένα άλλο δικαίωμα στους ωφελούμενους, ούτε αυτό της οικογενειακής επανένωσης, ούτε της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως της ιθαγένειας. Επίσης, ανέφερε ότι οι δικαιούχοι που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς θα πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για μία τριετία.

Για το ίδιο θέμα, ο παριστάμενος υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν επιβραβεύει την λαθρομετανάστευση. «Δεν θα έκανα καμιά έκπτωση σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, επιτρέποντας να γίνει η χώρα μας “μπείτε σκύλοι και αλέστε”» είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος σε διαδικτυακούς του φίλους, που ανησυχούν, όπως είπε, για την τροπολογία, σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τα σύνορα για να μπουν δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Η ρύθμιση είναι σωστή και ισορροπημένη και διατηρεί την σκληρή μεταναστευτική πολιτική της χώρας, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου