Thursday, 26 December, 2024

Μηνιγγίτιδα: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Διασωληνωμένη 20χρονη

Μεγάλη είναι η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας με την αναστάτωση στην Πάτρα να είναι μεγάλη μετά το δεύτερο περιστατικό που εντοπίστηκε μέσα σε σχεδόν έναν μήνα, ανάμεσα σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Μετά τον 18χρονο φοιτητή που είχε διαγνωστεί με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο στα μέσα Ιανουαρίου, μια 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού στο ίδιο Πανεπιστήμιο εισήχθη εσπευσμένα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου την Πέμπτη (22.02.24), με συμπτώματα κεραυνοβόλου μορφής μηνιγγίτιδας.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα επίσκεψη της νεαρής κοπέλας στην κατάληψη της Σχολής, όπου και κατέρρευσε μπροστά στα έντρομα μάτια των συμφοιτητών της.

Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο την μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν εξάνθημα, διαταραχή στην πίεση και σύγχυση, συμπτώματα που οδήγησαν -μαζί με εργαστηριακή και κλινική εξέταση- στη διάγνωση της μηνιγγίτιδας.

Η κοπέλα διασωληνώθηκε και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενώ η κατάστασή της χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς, κρίσιμη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο οποίος ειδοποιήθηκε από τους γιατρούς της Πάτρας, ενεργοποίησε αμέσως το πρωτόκολλο και προχώρησε σε απολύμανση των χώρων του Πανεπιστημίου, αλλά και στη προληπτική χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε επαφές” της φοιτήτριας.

Διασωληνωμένη σε πολύ κρίσιμη κατάσταση είναι η νεαρή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα

Μιλώντας στο tempo24, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης επιβεβαιώνοντας τα περί μηνιγγίτιδας, είπε ότι η φοιτήτρια παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και η κατάστασή της παραμένει σοβαρή.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, που επιβεβαίωσε την είδηση σε τοπικά Μέσα, μετά τη διάγνωση της φοιτήτριας με μηνιγγίτιδα μέσα στην ημέρα θα γινόταν και απολύμανση στους χώρους του πανεπιστημίου τόσο Μαθηματικό, όσο και στο Βιολογικό, καθώς αυτά τα δύο τμήματα συστεγάζονται.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση φοιτητή από την Πάτρα που νοσεί από μηνιγγίτιδα.  Τον Ιανουάριο στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και διασωλώθηκε ένας φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών που νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σχολή, αναφέρεται πως «όσοι φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν στο χώρο της κατάληψης και ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα, εάν νιώσουν συμπτώματα πονοκέφαλου, εμετού, πυρετού, κακουχίας να επικοινωνήσουν άμεσα με τον προσωπικό τους γιατρό και την Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας”

Έγινε απολύμανση στους χώρους του Πανεπιστημίου Πάτρας

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ με τους οποίους επικοινώνησαν οι Καθηγητές της Σχολής, ωστόσο, ήταν καθησυχαστικοί, όπως ανέφερε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Λένα Αλμπάνη:

«Δυστυχώς η φοιτήτρια είναι πολύ σοβαρά. Αυτή είναι η στεναχώρια μας και η αγωνία μας. Να γίνει καλά το παιδί. Δεν μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Για να γίνει μετάδοση του μικροβίου θα πρέπει η φοιτήτρια να έχει έρθει σε στενή επαφή με τους συμφοιτητές της για περισσότερο από 4 ώρες. Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δεν γίνεται αλλιώς διασπορά», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στο BEST TV και πρόσθεσε:

«Ακολουθήσαμε όλα τα μέτρα. Έγινε απολύμανση στον χώρο της κατάληψης, που είχε λήξει το απόγευμα έτσι κι αλλιώς. Έκλεισε και το κτίριο για προληπτικούς λόγους, γιατί ο ιός δεν επιβιώνει στο περιβάλλον περισσότερο από 4 ώρες. Είναι τουλάχιστον 20 με 30 επαφές, δηλαδή, όσοι βρέθηκαν κοντά στη φοιτήτρια, οι οποίοι θα εξεταστούν και θα τους χορηγηθεί προληπτική χημειοπροφύλαξη», τόνισε.

Είναι αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης, πάντως, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ, το εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Πάτρα και το Πανεπιστήμιο της, καθώς έχουν πυκνώσει τα περιστατικά.

Είναι γεγονός, πως η διαβίωση σε κοινοβιακό περιβάλλον ευνοεί την εξάπλωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και γι’ αυτό φοιτητές (όπως και στρατιώτες, παιδιά σε οικοτροφεία κλπ) που διαμένουν σε εστίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΕΟΔΥ: Αύξηση των περιστατικών μηνιγγίτιδας εντός του 2023

Πηγές από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τις οποίες επικοινώνησε το iatropedia.gr ανέφεραν πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας κατά τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα μετά την λήξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ στην πανδημία είχε σημειωθεί κάθετη πτώση στα περιστατικά.

Το 2023, σύμφωνα με την υποχρεωτική δήλωση από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιών και από συστηματική επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εντοπίζεται σχεδόν τετραπλασιασμός των περιστατικών σε σύγκριση με το 2021-2022.

Συγκεκριμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα μηνιγγίτιδας δεν ξεπερνούσαν τα 5 ετησίως, τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται περισσότερα 20 κρούσματα πανελλαδικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και το ECDC, ανά έτος εντοπίστηκαν στην Ελλάδα:

2017… 42 κρούσματα μηνιγγίτιδας

2018……34 κρούσματα

2019… 32 κρούσματα

2020 … 21 κρούσματα

2021…4 κρούσματα

2022 …. 4-6 κρούσματα

2023 …πάνω από 22-23 κρούσματα

Όπως αναφέρει σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ, το διάστημα 2004-2023 δηλώθηκαν συνολικά 1.133 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, με τη μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση να ανέρχεται στα 0,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου