Wednesday, 4 August, 2021

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: «Το εμβόλιο κορονοϊού είναι δώρο από τον Θεό»

Οι καταστάσεις καλούν για ενότητα τονίζει ο κ. Ιγνάτιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ενώ χαρακτηρίζει «εκτός τόπου και χρόνου» τα περί διαδοχής του Αρχιεπισκόπου.

Τελείως διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, με περιοριστικά μέτρα και μικρό αριθμό πιστών στις ακολουθίες, που θα τελεστούν στους Ναούς, με τα Σπίτια Γαλήνης κλειστά και την Εκκλησία να διανέμει δέματα με τρόφιμα στους απόρους.
Σε διαρκή εγρήγορση η τοπική Εκκλησία, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να καθιστά σαφές ότι προέχει η ενότητα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επανέλθει η καθημερινότητα με τη συνδρομή του εμβολίου.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, χαρακτηρίζει ως «εκτός πραγματικότητας» δημοσιεύματα, που φέρουν το όνομά του μεταξύ των διαδόχων του Αρχιεπισκόπου, τονίζει ότι η Εκκλησία τάσσεται υπέρ της τήρησης των μέτρων για τη δημόσια υγεία, ενώ υπογραμμίζει παράλληλα ότι ζει σε έναν τόπο, που αγαπά υπερβολικά, χαρακτηρίζοντάς τον «επίγειο παράδεισο».
Διαφορετικές οι φετινές γιορτές λόγω περιοριστικών μέτρων. Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται το έργο της Μητρόπολης Δημητριάδος, η επικοινωνία με τους πιστούς;
Αναμφισβήτητα, πλέον, διανύουμε μια περίοδο, που κανείς δεν περίμενε ότι θα τη ζήσουμε. Είναι κάτι που, δυστυχώς, μας επεφύλασσε ο Θεός για να παιδαγωγηθούμε. Βιώσαμε ανάλογες στιγμές και την περίοδο του Πάσχα και έτσι έχοντας και εκείνη την εμπειρία συνεχίζουμε και σε αυτή τη σημαντική περίοδο για την Εκκλησία μας, που είναι το εορταστικό δωδεκαήμερο, με την εορτή των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά, με τα Θεοφάνια, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι μετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια όλων να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, υπερασπιζόμενοι τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε, προσπαθούμε, έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα, έχουμε πλέον ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, εντούτοις κρατάμε την επαφή με τους πιστούς μας, διότι και με τον ραδιοφωνικό σταθμό και με προσωπικές επαφές, έστω και εξ αποστάσεως, θέλουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή που θα πάμε και πάλι στην κανονικότητα. Είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα κρατάμε ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον.
Στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας η Εκκλησία, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε στους κόλπους της Ιεραρχίας η κυβερνητική ανακοίνωση για τους Ναούς. Κατευνάστηκαν τα πνεύματα μετά τη διορθωτική Κοινή Υπουργική Απόφαση;
Ναι, νομίζω ότι πλέον βρέθηκε αυτό που ονομάζαμε στον Βόλο χρυσή τομή. Ήταν εντελώς λανθασμένη η πρόταση για εννέα πιστούς στους Ναούς την ημέρα των Χριστουγέννων. Κατάλαβαν όλοι ότι αυτό δεν ήταν εφικτό, ότι ήταν κάτι που ξέφευγε εντελώς από τη λογική και προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, που την έδωσαν οι δύο υπεύθυνοι, τόσο ο Μακαριότατος, όσο και ο πρωθυπουργός στη μεταξύ τους συνομιλία και επικυρώθηκε τόσο με την κυβερνητική απόφαση, την ΚΥΑ, όσο και στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Με αφορμή την πρόσφατη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου, δημοσιεύματα επαναφέρουν το ζήτημα της διαδοχής, θέτοντας το όνομά σας μεταξύ των υποψηφίων. Πώς το σχολιάζετε;
Τα δημοσιεύματα δεν με απασχολούν και δεν αφορούν στη στιγμή, ούτε έχουν να κάνουν με εμένα. Νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όλα αυτά. Είναι κάτι που δεν υφίσταται και δεν υπάρχει λόγος, αυτή τη στιγμή, να μας απασχολεί. Δεν υφίσταται θέμα διαδοχής.
Στο στόχαστρο έχει βρεθεί, στο μεταξύ, πολλές φορές η Εκκλησία, με αντικρουόμενες απόψεις να διατυπώνονται για τη μετάδοση του ιού. Τι απαντάτε ως Μητροπολίτης Δημητριάδος;
Νομίζω ότι η πράξη είναι η απάντησή μας. Η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή σεβάστηκε τα μέτρα, τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια όλους τους κανόνες που επεβλήθησαν, έστω και αν ήταν εις βάρος της. Νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να κατηγορήσει την Εκκλησία. Η Εκκλησία συνεχίζει το έργο της, γιατί είναι η Εκκλησία του Χριστού και είναι ο ίδιος ο Χριστός, 2020 χρόνια τώρα και θα συνεχίσει. Έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές, ξέρει τι σημαίνει ταπεινή αγάπη, ξέρει να συγχωρεί και ξέρει να σώζει τους ανθρώπους. Αυτό είναι το έργο μας κι αυτό θα το κάνουμε.
Υπήρξε, κάποια στιγμή, που θεωρήσατε ότι «αδικήθηκε» η Εκκλησία από την Πολιτεία;
Όχι, δεν θέλω να κάνω τέτοιες σκέψεις. Κατανοώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτοί που έχουν τις ευθύνες. Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσβλέπουμε όλοι και να συμβάλλουμε όλοι στην ενότητα του λαού μας. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη, εξάλλου, αυτό. Το είπαμε επανειλημμένα, γιατί έχουμε μπροστά μας και μεγάλα εθνικά θέματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη φτώχεια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις, που μας καλούν να κρατήσουμε την ενότητα, γιατί το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι ο διχασμός και αυτό θα το αποτρέψουμε με κάθε τρόπο.
Πολύς λόγος γίνεται για το εμβόλιο και την προστασία του πληθυσμού. Ποια είναι η θέση σας για τον εμβολιασμό, θα το αποτολμήσετε;
Βεβαίως. Εφόσον ο γιατρός το συστήσει, θα κάνουμε το εμβόλιο. Θεωρώ, εξάλλου, ότι είναι δώρο του Θεού. Μας παιδαγώγησε και μας παιδαγωγεί με την πανδημία, θα μας δώσει το δώρο, όπως το έχει δώσει και έχουν αντιμετωπιστεί τόσες και τόσες άλλες ασθένειες. Έτσι θα αντιμετωπιστεί και αυτή. Νομίζω, εξάλλου, ότι είναι παγκόσμια εμπειρία, ότι για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνεργάστηκαν από όλα τα μέρη του κόσμου για να έχουμε το συντομότερο δυνατό τα εμβόλια. Αυτό θα δώσει πάλι την κανονικότητά μας, εφόσον ακολουθήσουμε μια σωστή αντιμετώπιση…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου